Witam.
Widzę, że allegro kosztem sprzedawców faworyzuje allegro one.
Mamy ustawione godziny graniczne odpowiednio:
Inpost i DPD - 11:00
Allegro One, DHL i Orlen - 8:00
Co ciekawe algorytm predykcji jakimś dziwnym trafem pokazuje nawet teraz (10:43), że dostawa będzie jutro.
Dla DHL i Orlen pokazuje prawidłowo.
Mało tego - zdarzało się, że nawet po godzinie 11:00 pokazywał dostawę jutro, ale tylko dla allegro one, czyli grubo ponad 3 godziny po godzinie granicznej.
Uprzedając pytania - mamy wysłaną wymaganą ilość przesyłek tego samego dnia żeby mechanizm pokazywał tylko godzinę graniczną, a nie "dostawa jutro". W ustawieniach godzin granicznych przy wszystkich kurierach pokazuje, że godziny są widoczne dla kupujących.
Uważam, że jest to celowa zagrywka allegro żeby promować swoje dostawy.
Tak, jeżeli jest możliwość wysyłamy po godzinach granicznych, ale tak samo robimy dla wszystkich kurierów i w przypadku pozostałych przewoźników już minutę po godzinie granicznej pokazuje, że wysyłka będzie jutro, a dziwnym trafem allegro one się w to nie łapie
@pachurkadaze Przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedź.
Jedyną informacją, którą udało nam się uzyskać na tym etapie, jest ta, że w przypadku niezwieryfikowanej godziny granicznej dla danej metody dostawy, predykcja będzie się odbywać metodą uczenia mechanicznego, czyli przy pominięciu godziny granicznej. Najprawdopodobniej właśnie to jest przyczyną sytuacji, którą zgłaszasz.
Proszę Cię o aktualne przykłady ofert oraz wskazanie dokładnie której metody dostawy dotyczy problem (wymień je wszystkie). Uaktualnię zgłoszenie o te przykłady, żeby sytuacja mogła być przeanalizowana w oparciu o nie.
Ale ile razy mam pisać to samo?
Dla allegro one, orlenu i dhl jest godzina graniczna ustawiona na 8:00
Dla Inpost i DpD na 11:00
Dla wszystkich metod dostawy wyliczanie czasów działa prawidłowo oprócz allegro one.
Wyszystko co jest obsługiwane przez allegro one (epaka, kolporter itp) pokazuje źle.
Mało tego. W ofertach pokazuje przy dostawach allegro one "kup do 11:00 jutro w punkcie" kiedy u nas jest ustawione do 8:00 i w ustawieniach godzin granicznych pokazuje przy wszystkich dostawach, że godziny są widoczne dla kupujących.
Mało tego - mimo ustawienia godziny granicznej na 8:00 czasami nawet około 12 potrafi pokazywać dostawę na jutro przy allegro one.
Przy innych metodach dostawy się to nie dzieje, więc to nie jest przypadek.
DHL i Orlen? 8:00 i już wskakuje dostawa za dwa dni.
DPD i Inpost? 11:00 i też dostawa pojutrze.
Allegro One? Tutaj nie. Tutaj trzeba promować swoje przesyłki, więc nie interesuje nas, że jest ustawiona godzina graniczna na 8:00. Pokażemy dostawę na jutro o 11:45 i niech się sprzedawca tłumaczy klientowi czemu to nie wyjechało.
Tak jak pisałem. Uważam, że to jest celowe działanie żeby promować swoje dostawy i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej.
Proszę o możliwość wyłączenia allegro one w naszych ofertach i tyle skoro mechanizm działa źle.
@pachurkadaze Nie mamy potwierdzenia, że dochodzi tutaj do błędu. Jak pisałam wyżej, w przypadku niezweryfikowanej godziny granicznej, system może ją ignorować. Przekazałam zespołowi analizującemu Twoją sprawę również informacje, które podałeś dzisiaj.
Ale jaka niezweryfikowana?
Skoro godziny graniczne są widoczne dla kupujących to znaczy, że godzina chyba jest zweryfikowana?
A jeżeli nie to dlaczego dla innych metod dostawy jest?
Kiedyś (na innym koncie) też pokazywało czasy dostawy z kapelusza i otrzymałem informację, że za mało przesyłek wychodzi tego samego dnia i w panelu przez to widnieje informacja, że godziny nie są widoczne dla kupujących, a mechanizm wtedy sam sobie wylicza. Dostałem też wtedy informację, że jeżeli będzie więcej paczek i godziny będą widoczne dla kupujących to deklaracja jest święta.
