Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak przyznala osoba reprezentujaca kurierow z Allegro One, moga oni (i nagminnie to robia) wchodzic na czyjas posesje bez zgody odbiorcy. W dodatku twierdza, ze "kazdy tak robi". Ciekawe bo 2 kurierow z innych firm dobrze znam i mimo, ze mam do nich zaufanie to nigdy nie wlamali sie na moja posesje w celu zostawienia paczki, a gdy ja zostawiali to informowali mnie o tym! Moze czas najwyzszy zrobic szkolenie kurierom i osoba nimi zarzadzajacym, ze to nie jest zgodne z prawem i owszem, moze nieraz kurierzy wchodza na czyjas dzialke by zostawic cos pod drzwiami ale na 100% dzieje sie tak za zgoda odbiorcy, a nie samowolnie i bez uprzedzenia! Co gdyby na ogrodzie byl pies? Kompletny brak wyobrazni i znajomosci prawa.
@Alchcraft a nie możesz po prostu zamknąć furki na zamek? Wtedy kurier nie wejdzie. I dziecko nie wyjdzie.
Ale dlaczego ludzie bawia sie tu w jakies sugestie, ktore JA mam poczynic aby zapobiec temu by kurier Allegro One nie lamal prawa? 🤣 A moze tak... niech kurier nie wykracza ponad swoje uprawnienia i nie wpieprza sie ludziom na dzialke nieproszony? Nie musze zamykac furtki na klucz wychodzac do domu obok - furtka jest zamknieta, co to w ogole za praktyka by sprwadzac, czy ktos zakluczyl? Do mieszkania tez ma wejsc? Ludzie...
To ja stwarzam problemy?
- Furtka nie byla zamknieta na klucz ale byla zamknieta i otwarcie jej i wejscie na teren mojej dzialki = wtargniecie.
Rozumiem, ze tobie by nie przeszkadzalo, jakby kurier sprawdzil, czy masz w bloku otwarte drzwi i wszedl ci do salonu dac paczke na stol? 🙂
Mam domofon, mam telefon, do tej pory problemow nie bylo z innymi kurierami.
@Alchcraft takie tłumaczenie do klatki też nie powinien wchodzić bo każdy pokrywa koszt gruntu na którym stoi blok 🙂
Kolejny specjalista od prawa widze - do klatki ma prawo wejsc tak jak osoba z ulotkami czy ksiadz bo nie narusza to prywatnosci mieszkancow.
W tym wypadku musilabys to porownac do wejscia do czyjegos mieszkania bo ma drzwi otwarte i zostawienia paczki w srodku bez pytania.
Kurier ma prawo wejść na posesję w celu doręczenia przesyłki, jeżeli na furtce nie ma dzwonka (jak ma zdalnie zapukać do drzwi lub zadzwonić dzwonkiem przy drzwiach).
A co do skrytki pocztowej, to zgodnie z art 40 ust 1 ustawy Prawo pocztowe, masz obowiązek ją umieścić w dostępnym dla przewoźników miejscu. Za brak skrzynki pocztowej grozi grzywna od 50 do 10000 zł (art 127 ustawy). Oczywiście od kary można się odwołać do Sądu Ochrony Konsumentów i Konkurencji w Warszawie.
Kurier może dostarczyć je jedynie do drzwi budynku lub bramy posesji.
Jesli teren jest ogrodzony i ma dzwonek to nalezy z niego skorzystac a jak nikt nie odbiera to znaczy, ze nikogo nie ma i kurier ma 2 normalne wyjscia:
- proba kontaktu z odbiorca i ustalenie co dalej
- brak kontaktu z odbiorca i zostawienie awizo/powrot o innej porze/zwrot, wg regulaminu przewoznika
Zostawianie paczek pod drzwiami BEZ wiedzy odbiorcy NIE jest ok i przestanmy to normalizowac.
Mam skrzynke pocztowa 😂
@Alchcraft a po co Ci ta skrzynka pocztowa🤔, przecież Ty nic nie musisz 😁
Widac nudzi sie tobie piszac takich niskich lotow komentarze pod czyimis postami, wez idz spac dziadu.
@Alchcraft Dobre to😁, uwielbiam dyskusje z takimi roszczeniowymi osobami 😉, powinnaś była napisać SPIEPRZAJ DZIADU😂
Na wykopie nie ma juz miejsca na ciebie, ze szukasz pocieszenia w jakims centrum dyskusji Allegro lowiac lajki od innych smutnych panow? Ile masz lat, 12? Jak nie masz nic madrego do napisania to polecam szukac ciekawszych zajec niz kpienie z ludzi i zostawianie kasliwych komentarzy, bo jest to zalosne.
