Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro okradło przesyłkę i nic nie robi. Akcja była świadoma bo sprzedałem niewielki przedmiot marki apple o wartości 450 zł za 250 zł. Na moją reklamację obiecano sprawdzić ale nic nie zrobiono. Czy mogę zgłosić Allegro na Policję?
@GrzeÅko Zgodnie z przesłaną wiadomością od naszego doradcy (i która została przez Ciebie wklejona) oraz w zgłoszeniu mailowym o numerze 53393940 z dnia 29.07.2025, w celu rozpatrzenia reklamacji wymagane jest przesłanie numeru rachunku bankowego do zwrotu środków. Cały czas dotyczy to jednej reklamacji, którą złożyłeś 25.07.2025 i bez podania numeru rachunku nie mamy możliwości jej rozpatrzyć.
To ja muszę skontaktować się teraz z Kupującym by on mi podał rachunek na który zwrócicie mu koszt ukradzionej w Sortowni Allegro przesyłki? Naprawdę?
@GrzeÅko Nie musisz sie kontaktować, masz możliwość zwrotu pieniędzy kupującemu z poziomu swojego konta Allegro Finanse.
Ale jeśli tego nie zrobisz kupujący otrzyma zwrot pieniędzy z Protect a tobie wyślą windykatora i prawdopodobnie zablokują konto.
@matt_rose A ja mam postulat do moderatorów, w takich szczególnych przypadkach gdy użytkownik świadomie łamie zasady regulaminu i publicznie chwali się nieznajomością i lekceważeniem wszelkich zasad, odblokowanie konta użytkownika powinno być możliwe po przeprowadzeniu egzaminu ze znajomości regulaminu Allegro i znajomości podstawowych zasad jakie obowiązują w handlu internetowym. Forma, koszt i sposób przeprowadzenia takiego egzaminu do opracowania.
Pragnę zwrócić uwagę, jedynymi osobami które ewidentnie nie znają regulaminu są tutaj pracownicy i moderatorzy Allegro. Jest to dziwne bo przeciez to jest ich codzienna praca i powinni taki regulamin mieć w małym paluszku. Sprawa ma 3 tygodnie od kradziaży na Sortowni Allegro a nadal nie wiadomo co trzeba dalej zrobić by ja zamknąć. Z Allegro dostaje sprzeczne informacje i widać że trwa okres urlopowy i spychologia. Także proszę się łąskawie odstosunkować ode mnie i spojrzeć krytycznie na niecne praktyki Allegro.
@GrzeÅko podsumujmy zatem ponownie Twoją sprawę, aby mieć pełen obraz sytuacji. Bo widzę, że obrażanie nas i sianie dezinformacji sprawia ci przyjemność, ale za to odpowiedzieć w korespondencji już nam nie chcesz :
1. Wobec paczki została podjęta interwencja po zgłoszeniu 21.07
2. Zostało sprawdzone nagranie z momentu odbioru przesyłki, a następnie został podjęty kontakt z kurierem odbierającym przesyłkę oraz oddziałem odpowiedzialnym za odbiór paczki.
3. Ponieważ w tamtym momencie sprawa była jeszcze weryfikowana. Paczka na tamten moment nie była jeszcze uznana za zagubioną.
4. Twój mail nie został zignorowany. W wątku została przesłana informacja o tym, że weryfikujemy co się dzieje/stało z przesyłką. Następnie otrzymałeś informację o tym, że nie udało nam się ustalić losów paczki, dlatego też, aby jak najszybciej rozwiązać sprawę prosimy o złożenie reklamacji. Przesłaliśmy do też link, do jej bezpośredniego złożenia.
Klient nie został przez nas oszukany. Podjął kontakt z nami 23.07 i na swoją wiadomość otrzymał odpowiedź.
5. 25.07 zgłosiłeś reklamację na przesyłkę. 29.07 w korespondencji 53393940, która dotyczyła reklamacji poprosiliśmy Cię o przesłanie numeru rachunku, który jest potrzebny dla rozpatrzenia reklamacji, a którego w owej reklamacji nie załączyłeś. W związku z tym, że nie otrzymaliśmy od Ciebie odpowiedzi na naszą wiadomość 01.08 przesłaliśmy automatyczne przypomnienie z prośbą o odpowiedź i przesłanie potrzebnych informacji. Na tę wiadomość już odpisałeś, twierdząc, że nie otrzymałeś poprzedniej i w dalszym ciągu nie przesyłając potrzebnego numeru rachunku.
