anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Weryfikacja danych kupującego przy zamówieniu

MAMY ROZWIĄZANIE!
Irq123
#8 Zapaleniec

Dlaczego podczas składania zamówienia kupujący może mieć wpisany adres i nr telefonu, który jest niepoprawny w chwili generowania etykiety. Albo brak numeru ulicy, albo za długa nazwa, albo telefon inny niż +48, a dopiero sprzedawca podczas nadawania paczki jest z tym zderzony. Kiedy to nie mam innego nr telefonu żeby zadzwonić, albo nie mam czasu na weryfikację bo muszę zdążyć paczki nadać, a to można było z samym zainteresowanym załatwić podczas zamawiania, kiedy to sam wie jak skrócić poprawnie dane firmy, albo podać jakiś inny polski nr telefonu.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
dladzieciaka_com
#2 Obserwator

Dokładnie na potkaliśmy te same błędy i potem trzeba czekać na odpowiedzi od klienta a czas liczony na wysyłkę. zastanawiam czy da się gdzieś zgłosić takie uwagi do allegro.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Irq123 Na ten moment nie ma takiej możliwości w formularzu dostawy i płatności. Zachęcam do zgłoszenia takiej sugestii tutaj. 🙂 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
Irq123
#8 Zapaleniec

Szkoda że ten formularz (Podziel się pomysłem) też jest z defektem... nowy pusty sam sobie dodaje nową linię dzięki czemu przycisk od publikacji ucieka gdzieś hen do piwnicy.

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Irq123

Jeżeli chodzi o adresy to nie ma centralnej bazy danych z nr budynków. Owszem jest EMUiA ale ma dużo błędów i nie jest kompletna. Wynika to z tego że nadawanie nr porządkowych to wyłączna kompetencja gminy. 

Natomiast nie ma czegoś takiego jak za długa nazwa ulicy czy miejscowości. W Polsce nazwa ulicy może liczyć do 92 znaków, a miejscowości do 43 znaków i formularz powinien to uwzględniać. Co ciekawe, GUS zaleca aby pole z nazwą ulicy liczyło co najmniej 200 znaków a z nazwą miejscowości min. 100 znaków.

Jeżeli chodzi o nr telefonu to tu dużo zależy od metody dostawy (w tym przypadku przesyłek pod adres, nr telefonu może być dowolny, nie musi być też w ogóle podany; polski nr komórkowy wymagany jest tylko przy odbiorze w punkcie lub automacie).

A co do braku nr budynku, to czasem ktoś mieszka w domu, który formalnie jest jeszcze w budowie. I zwyczajnie może nie mieć nadanego nr porządkowego. 

oznacz moderatorów
Irq123
#8 Zapaleniec

Najdłuższe są nazwy instytucji i te skracam najczęściej, ale jak w ulicę ludzie wpisują "miejscowość, ulica" i jest to bohater o długim nazwisku uwierz mi te 30 znaków to mało. A brak numerów budynku przy zamawianiu do automatów to zwykła chęć ukrycia swoich danych niepotrzebnych paczkomatowi. A formularz wysyłki tego wymaga. AA czasem nie ma spacji i numer jest sklejony z ulicą, też jest wtedy krzyk o brak numeru. Co do numeru telefonu nie mnie twierdzić czy jest i kiedy potrzebny. Ja stwierdzam że walidację danych z formularza zamawiania przesyłki trzeba przenieść (skopiować) do formularza składania zamówienia. 

oznacz moderatorów
cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

@Irq123  Jeżeli w podanym adresie cokolwiek mi nie pasuje a z kupującym nie ma kontaktu, to zwracam kasę i po problemie. Nie jestem masochistką aby na własne życzenie pchać się w kłopoty.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Problem istnieje od 26 lat, od kiedy powstało allegro, do tej pory nie został naprawiony.

Serwis wie o jego istnieniu i nie trzeba go zgłaszać ponownie.

Polecam rozwiązanie zaproponowane tutaj na forum - braki w adresie uzupełnić wpisując wartość 0 (zero)

oznacz moderatorów