@Alchcraft Powściągnij cugle, droga pani. Post do Ciebie od @KOGIEL_T był odpowiedzią na Twój wpis: "/.../ weź idź spać dziadu". W tym wątku żałosny jest zgoła ktoś inny, droga pani (lub - jeśli wolisz - babo).
Cugle to ty trzymaj swoje najlepiej, skoro zamierzasz kontynuowac bezsensowny offtop, wielu znudzonych ludzi widze na tej stronie. 🙂 Tak, dziad ma isc spac, a nie pisac czepliwe komentarze by polechtac swoje ego. I tobie tez to sugeruje.
@Alchcraft Nie muszę... nie muszę... nie muszę.
Przecież kupować z dostawą też nie musisz, ale skoro zamawiasz to wypadało by odebrać, kurierowi podziękować.
Ale niczego nie musisz. Były już tutaj wpisy, żale osób do których żaden kurier nie chciał podjechać. Zgadnij dlaczego.
@br. przecież napisała, że Jesli wedlug niego nie mogl zostawic paczki to mogl ja zwrocic do nadawcy, to jedna z tych klientek co myśli, ze jak wykupiła smart, to kurierzy tam i z powrotem jeżdżą za darmo😉
Owszem, skoro nie chce sie pofatygowac i zadzwonic to moze sobie jechac zwrocic paczke. Nikt 24h nie siedzi w domu czekajac w napieciu na przesylke, a ja bylam kilkaset metrow od domu i moglam w kazdej chwili podejsc.
Ale ja chce odebrac przesylke 😄 Ale nie bylo mi to dane bo kurier twierdzi, ze mi ja gdzies tu rzucil a paczki nie ma. W dodatku twierdzi, ze wszedl mi na ogrod, gdy nas nie bylo w domu - jak dla ciebie to jest normalne no to spoko, dla mnie i dla moich sasiadow nie.
Dziwnym trafem kurierzy InPost i DPD potrafia normalnie przesylke dostarczyc od lat bez problemu.
@Alchcraft Ludzie lubią szukać problemów na siłę.Skoro nie życzysz sobie dostawy przesyłki pod drzwi, to po kiego grzyba wybierasz taką formę dostawy? Wybieraj automaty paczkowe, paczkomaty, punkty odbioru i "Twój" problem zniknie.Co do "nic nie MUSZE" to @pecela już Ci napisał.Masz obowiązek posiadać skrzynkę pocztową, tak samo jak numer na posesji.
Rozumiem, ze przez lata kurierzy innych firm dostarczali mi te przesylki w jakis cudownie magiczny sposob, ze odbywalo sie to bez wchodzenia na ogrod pod nieobecnosc wlascicieli. 😂 I nie wiem o co wam chodzi ze skrzynka pocztowa - posiadam ja, posiadam tez numer domu. Jak widac to wy szukacie jakichs problemow tam gdzie ich nie ma.
Jedyny problem w tym poscie to to, ze kurierzy Allegro One uwazaja, ze maja prawo do tego, aby otwierac czyjas brame, wchodzic na czyjs teren bez zgody odbiorcy i rzucic gdzies paczka - bez zdjecia, bez wiadomosci, bez telefonu - a potem zarzekac sie, ze paczka tam byla choc jej nie ma.
Kurierzy Allegro dostarczają wyłącznie w kilku najważniejszych miastach. W pozostajej części kraju przesyłki Allegro One dostarcza DPD i UPS.
Jeżeli nie masz dzwonka przy furtce, to kurier, aby sprawdzić czy ktoś jest w domu, musi wejść na teren i zwyczajnie zapukać do drzwi. Jeżeli zastanie osobę uprawnioną do odbioru, to pozostawia przesyłkę, a jak nie, to awizo.
Jeżeli chodzi o dzwonie, to w przypadku gdy odbiorcą jest osoba prywatna, kurier otrzymuje zamaskowany nr telefonu adresata. Nie jest więc w stanie zadzwonić. W grę wchodzi też RODO.
Natomiast kurier nie ma prawa pozostawić przesyłkę bez pokwitowania jej odbioru. Przesyłka kurierska to przesyłka rejestrowana, czyli jest przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem (analogicznie jak np list polecony, bo to ta sama kategoria).