Zarówno w korespondencji mailowej jak i tu na forum zostały Ci udzielone wszelkie potrzebne informacje. Obecnie to ty nie udzielasz nam potrzebnej do rozpatrzenia reklamacji odpowiedzi i czekamy na nią od 29.07.
Dodam, że nie zostałeś poproszony o podanie rachunku kupującego. Zachęcam do uważnego czytania naszych wiadomości.
Poprawmy to co zostało niedpowpowiedziane lub tak zniekształcone by uniknąc faktów niewygodnych dla Allegor
Piszecie: 1. Wobec paczki została podjęta interwencja po zgłoszeniu 21.07
Jak było: 1. Wobec paczki została podjęta interwencja po zgłoszeniu wykonanym przez Sprzedającego 21.07. Mimo obietnicy zającia się sprawą w kolejnych dwóch dniach cisza i brak kontaktu ani odpowiedzi na maile do zgłoszenia z 21go. Takie podejście Allegro spowodowało rozpoczęcie wątku na Forum Allegro, dzięki czemu sprawa po kilku godzinach korespondencji na form w końcu ruszyła i ktoś się zajął rozwiązaniem problemu, albo udał że się nią jak widac zajmuje.
"2. Zostało sprawdzone nagranie z momentu odbioru przesyłki, a następnie został podjęty kontakt z kurierem odbierającym przesyłkę oraz oddziałem odpowiedzialnym za odbiór paczki."
Ta informacja że cokolwiek sprawdzano na nagraniu jest podana mi dopiero dzisiaj i dodatkowo stoi w sprzężności z dzisiejszym wymaganiem Allegro potwierdzania przeze mnie wykonania przesyłki. Potwierdza to moje twierdzenie o bałąganie i braku procedur obsługi Klienta w sposób szybki i bezproblemowy.
4. Twój mail nie został zignorowany. W wątku została przesłana informacja o tym, że weryfikujemy co się dzieje/stało z przesyłką. Następnie otrzymałeś informację o tym, że nie udało nam się ustalić losów paczki, dlatego też, aby jak najszybciej rozwiązać sprawę prosimy o złożenie reklamacji. Przesłaliśmy do też link, do jej bezpośredniego złożenia.
Klient nie został przez nas oszukany. Podjął kontakt z nami 23.07 i na swoją wiadomość otrzymał odpowiedź.
Złożyłem reklamację po raz drugi tak jak wymagaliście w tym wątku na Forum. Miałem tam dodatkowe roszczenia dla siebie za stracony czas. Ta reklamacja została skasowana i było to działanie bezprawne ale w tej sprawie Allegro od ponad tygodnia nie odpowiada na maile. Jest to ewidentne wykorzystywanie swojej pozycji, nie rozpatrzono mojego roszczenia jako Sprzedawcy. Po co moderatorzy kazali mi zakłądać osobną reklamację mimo że wiedzieli że mam już założoną 21go? Kolejna strata mojego czasu. Brak nawet przeprosin za ten błąd Alle
5. 25.07 zgłosiłeś reklamację na przesyłkę. 29.07 w korespondencji 53393940, która dotyczyła reklamacji poprosiliśmy Cię o przesłanie numeru rachunku, który jest potrzebny dla rozpatrzenia reklamacji, a którego w owej reklamacji nie załączyłeś. W związku z tym, że nie otrzymaliśmy od Ciebie odpowiedzi na naszą wiadomość 01.08 przesłaliśmy automatyczne przypomnienie z prośbą o odpowiedź i przesłanie potrzebnych informacji. Na tę wiadomość już odpisałeś, twierdząc, że nie otrzymałeś poprzedniej i w dalszym ciągu nie przesyłając potrzebnego numeru rachunku.
Mój numer rachunku allegro ma i wykorzystuje go w rozliczeniach od 21 lat. Otrzymałam dziś nr rachunku i dane osobowe Kupującego i poprosiłem o potwierdzeni że na pewno go wymagacie ode mnie. Do tej chwili brak potwierdzenia o jaki numer rachunku chodzi!
@GrzeÅko bardzo chętnie przytoczyłabym tutaj całą korespondencję w tej sprawie, żeby pozostali użytkownicy forum mieli pełny obraz sytuacji, niestety nie mogę.
Złożyłeś w sprawie tej przesyłki dwie reklamacje, jedną 25.07.2025 o 13:29 w korespondencji 53393940 (ta jest traktowana jako główna i w tej nadal oczekujemy na przesłanie numeru rachunku) oraz drugą 25.07.2025 o 14:37 w korespondencji 53395757 (ta została zamknięta bez rozpoznania, z uwagi na trwającą reklamację w tej samej sprawie z korespondencji 53393940). Żadna reklamacja nie została "skasowana". W obu otrzymałeś od nas wiadomości i wyjaśnienia. W obu przedstawiłeś te same roszczenia.
Jak zostało Ci to już wielokrotnie wyjaśnione zgodnie z prawem pocztowym do momentu doręczenia przesyłki kupującemu to ty jako nadawca za nią odpowiadasz, jesteś jej właścicielem i ty masz prawo do złożenia reklamacji z tytułu zagubienia/utraty przesyłki.
Ze swojej strony odpowiadasz przed kupującym za zwrot środków za towar, którego kupujący nie otrzymał. Środki, które wpłacił klient zostały Ci przekazane. W sytuacji zagubienia przesyłki powinieneś zwrócić kupującemu kwotę, którą zapłacił i złożyć reklamację na utratę przesyłki (podając swój numer rachunku).
Mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie dla Ciebie jasne.
Nie akceptuję takiego rozwiązania. Ukradliście jako Aleegro przesyłkę i to wy odpowiadacie za bałagan i złodziejstwo w waszej firmie. Opłaciłem ze swoich środków wam prowizję i oczekiwałem wysokiej jakości obsługi i zabezpieczenia Allegro Protect które też zapłaciłem. Kolejne oszustwo jak dla mnie bo mimo opłacenia to nie działa.
Jeszcze raz: od blisko 3 tygodni nie jesteście w stanie konkretnie i czytelnie napisać jak rozwiązać problem. Ja mam środki na koncie, zachowajcie się przyzwoicie, przeproście mnie i kupującego i zwróćcie środki na konto kupującego.
Zasady składania reklamacji określone są w ustawie prawo pocztowe oraz w rozporządzeniu w sprawie reklamacji usługi pocztowej. Regulamin Allegro One nie ma tu najmniejszego znaczenia (on określa tylko po jakim czasie przesyłka zostaje uznana za zaginioną).
Jeżeli chodzi o nr konta bankowego, to zasadniczo nie jest on niezbędny do rozpatrzenia reklamacji. Przewoźnik może o niego poprosić dopiero jak uzna reklamację (podanie go od razu przyspieszy wypłatę ewentualnego odszkodowania). Podaj swój nr konta, bo to ty jako nadawca zgłaszasz reklamację i to tobie wg prawa przysługuje odszkodowanie (chyba że się go zrzekniesz, ale wtedy to kupujący musi zgłosić reklamację dołączając twoje oświadczenie o zrzeczeniu się odszkodowania).
Ps. Nie przesłanie informacji o których uzupełnienie prosi przewoźnik, skutkuje pozostawieniem reklamacji bez rozpatrzenia (§ 4 ust 1 rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej).
Dziękuję za szybką odpowiedz. Zobaczcie ten wątek, 5 straconych godzin by dowiedzieć się ze mimo że dopełniłem umowy i przesyłka zginęła już w Sortowni Allegro to ja muszę podać mój numer rachunku, który Allegro ma i wykorzystuje do codziennych rozliczeń gdy jestem Sprzedającym. Reklamacje na **piiip** zajmują od 15 sekund do 1 minuty.
Podsumowując Allegro zrobiło kupę a mnie wzywa do jej sprzątnięcia. Wstyd. Bez odbioru.
Pretensje do ustawodawcy. Takie mamy prawo, a do tego działalność pocztowa, to działalność regulowana.
Co do nr konta, to ma go Allegro i służy on tylko do rozliczeń transakcji. Nie może być on wykorzystywany do obsługi reklamacji pocztowej.
Natomiast Allegro One, to nazwa usługi i świadczy ją podmiot zewnątrzny (spółka córka Allegro).
@pecela jakoś nie widzę, żeby allegro stosowało przepisy, które przytaczasz, poczta polska potrafiła wypłacić środki przekazem pocztowym
Co do nr konta, to ma go Allegro i służy on tylko do rozliczeń transakcji. Nie może być on wykorzystywany do obsługi reklamacji pocztowej.
