Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Jak się ostatecznie ma zdolność kredytowa do Allegro Pay? Używam tego regularnie, żeby w razie problemów i zwrotu nie było udziału moich pieniędzy. Gdzieś dotarłem do informacji, że Allegro zgłasza do BIK zakupy rozbite na raty, ale odroczenie pełnej spłaty o miesiąc nie wpływa na scoring. Czy faktycznie tak jest?
Czy udało się panów poprawić scoring po zamknięciu allegro pay? Tak jak u tego Pana wyżej?
Hej,
Mam ten sam problem w BIK. A prośbę o wyczyszczenie skierowałeś do Allegro czy BIK?
@Client:40343290 Cześć. 🙂 Jeśli chodzi o wycofanie zgód na przetwarzanie danych w BIK, to napisz do nas tutaj: https://allegro.pl/pomoc/kontakt
Czy jeżeli zamknę allegro Pay, wycofam zgody to dane w BIK też się usuną?
@Client:40343290 Po usunięciu zgód najlepiej skontaktować się z BIK i dopytać. 🙂
To spłata wszystkich należności + odczekanie paru tygodni - ale bez zamykania Allegro Pay/wycofania zgód - nie gwarantuje przywrócenia scoringu BIK?
@silu00 Tak, jak napisała Ola, najlepiej dopytać BIK. Jako Allegro nie mamy szczegółowych informacji na ten temat.
Sporo sprzecznych informacji. @Client:110491843 co piszesz jest niepokojące.
Hej, dołączam do zaniepokojonych wpływem allegro Pay na scoring BIK. W ostatnim czasie zamknęłam tonę zobowiązań, m.in jeden kredyt hipoteczny, jeden ratalny, limit w rachunku + wycofałam zgode na przetwarzanie info o zamkniętych zobowiązaniach Allegro Pay imój scoring BIK z jakiegoś powodu nagle spadł o 10pkt. Nie mam żadnych nowych zobowiązań, jedyne co wpłynęło w ostatnim czasie, to zapytanie z Allegro Pay o zwiększenie limitu o całe 300zł... z jakiegoś powodu do BIK poszły dwa zapytania pod rząd?? mechanicznie kliknęłam zgodę na wyskakującym okienku w allegro, nieświadoma takich konsekwencji... teraz zamknęłam całkowicie Allegro Pay, ale po tygodniu nadal brak poprawy w scoringu. Jestem wkurzona.
Trochę po czasie ale wrzucę dwa słowa od siebie, może się komuś przyda na przyszłość. Sam wyprowadzałem swój BIK z 30 paru punktów - błędy młodości, nieregularne spłacanie karty kredytowej wziętej za studenta. Teraz mam 87 z hipoteką na mieszkanie i ratami 0% na AGD.
Widzę dużo sprzecznych informacji na temat Allegro Pay dlatego wygenerowałem raport i piszę co widzę.
1. Po przeniesieniu wpisów do części statystycznej BIK potrafi spaść! Nawet jak wpis miał opóźnienia. Sam usunąłem wpis z czerwonymi opóźnieniami i byłem zaskoczony że BIK zleciał o kolejne ~10pkt. Bo wpis może i ma opóźnienia, ale zabierasz sobie jednocześnie historię kredytową - tj. według BIKu Twoja historia kredytowa jest krótsza, krócej Cię znają.
2. Spłacone terminowo wpisy - zielonych lepiej nie usuwać - chyba że jest ich bardzo dużo. Żółte - kilkudniowe opóźnienia - też lepiej nie. Czerwone są fe.
3. Podwójne zapytanie do BIK w odstępie kilku dni - to nie problem. Liczą się jako jedno (przy jednym rodzaju kredytu), nawet z różnych banków.
4. Scoring nie zmienia się ot tak nagle, sprawdzanie co tydzień - szkoda kasy na raporty. Tj. jak pojawi się/zniknie zobowiązanie - zmiana będzie natychmiastowa, ale naprawianie scoringu jest powolne - chociaż to zależy od konkretnych sytuacji, podejrzewam że gdybyś miała dobrze spłacane kredyty, a pomiędzy nimi jakiś z opóźnieniami - jego usunięcie może pomóc natychmiastowo. Jeśli zaś usuniesz sobie najstarszy który był spłacany z opóźnieniami - szału nie będzie - skrócenie historii.
5. Jak masz mało wpisów i słaby scoring - czasem dobrze jest wziąć jakąś **piiip**ołę na raty i ją regularnie, terminowo spłacać. Nawet nie nadpłacać - żeby robić to dłużej i regularniej - BIK to lubi. Sam wyprowadzałem scoring jakimiś śmiesznymi ratami na playstation, chociaż mogłem kupić za gotówkę - warto.
6. W sumie to co 5 - poprawianie złego scoringu wynikającego z nieregularnych spłat - najlepiej robić grzecznym, regularnym spłacaniem. Byle nie przegiąć z ilością.
I teraz chyba najważniejsze - moja interpretacja Allegro Pay, patrząc na raport BIK.
Zamknięte zobowiązania Allegro Pay trafiają do części statystycznej - wpisy z części statystycznej nie są brane pod uwagę przy wyliczaniu BIKu!
Dokładniej - pierwszy zakup, wpis allegro pay z roku 2022 faktycznie mam jako zobowiązanie zamknięte (liczy się do BIK), ale wiele późniejszych - cesja AION Bank - trafia do części statystycznej.
Wniosek - na BIK wpływają zobowiązania Allegro Pay które są otwarte w danej chwili, te które spłaciliśmy - lecą do wiaderka z tymi które zostały "usunięte" czytaj, do miejsca do którego trafiłyby w momencie wycofania zgód marketingowych.
Rating 87 mam od około roku, po drodze brałem kilka rzeczy mniejszych lub większych via Allegro Pay.
Nie czuję się ekspertem, ale jakoś udało mi się samemu wyprostować BIK (chociaż są firmy które konkretnie sobie liczą za takie zabiegi) - więc myślę że coś tam wiem. Chyba tylko BIK i banki wiedzą jak to konkretnie działa. No i każdy bank inaczej patrzy na poszczególne parametry w BIK (ponoć mają jakieś swoje wzory).
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam!