Witam.
Widzę, że allegro kosztem sprzedawców faworyzuje allegro one.
Mamy ustawione godziny graniczne odpowiednio:
Inpost i DPD - 11:00
Allegro One, DHL i Orlen - 8:00
Co ciekawe algorytm predykcji jakimś dziwnym trafem pokazuje nawet teraz (10:43), że dostawa będzie jutro.
Dla DHL i Orlen pokazuje prawidłowo.
Mało tego - zdarzało się, że nawet po godzinie 11:00 pokazywał dostawę jutro, ale tylko dla allegro one, czyli grubo ponad 3 godziny po godzinie granicznej.
Uprzedając pytania - mamy wysłaną wymaganą ilość przesyłek tego samego dnia żeby mechanizm pokazywał tylko godzinę graniczną, a nie "dostawa jutro". W ustawieniach godzin granicznych przy wszystkich kurierach pokazuje, że godziny są widoczne dla kupujących.
Uważam, że jest to celowa zagrywka allegro żeby promować swoje dostawy.
Tak, jeżeli jest możliwość wysyłamy po godzinach granicznych, ale tak samo robimy dla wszystkich kurierów i w przypadku pozostałych przewoźników już minutę po godzinie granicznej pokazuje, że wysyłka będzie jutro, a dziwnym trafem allegro one się w to nie łapie
@pachurkadaze Podaj, proszę, przykład konkretnej oferty lub zamówienia, gdzie pojawia się ta informacja.
Ja się tu wtrące tylko jako kupujący. Dałem się nabrać na tą Waszą szybką dostawę. Zamawiałem coś na weekendzie i wybrałem allegro one, bo pokazywało dostąwę na poniedziałek co było raczej fizycznie niemożliwe (paczka musiałaby być nadana w niedzielę). Finalnie mamy środę i zamiast pilnej przesyłki mam komunikat "wybrany punkt jest niedostępny". To się nadaje tylko do UOKiK i myślę, że w najbliższym czasie ktoś się za to weźmie (mam nadzięję), bo już nie wiecie co macie robić z ludzmi przez ten monopol.
Kupujący jeżeli potrzebuje coś pilnie to ma problem, bo szacowany czas dostawy nie pokrywa się, natomiast 90% kupujących nie ma pojęcia, że jest to czas przewidywany przez allegro i sprzedawca później musi się tłumaczyć, a szczerze to wolę zająć się robotą niż tłumaczyć się klientom za coś na co nie mam wpływu
Po 8:00 wrzucę zdjecia, bo teraz jest przed godziną graniczną i pokazuje prawidłowo
Oferta nr 17582659707, ale nie ma to większego znaczenia. We wszystkich ofertach z allegro one jest dokładnie to samo.
Na pierwszym zdjęciu widać odpowiednio, że przewidywana data dostawy allegro one jest na jutro, gdzie jak widać na ostatnim zdjęciu godzina graniczna jest ustawiona na 8:00.
Widać też na ostatnim zdjęciu, że godziny graniczne są widoczne dla kupujących.
Na drugim zdjęciu widać, że dla przesyłek orlen i dhl już algorytm pokazuje prawidłowo, czyli, że wysyłka jutro.
Jakimś dziwnym trafem nieprawidłowe czasy wysyłek pokazuje tylko przy allegro one. Wczoraj nawet o 10:40 pokazywało dostawę na jutro dla allegro one, a zdarzało się, że i o 11:30. Jednocześnie wszystkie inne metody dostawy wraz z wybiciem godziny granicznej algorytm pokazuje, że wysyłka będzie następnego dnia, a więc prawidłowo. Rozumiem, że trzeba podpromować swoje metody dostawy, ale dlaczego kosztem sprzedawcy i klienta?
Za chwilę pewnie się dowiem, że wysyłaliśmy po godzinach granicznych i stąd tak pokazuje. Zgoda, tak też wysyłaliśmy, ale tak robimy dla wszystkich metod dostawy. Po prostu jeżeli kurier jeszcze nie odebrał paczek i zdążymy to pakujemy. Natomiast najczęściej po godzinach granicznych wychodzą paczki inpost, a sami je wrzucamy do paczkomatu o 14 i tutaj czasami pakujemy nawet zamówienia z godziny 13.
Jeżeli macie zamiar dalej tak wyświetlać czasy wysyłek dla swoich dostaw to proszę żeby w naszych ofertach je wyłączyć, bo nie mamy zamiaru tłumaczyć się klientowi, że to nie jest nasza deklaracja tylko wasze (nie wiadomo skąd) przewidywania.
Moim zdaniem nie jest to błąd algorytmu tylko tak zostało to zaprogramowane żeby wasze przesyłki pokazywać dłużej i żeby ludzie z tego korzystali.
Dodatkowo nazwa Allegro One Kurier - Dostawa Jutro jest dla klienta myląca. Mieliśmy już przypadki, że klient miał pretensje, że zamówienia nie dostał, bo zamawiał o 19 i myślał, że dostanie jutro, bo tak sugerowała nazwa.
@nat_not
Proszę bardzo, godzina 10.22 i nadal to samo. Czyli prawie 2,5 godziny po deklarowanym czasie.
Oferta ta sama co w poście powyżej, ale tyczy się to wszystkich
@pachurkadaze Przewidywany czad dostawy jest obliczany na podstawie historycznych wysyłek oraz dostaw. Brane pod uwagę są również takie czynniki, jak adres nadania oraz dostawy. Skoro sam przyznałeś, że dokładasz zamówienia złożone po godzinie granicznej, jeśli kurier się jeszcze nie zjawił, to tutaj mamy odpowiedź.
@w_kiwi
No nie jest odpowiedź. Praktykę tą stosujemy dla wszystkich metod wysyłek i jakimś dziwnym trafem dla innych przewoźników wszystko pokazuje prawidłowo.
Mało tego - to nie jest tak, że zawsze tak robiliśmy. Zawsze robiliśmy właśnie tak, że nie nadawaliśmy nic co było zamówione nawet minutę po godzinie granicznej właśnie po to, żeby wasz mityczny algorytm działał prawidłowo.
Zaczęliśmy tak robić właśnie dlatego, że dla allegro one czasy były pokazywane źle i chcąc uniknąć niezadowolenia klienta z waszej winy wysyłamy co możemy nawet po godzinie granicznej.
Czyli algorytm nie dostosował się do nas tylko my do algorytmu. Nasze wysyłki po godzinie granicznej są konsekwencją błędnego pokazywania czasu dostawy dla wysyłek allegro one.
Ale nawet gdyby, to dlaczego dla innych przewoźników wszystko pokazuje prawidłowo mimo, że robimy dokładnie tak samo? Dla orlenu i dhl zgodnie z waszą logiką też powinno pokazywać godziny późniejsze, a tak się nie dzieje.
Moim zdaniem (i nie tylko moim) właśnie tak zostało to zaprogramowane. Ma możliwie długo pokazywać dostawę na jutro z allegro one po to żeby klient z niej korzystał. Jak już klient kupi i nie dostanie w tym terminie paczki to problem sprzedawcy. Wy sobie zgarniecie prowizje + zarobicie na przewozie, więc podwójny zysk, a odpowiedzialności żadnej.
Dla mnie to jest sprawa do UOKiK i tyle
@w_kiwi
Godzina 11:10
Dla przewoźników DPD i Inpost czas dostawy zmienił się na taki jak deklarujemy, ale Allegro One nadal pokazuje Dostawę jutro.
To nie jest przypadek. Dla wszyskich przewoźników czasy podawane są prawidłowo tylko dla Waszego kuriera jakimś cudem nie. No magia i czarodziejstwa.
@w_kiwi
Poświęciłem się i sprawdziłem. Nawet jeżeli by to miało związek z naszym wysyłaniem po godzinie granicznej to dlaczego teraz - o 11.39 dla Allegro One pokazuje dostawę jutro jak najpóźniejsze zamówienie z allegro one, które wysłaliśmy tego samego dnia z ostatnich 30 dni było złożone o 10.10. Zgodnie z tą logiką o 10.10 już nie powinno pokazywać dostawy na jutro.
Inpostem zdarzyło się nawet wysłać zamówienia złożone około 13 i tego problemu nie ma.
Jaki z tego wniosek? Algorytm jest zaprogramowany tak żeby kłamał klientowi odnośnie czasu wysyłki, ale tylko dla waszej metody dostawy, więc tak - jest to sprawa do UOKiK.
Może nie wiecie jak wyglądają zakupy na allegro z perspektywy klienta, który nie ma pojęcia jak to wszystko działa, więc objaśniam.
1. Jest sobie klient i chce kupić np. skrzynkę na listy (w naszym przypadku)
2. Wchodzi na allegro i wpisuje "skrzynka na listy"
3. Wyskakuje sortowanie po trafności
4. Zależy mu żeby mieć przedmiot na jutro, więc wybiera filtr "dostawa do jutra"
5. Wyskakują mu wyniki
6. Wybiera przedmiot, który mu pasuje, kupuje i czeka na przesyłkę.
7. Następnego dnia się wścieka, bo miała być dostawa, a towar nawet nie wysłany.
8. Dzwoni do sprzedawcy z pretensjami
9. Sprzedawca się tłumaczy i liczy na to, że klient będzie wyrozumiały.
Gdyby wasz algorytm podawał prawdziwe informacje to nie byłoby punktów od 7-9. Klient kupiłby przedmiot u innego sprzedawcy i był zadowolony.
Może u Was nikt nie potrafi zrozumieć jednej ważnej rzeczy. Jeżeli ktoś deklaruje jakąś godzinę graniczną to dlatego, że są ku temu jakieś powody. Porządny sprzedawca (czyli obecnie zdecydowana większość na allegro) nie będzie deklarował czegoś, czego nie jest pewien, że uda mu się dotrzymać. Średnio rozgarnięty klient jeżeli będzie widział, że dostawa ma być pojutrze, a potrzebuje na jutro to nie kupi lub ewentualnie zadzwoni czy dałoby radę wysłać wcześniej. Dzięki temu wszyscy są zadowoleni, nikt nikomu nie musi się z niczego tłumaczyć, każdy robi swoje.
Wy natomiast z butami ładujecie się między wódkę, a zakąskę i mówicie "macie wysyłać tak jak my sobie to wyliczyliśmy, ale nie pokażemy czytelnej informacji w ofercie o tym, że to są nasze wyliczenia. Klient nie może o tym wiedzieć, bo inaczej może nie kupić i nie będzie prowizji. Za ewentualne pretensje klientów nie odpowiadamy, nie jest to nasz problem, my tylko chcemy zarobić więcej, a sprzedawców i klientów mamy głęboko"
@pachurkadaze Przeanalizuję dogłębnie Twoje zgłoszenie i wrócę tutaj z odpowiedzią.
@pachurkadaze Napisz jeszcze, proszę, jaką godzinę macie ustawioną dla InPostu.
Inpost i DPD 11:00, Orlen, DHL, Allegro One 8:00
Dziwnym trafem tylko przy allegro one pokazuje błędnie. Dla orlen i DHL już o 8:01 się termin dostawy zmienia.
Podobnie dla Inpost i DPD - 11:01 i pokazuje, że wysyłka następnego dnia.
Przy allegro one są cuda.
Poza tym z tego co wiem to jeżeli nie ma deklaracji godziny granicznej lub algorytm sobie wyliczył godzinę późniejszą niż deklarowana to pokaże tylko "dostaw jutro".
Jeżeli pokazuje "kup do 11:00" to znaczy, że tak jest zadeklarowane, a nie jest. Jest tak dla Inpost i DPD, a nie dla Allegro One
@pachurkadaze Wysłałam wskazany przykład do weryfikacji. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się ponownie.
Ciekawe czy dożyje odpowiedzi.
@pachurkadaze Muszę Cię prosić o przesłanie zrzutu ekranu, na którym pokażesz godziny graniczne ustawione dla metody Allegro One. To konieczne, żeby sprawa mogła zostać zweryfikowana.
Już są w tym wątku wrzucone. Godziny graniczne jak i wszystkie możliwe zrzuty z tym co się wyświetla i o której godzinie. Wystarczy przewinąć do początkowych postów.
Rozumiem, że taka gra na czas żeby nie było, że nic się nie dzieje.
Szanowna Pani - ja nie jestem ułomny. Kiedy zauważyłem, że się tak wyświetla najpierw sprawdziłem u siebie czy przypadkiem nie jest źle ustawione, a u mnie ustawione jest prawidłowo.
Czyli u mnie dla allegro one 8:00, a u was pokazuje "kup do 11:00 jutro w punkcie".
Przy pozostałych metodach dostawy przewidywania pokrywają się co do minuty z godzinami granicznymi, a przy allegro one sobie dodajecie dodatkowe 3 godziny na wysyłkę od godziny granicznej. To moim zdaniem nie jest błąd tylko celowe działanie
Natomiast jeżeli nie jesteście w stanie zrobić tak żeby wyświetlało prawidłowo to proszę o możliwość wyłączenia wszystkich metod dostawy allegro one w moich ofertach, bo wprowadzają one klientów w błąd
@nat_not @w_kiwi
Halo!!! Tydzień mija i brak odpowiedzi. Rozumiem, że miałem rację i nie dożyję rozwiązania problemu?
Jeżeli nie potraficie sobie poradzić z błędnym pokazywaniem czasów dla Allegro One to po prostu wyłączcie to w naszych ofertach. Nam to do niczego nie jest potrzebne, a jedynie generuje problemy