Generalnie co kogo to obchodzi? Obsługa reklamacji serwisu jest **piiip**zielona - nic nie przypomina tutaj dobrych praktyk konkurencyjnych podmiotów.
Jeżeli allegro chce prowadzić biznes niech robi to zgodnie z prawem - dlaczego @GrzeÅko musi tu robić awanturę by domagać się swoich praw?
Poczta polska potrafi się trzymać w/w przepisów, a allegro ich nie stosuje - mogę przytoczyć dziesiątki przykładów
Nieprzesłanie dokumentów, wymaga komunikatu opisanego w ustawie jaką cytujesz
Sugerowanie przez allegro, by użytkownik złożył reklamację do allegro oraz dociskanie sprzedawcy przez allegro z powodu, że allegro zgubiło przesyłkę - jest śmieszne - portal miał 25 lat by dostosować się do przepisów prawa i pokazać dlaczego może być lepszy od konkurencji.
Specjalnie powtarzałem Allegro
Przypominam, o zapewnieniach allegro, że teraz będzie inaczej jak my będziemy wysyłać przesyłki - pełna kontrola nad przesyłką - gdzie ona jest?
Zauważ że we wcześniejszym poście, napisałem że nr konta co do zasady nie jest niezbędny do rozpatrzenia reklamacji.
Jeżeli chodzi to "kogo to obchodzi", to akurat jest proste. UKE. Allegro nie może wykorzystać danych użytkownika do celów reklamacji związanych z przesyłką, ba dział zajmujący się Allegro One i Allegro Delivery nie może mieć dostępu do tych danych.
A co do zgubienia przesyłki, to zauważ że OP chciał uzyskać odszkodowanie przed upływem regulaminowego terminu doręczenia, po upływie którego przesyłkę uznaje się za zaginioną (czyli 30 dni od dnia nadania). Tu rozporządzenie mówi jasno, że reklamacje można składać nie wcześniej niż następnego dnia, po upływie tego terminu.
OP popełnił błąd, bo czwartego dnia po nadaniu (jeżeli nadał przed godziną graniczną) zgłosić reklamację z tytułu opóźnienia w doręczeniu. Jeżeli w wyniku tej reklamacji przewoźnika stwierdził zaginięcie przesyłki przed upływem regulaminowego terminu, to wtedy składa się z drugą reklamację z powodu zaginięcia przesyłki, dołączając do niej decyzję o uznaniu przesyłki za zaginioną (chyba że operator pocztowy zrobi to z urzędu).
A i w Allegro One, to sprzedawca jest nadawcą i to on zgodnie z art 92 ust 1 pkt 1 ustawy Prawo pocztowe składa reklamację. Allegro nie jest upoważnienione do zgłoszenia reklamacji.
Co nalezy zrobić by rozwiązać sprawę ukradzionej w Allegro przesyłki, niestety dział reklamacji nadal nie jest w stanie mi pomóc a piszemy kolejne maile i mijają kolejne godziny osób zajmujących się sprawą (to mam akurat gdzieś). Proszę o zwołąnie po swojej stronie sztabu, który pomoże rozwiązać problem bo jak widac jedna osoba nie jest w stanie sama poproadzić sprawy od początku do końca a do mnie przysyłane są śmieszne maile z Allegro że mija czas do, którego musze podać jakiś numer rachunku (jaki?) - tyle że nie da się tego zrobić w systemie allegro bez ponownego założenia nowej reklamacji!
@GrzeÅko, widzę, że niedawno odpowiedziałeś na naszą prośbę z 29 lipca i dosłałeś brakujący numer rachunku w swoim zgłoszeniu reklamacyjnym 53393940. Zapewniam Cię, że sprawa trafiła w odpowiednie ręce i nie ma potrzeby składania nowych reklamacji. Wszystkie informacje otrzymałeś i otrzymasz w odpowiedzi na reklamację 53393940.
Dziękuję za informację, pozdrawiam
Poprosiłem Kupującego w dyskusji z nim o to by podał mi swój numer rachunku by Allegro mogło zwrócić mu środki. Czy to na pewno jest legalne i nie łamie RODO?
Zawsze możesz mu zawieźć te pieniądze w kopercie. Tylko nie zapomnij o pokwitowaniu!
dzięki za podbicie wątku, jednak zwracać będzie złodziej czyli Allegro 😉
A jak tam kręcenie programu TVN Uwaga ? kiedy możemy spodziewać się premiery ? 😄