anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Paczki Allegro One punkt - wymagania

FajnyLaszek
#7 Wielbiciel#

Witam.

Jakie są wymagania co do paczek nadawanych do allegro punktu.

Chodzi mi o to czy paczki koniecznie muszą być w kartonie?

Czy np jak do paczkomatu mogą być wysyłane np w dobrze zabezpieczonym worku? 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@FajnyLaszek Załączam wytyczne z jednego z artykułów na temat metody Allegro One. 🙂

Jak prawidłowo zapakować przesyłkę?

• Dobierz opakowanie do ciężaru i zawartości przesyłki. Opakowanie musi być wytrzymałe, a przesyłka dobrze zamknięta i zabezpieczona, bez dostępu do zawartości – tak, by nikt nie mógł jej otworzyć bez uszkodzenia opakowania.
  • Do zapakowania paczki możesz użyć kopert, kartonów, foliopaków czy streczu.
  • Do wypełnienia pustej przestrzeni w paczce użyj wypełniaczy. Przedmioty w środku nie powinny się przemieszczać podczas transportu.
  • Wypełniacze dostosuj do zawartości przesyłki. Na przykład do sprzętu RTV i AGD możesz użyć styropianowych kształtek, a do lekkich przedmiotów papierowych ścinków czy folii bąbelkowej.
  • Etykietę naklej w widocznym miejscu na płasko.
  • Jeśli używasz opakowań ponownie – odklej wszystkie stare etykiety i usuń inne oznakowania.
  • Jeśli wysyłasz przedmiot o nieregularnym kształcie – użyj większego opakowania, aby przedmiot poza nie nie wystawał, a pustą przestrzeń uzupełnij wypełniaczami.
   Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

FajnyLaszek
#7 Wielbiciel#

Niestety nadal nie wiem czy mogę paczkę wysłać we worku. Paczkomatem takie paczki idą bez problemu. 2023-08-26 14_40_24-Zdjęcie - Zdjęcia Google.png

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@FajnyLaszek Zgodnie z informacją od Wiktorii: 

• Do zapakowania paczki możesz użyć kopert, kartonów, foliopaków czy streczu

Nie wymieniono worków foliowych, zatem nie powinieneś dawać paczek Allegro One w samym worku. Ewentualnie możesz użyć streczu do owinięcia paczki i tak będzie okej.

oznacz moderatorów

FajnyLaszek
#7 Wielbiciel#

W razie reklamacji przewoźnika na np "kształt" mam nadzieje że mogę się powołać na ten temat?

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@FajnyLaszek Oczywiście. 🙂 Ale jeśli dostosujesz się do wytycznych, to nie powinno być konieczności składania reklamacji. 

oznacz moderatorów

FajnyLaszek
#7 Wielbiciel#

I tu jest pytanie ponieważ wysyłamy odzież (10kg.paczkę) i wiadomo że odzież po zapakowaniu w inne opakowanie niż karton będzie miała kształt "nieregularny"

Czy to nie podejdzie pod ten punkt ? 

• Jeśli wysyłasz przedmiot o nieregularnym kształcie – użyj większego opakowania, aby przedmiot poza nie nie wystawał, a pustą przestrzeń uzupełnij wypełniaczami.

Po prostu czy paczka musi mieć kształt prostopadłościanu czy może to być np coś na kształt wielkiej tabletki ? z zaokrąglonymi rogami ?

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@FajnyLaszek Paczka zgodnie z regulaminem powinna mieć kształt prostopadłościanu, zatem powinieneś użyć wypełniacza w takim przypadku. 

image (7).png

Jeśli paczka nie będzie w kształcie prostopadłościanu, to mogą zostać naliczone opłaty za przesyłkę niestandardową. 

oznacz moderatorów