Powiem tak - nie mogę zrozumieć dlaczego wy ładujecie się między wódkę, a zakąskę i musicie do wszystkiego dokładać swoje trzy grosze.
Jeżeli sprzedawca deklaruje jakąś godzinę graniczną to jest to robione z jakiegoś powodu.
Deklarujemy dla allegro one 8:00 nie dlatego, że nam się nie chce tylko dlatego, że raz wasz kurier zrobi odbiór o 10, a raz o 14. Gdyby zawsze przyjeżdżał np. około 13 to by mogła być ustawiona 11:00, ale nie będziemy deklarować czegoś czego nie jesteśmy w stanie dotrzymać, więc jest 8:00.
Nie wiem komu ten wasz śmieszny algorytm jest potrzebny. Wystarczyłoby pokazywać to co deklaruje sprzedawca i np. procent wysłanych przesyłek zgodnie z deklaracją, a zamiast pokazywać kiedy będzie dostawa to pokazywać kiedy będzie wysyłka.
Nikt nikogo by nie wprowadzał w błąd, a tak teraz się dzieje i przez wasz śmieszny algorytm tłumaczyć się musi sprzedawca, bo 90% klientów nie ma pojęcia, że wy sobie sami wyliczacie tylko myślą, że to sprzedawca.
Proszę wyłączyć dostawy allegro one w naszych ofertach i będzie po problemie.
My będziemy zadowoleni, że nie musimy mieć kolejnego kuriera, a Pani, że nie będzie musiała mi tu odpisywać tylko po to żeby odpisać, bo sprawa się nie rozwiązuje
@pachurkadaze Dostałam potwierdzenie, że zweryfikowaliśmy aktualną sytuację na Twoim koncie. W przypadku dwóch metod, przy których nie podałeś godziny granicznej, dostawa jutro może się pojawiać zawsze, jeśli masz dobrą wcześniejszą historię sprzedaży, bo wtedy algorytm polega właśnie na niej i przewiduje nadanie tego samego dnia.
Obecnie w Twoich ofertach przy opcjach dostawy Allegro One, gdzie jest ustawiona godzina graniczna, nie ma już predykcji na jutro, tylko na piątek. Jeśli gdziesz ją widzisz, sprawdź wpisane godziny graniczne.
@nat_not
w takim razie proszę o informację w jakich metodach dostawy nie ma ustawionych godzin
granicznych.
Bo patrzę i patrzę i z tego co widzę jest dla wszystkich metod dostawy, którymi wysyłamy.
Poza tym dalej pokazuje źle.
Ustawione jest tak:
a pokazuje tak:
dziwnym trafem tylko dla allegro one mechanizm nie działa prawidłowo.
Uważam, że to jest celowe działanie w celu promowania własnych metod dostawy i tym powinien zająć się UOKiK
No. Więc jest 11:00 i zniknęła predykcja na jutro dla dostaw Inpost i DPD, a dla Allegro one dalej pokazuje na jutro, mimo, że godzina graniczna jest ustawiona na 8:00
Jakoś dziwnym trafem dla wszystkich metod dostawy predykcja działa co do minuty zgodnie z ustawieniami godziny granicznej tylko nie dla metod obsługiwanych przez waszych kurierów.
Na 100% nie jest to błąd algorytmu tylko tak został zaprogramowany w celu promowania własnych metod dostawy.
Szanowna Pani.
Ja nie jestem ułomny. Kiedy zauważyłem, że czasy się nie zgadzają to najpierw sprawdziłem u siebie, potem zgłosiłem w pomocy, a dopiero później zakładałem wątek na forum.
Nie jestem jakimś pieniaczem, który szuka dziury w całym, ale chcę żeby allegro nie wchodziło z butami w moją pracę.
Skoro tak ustawiłem czasy wysyłek to z jakiegoś powodu i nie muszę się nikomu z tego tłumaczyć, a wy celowo wprowadzacie klienta w błąd pokazując czasy dostawy niezgodne z tym co deklaruje sprzedawca.
@pachurkadaze Ustawienie godzin granicznych nie jest jednoznaczne z ich zweryfikowaniem. Jeśli w cenniku dodanym do wskazanej na zrzucie ekranu oferty widzisz dostawę jutro dla metody udostawioną godziną wysyłki tego samego dnia, oznacza to, że jest ona niezweryfikowana.
Aby nasz system brał pod uwagę Twoje ustawienia godziny granicznej, muszą zostać spełnione następujące warunki:
- w zakładce Ustawienia godzin składania zamówień podajesz godziny wysyłki tego samego dnia – dla wybranych przewoźników i dni tygodnia
- masz co najmniej 10 zamówień zrealizowanych przez zintegrowanych przewoźników, dla których masz ustawioną godzinę wysyłki tego samego dnia
- minimum 95% zamówień, które klienci złożyli i opłacili do podanej przez Ciebie godziny w ciągu ostatnich 28 dni, udało Ci się wysłać tego samego dnia
- nie masz wydłużonego czasu dostawy w związku z opóźnieniami w wysyłce zamówień z poprzedniego dnia.
@w_kiwi
a więc tak:
- godziny ustawione
- 10 zamówień to ma być łącznie czy dla każdego przewoźnika? Bo łącznie jest ok. 70, a pojedynczo dla allegro one naliczyłem 9, ale dla orlen i dhl po 4, a pokazuje dobrze
- jest 100%
nadal nie wiem dlaczego mimo ustawionej godziny granicznej dla allegro one na 8:00 dzisiaj nawet o 12 pokazywało dostawę na jutro
Wszystkie warunki są spełnione i dla wszystkich przewoźników pokazuje prawidłowo, ale dla allegro one przeciąga nawet o 4-5 godzin.
Na jednym ze zrzutów widać też, że czasami pokazuje dla allegro one "kup do 11:00 jutro w punkcie". Dlaczego, skoro jest ustawiona 8:00 i zawsze tak było
@pachurkadaze 10 zamówień dla danego przewoźnika, złożonych przed ustawioną godziną graniczną i zrealizowanych tego samego dnia. Tak, jak wyjaśniła już wyżej Natalia, jeśli godzina graniczna nie jest zweryfikowana, to system wyświetla przewidywany czas dostawy zgodnie z hisotrią wysyłek oraz dostaw dla danej metody.
@w_kiwi
To w takim razie dlaczego dla DHL i ORLEN pokazuje "kup do 8:00 itd"?
Tam jest jeszcze mniej wysyłek wysłanych tego samego dnia, bo po 4 sztuki i tu są godziny zweryfikowane, a dla Allegro One nie?
Dziwne.
Bo zgodnie z tym co Pani twierdzi żeby wyświetliło "kup do" to musi być minimum 10 przesyłek wysłanych tego samego dnia. Wczoraj dla allegro one było z ostatnich 28 dni 9 przesyłek, a dla DHL i Orlen po 4, więc generalnie nigdzie (oprócz DPD i Inpost) nie powinno u nas wyświetlać "kup do".
Dlaczego w związku z tym w panelu, gdzie ustawia się godziny graniczne pokazuje dla wszystkich przewoźników, że godziny są widoczne dla kupujących skoro dla allegro one nie są?
oraz dlaczego mimo, że ustawiona jest 8:00 czasami w ofercie potrafi dla allegro one pokazywać "kup do 11:00"? Skoro jest "kup do 11:00" to znaczy, że godziny są zweryfikowane tylko dlaczego predykcja kłamie? Powinno być "kup do 8:00"
Po prostu nic z tego mi się nie klei. Jedna odpowiedź przeczy innej, a dziwnym trafem dla wszystkich przewoźników predykcja działa jak w zegarku, a dla allegro one nie.
@pachurkadaze odpowiadając na Twoje pytania:
Dlaczego dla DHL i ORLEN predykcja pokazuje "kup do 8:00 itd" pomimo tego, że nie było realizacji 10 paczek?
Jeżeli dla danej grupy metod nie wysłałeś wymaganej liczby paczek, to bierzemy pod uwagę weryfikację globalną liczoną ze wszystkich metod dostaw. Jeżeli jest ona pozytywna to wyświetlamy tę metodę tak jakby była zweryfikowana.
Dlaczego Allegro One nadal pokazuje błędnie?
Twoja dzisiejsza konfiguracja została zweryfikowana i wygląda na to, że masz niespójną konfigurację dla Allegro One (czasem 8:00, czasem 11:00). W dalszym ciągu nie masz też konfiguracji dla metod: Allegro One Box, One Kurier i Allegro One Punkt, One Kurier.
@RaBarbar_ka
To chyba w końcu wiadomo o co chodzi. Jest opcja Allegro One (punkt, box), ale dostarcza DPD, więc było do 11:00 ustawione. To co dostarcza DHL, Orlen i Allegro One miałem do 8:00
Poza tym wszystkie inne metody mamy od dawna uzupełnione, jedynie nie są uzupełnione te, któych uzupełnić się nie da