Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ciekawi mnie czy wszyscy kurierzy Allegro one dostarczają przesyłki w podobny sposób z jakim ja się spotkałem. Pomimo że oczekiwałem na przesyłkę w domu kurier nie raczył mnie powiadomić że takowa zostanie dostarczona i orientacyjnie o jakiej porze. Przypadkiem zauważyłem samochód dostawczy stojący przed moim domem i udałem się by otworzyć drzwi kurierowi bo przecież się jednak go spodziewałem. Niestety nie dane mi było po ludzku odebrać paczki. Szanowny pan dostawca rzucił pod drzwi pakunek i się nonszalandzko oddalił. Nadmienię że drzwi wejściowe są doskonale widoczne z ulicy i każdy przechodzień mógłby w każdej chwili przywłaszczyć sobie moją przesyłkę. Takiego zachowania nigdy bym się nie spodziewał ze strony osoby zawodowo zajmującej się kurierstwem . Kupuję przez internet od lat ale takiego lekceważenia nie spotkałem. W przyszłości będę się starał unikać kontaktu z kurierami Allegro one nie korzystając z ich usług. Chociaż prawdę mówiąc to oni unikają kontaktu z odbiorcą.
Cześć @artek691_2006, dziękuje za zgłoszenie i przykro mi, że spotkała Ciebie taka sytuacja.
Podaj proszę numer przesyłki, której dotyczy Twój wpis.
Przepraszam za długą przerwę ale byłem zajęty. Nr przesyłki to : A001TQFNK8 . Ciekawe czy kurier wziąłby odpowiedzialność jeśli przesyłka została by skradziona z przed moich drzwi ?
Kurier nie ma obowiązku kontaktować się z odbiorcą, o ile nadawca nie wykupił stosownej usługi. Do tego na przesyłce często nie ma pełnego nr telefonu, a trzy lub cztery cyfry (zazwyczaj ostatnie).
Po drugie, przesyłka kurierska, to przesyłka rejestrowana, czyli jest przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem (ustawa nie precyzuje jego formy). Sytuacje kiedy można wydać przesyłkę kurierską bez pokwitowania określa ustawa (nie można tego określić w regulaminie, bo regulamin nie może zmieniać ustawy).
Odpowiadając więc na drugie pytanie. Firma kurierska odrzuciła by reklamację. Formalnie podpisałeś odbiór przesyłki.
@pecela "Po drugie, przesyłka kurierska, to przesyłka rejestrowana, czyli jest przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem "
"Formalnie podpisałeś odbiór przesyłki" - a co wskazuje na to "formalne podpisanie odbioru przesyłki "?????
Bo jedyne co można ustalic (GPS) to tylko tyle że auto kuriera parkowało przez chwile pod danym adresem- na czy opierają sie firmy kurierskie odrzucając reklamacje. Zadnego formalnego podpisu ( pokwitowania odbioru) nie można ustalić
Z ciekawostek . Mieliśmy pododbną sytuacje z kurierem innej firmy. Także wpadał i rzucał pod płotem. Kiedyś udało mi sie go dogonić i chwile porozmawiać. Jego stanowisko także było - bedzie GPS i bedzie doręczone. Wówczas pokazałem mu kamere monitoringu skierowaną na wjazd . Uwierz mi Pan kurier teraz jakoś może przyjść, wręczyć paczke i odebrać pokwitowanie.
Wiec to nie do konca jest tak jak sobie niektorzy kurierzy i firmy przewozowe wymyśliły. Tylko pisząc reklamacje trzeba mieć dowody na nieprawidłowe działanie kuriera
W sumie rozumiem że kurierzy mają dużo pracy. Chodzi mi bardziej o to jak zostałem potraktowany. Rzucanie komuś pod nogi , pod drzwi to brak szacunku .
Zazwyczaj kurier po prostu podpisuje się za odbiorcę, bo tak jest im szybciej.
Inną opcją jest powoływanie się na "Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii" i "Rozporządzenie Ministra Zdrowia w w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego" oraz na art 37 ust 4b ustawy prawo pocztowe.
@pecela to wiem że kurier podpisuje. Ja nie mam nic przeciwko o ile nie rzuca mi paczek pod płotem
Natomiast rozporządzenie o stanie epidemii było czasowe i nie obowiązuje już dwa lata. Juz nawet poczta dawno bierze podpisy do poleconych
Wiec tak naprawde to tylko kwestia udwowodnienie zachowania kuriera a takie rzucanie paczek rzeczywiście w tym momencie nie jest zgodne z prawem. Kurier ma mieć albo podpis albo podany przez klienta kod odbioru. Jełsi widać na kamerze jak rzuca paczke przy płocie to znaczy że nie ma ani jednego ani drugiego. Ergo paczka nie została doreczona.
To, że rozporządzenie było czasowe, to ja dobrze wiem. Tylko nie wszyscy kurierzy to wiedzą.
A pokwitowanie odbioru, jest też co do zasady, zrzeczeniem się wszelkich roszczeń od przewoźnika (nie odwołanie). Wyjątki określa ustawa.
Uczymy się całe życie. Ja nauczyłem się właśnie unikać jak ognia kurierów Allegro one.
@artek691_2006 dziękuję! Zgłosiłam to do odpowiedniego zespołu, aby w przyszłości Kurier nie zachowywał się w ten sposób.
Dziękuję za reakcję. Wydawać by się mogło że przesyłka kurierska to pewien standard . W Allegro one mają swoje standardy odbiegające od ogólnie przyjętych.
Ma być tanio i dobrze, ale przynajmniej jest tanio.