anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kiedy Allegro poprawi prymitywny program obsługujący oceny ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
AndrzejP_ski
#7 Wielbiciel#

Treść mojej oceny:

"Produkt doskonały, obsługa bez zarzutu, po pięć gwiazdek, ale ... 8 lutego tran kosztował 34 zł, a dzisiaj 14 lutego już 46 zł, czyli 35% więcej. Każdy może żądać, co sobie chce. To wolny rynek, więc ja zechciałem sobie kupić gdzieindziej za 33.86 gr. Sprawdza się moje powiedzonko - "Jak chcesz (od klienta) wszystko, to nie dostaniesz nic". Polecam, ale moją maksymę."

Za tym poszła moja ocena, że sklep nie spełnił moich oczekiwań - łapka w dół. Takiej możliwości nie przewidzieli programiści od Allegro i wprowadzają klienta (mnie) w "bębenek chomika". 

-"Jak dałem po pięć gwiazdek (zadowolony), to powinienem opisać, dlaczego łapka w dół".

A ja już to opisałem dlaczego i taką właśnie opinię chcę wysłać, ale programista kieruje mnie znowu do początku, każąc się tłumaczyć z tego, czego nie przewidział i kołowrotek się kręci. 

Czy ta sztuczna inteligencja jest napędzana gandzią?

oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26
SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@AndrzejP_ski W czasie deszczu dzieci się nudzą? 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

system już jest poprawiony , zastanawia mnie fakt jakim cudem oceniasz sprzedawcę allegro skoro kupiłeś ,, gdzieindziej ,,

oznacz moderatorów
AndrzejP_ski
#7 Wielbiciel#

Prosta odpowiedź - oceniłem sprzedawcę na Allegro, ponieważ to on podwyższył skokowo cenę sprzedaży o 35%. Rubryka "Oceń sprzedającego" nie pozwala ocenić towaru i obsługę np. na 5, ale sprzedającego np. na 2. Kwestionariusz programu jest prymitywny.

Towar jest dobry (i tak nie jest jego producentem) 5 gwiazdek, obsługa bez zarzutu - zapłaciłem i dotarł, 5 gwiazdek, ale poza tymi ocenami jest jeszcze inna - czy są powody, żeby pochwalić samego sprzedawcę? Za taką podwyżkę ?? 

Wyrazem dezaprobaty jest porzucenie takiego sprzedawcy i podzielenie się tym dowiadczeniem z innymi. Q.E.D.

(Co oznacza "system już jest poprawiony"?)

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@AndrzejP_ski  kupiłeś (świadomie?) za 46 zł i oceniasz sprzedającego negatywnie za to, że tydzień wcześniej cena była niższa?

Naprawdę uważasz, że wzrost ceny (którą zaakceptowałeś klikając KUP TERAZ) to powód do wystawienia negatywnej oceny?

Jak pójdziesz po masło do biedronki i okaże się 35% droższe niż tydzień wcześniej to co wtedy robisz? Jak sobie z tym radzisz? 😉

oznacz moderatorów
AndrzejP_ski
#7 Wielbiciel#

Proszę jeszcze raz przeczytać, ale ze zrozumieniem.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@AndrzejP_ski No właśnie czegoś nie rozumiem.

Kupiłeś akceptując warunki umowy (w tym cenę towaru) a teraz chcesz wyrazić swoje niezadowolenie z faktu wzrostu ceny (którą zaakceptowałeś klikając KUP TERAZ) wystawiając po 5 gwiazdek ale jednocześnie nie polecając zakupów u tego sprzedającego.

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#15 Entuzjasta#

@AndrzejP_ski  A wiesz że jest coś takiego jak „allegro ceny” i ten sprzedawca może mieć ustawioną taką samą cenę cały czas a czasowo obniża ją Allegro? I Ty mu za to wystawiłeś negatywa? A może tańszy produkt miał z poprzedniej dostawy gdzie cena u producenta/dystrybutora była niższa a później wzrosła? A może tydzień temu miał nóż na gardle, pilnie potrzebował kasy i sprzedawał po kosztach? 

a propos „Allegro ceny” to sama dostałam parę dni temu pytanie od kupującego dlaczego cena produktu tak skacze - że raz jest 110 zł a raz 89. Wytłumaczyłam, że nasza cena jest cały czas taka sama tylko allegro w ramach programu „Allegro ceny” często ją obniża (często na godzinę, po czym wraca naszą cena po czym znowu za parę godzin Allegro ją na godzinę obniża). Naprawdę nie wszystko jest takie zero-jedynkowe. Cenę znasz przed zakupem - pasuje to kupujesz, nie to nie. Jeśli dobrze rozumiem to kupiłeś po niższej cenie ale potem ona wzrosła więc uznałeś że sprzedawcy należy się negatyw? 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@Health___Beauty "Jeśli dobrze rozumiem to kupiłeś po niższej cenie ale potem ona wzrosła więc uznałeś że sprzedawcy należy się negatyw?"

Teraz mnie olśniło, że chyba faktycznie tak było.
Jeśli tak to jest jeszcze śmieszniej niż myślałem 🙈

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@AndrzejP_ski system nie analizuje treści Twojej oceny, brane pod uwagę jest tu to, że zaznaczyłeś wszędzie 5 gwiazdek i dodałeś opinię "nie polecam". Wcześniej zdarzały się pomyłki, kiedy kupujący chcąc ocenić transakcję pozytywnie, przypadkowo oceniali ją negatywnie, dlatego zostało to wprowadzone, aby wyeliminować takie przypadki.
Skoro oceniłeś oba aspekty na 5 gwiazdek, to sugeruje to, że Twój zakup przebiegł pozytywnie i nie masz co do niego zastrzeżeń. Jeżeli jednak zastrzeżenia masz, jest możliwość ich wyrażenia w ocenie gwiazdkowej (obniżając ją) jak i tekstowej. 

Jak rozumiem treść Twojej oceny dotyczy nie stricte transakcji, którą przeprowadziłeś ze sprzedawcą a tego, że już po Twoim zakupie cena w tej ofercie wzrosła. Pamiętaj, że w swoim komentarzu oceniasz dany zakup/transakcję, także umieszczanie w niej oceny kosztu produktu, który nie miał udziału w Twojej transakcji, nie jest adekwatne. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
AndrzejP_ski
#7 Wielbiciel#

Jestem zawiedziony odpowiedzią pani Alicji Moderatorki. Aby program zaakceptował krytyczną ocenę praktyk sprzedawcy, ja mam zmniejszyć zasłużone wysokie oceny produktu i obsługi?

Mam wydać trzy osobne opinie z których jedna zależy od dwu innych?

Jak to się Pani spina?

oznacz moderatorów
SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@AndrzejP_ski Normalnie dramat. Jak tu żyć? 

oznacz moderatorów
NipponShorty
#15 Entuzjasta#

@AndrzejP_ski Niech zgadnę, ofertę miałeś w ulubionych/koszyku i tak długo zwlekałeś z zakupem że cena zdążyła się zmienić. jak W piekarni zmienia się cena to też wystawiasz im opinie na google?

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@NipponShorty   @AndrzejP_ski  "...W piekarni zmienia się cena to też wystawiasz im opinie.."

Nigdzie się nie wystawia opinii,  kiedyś były takie Księgi Skarg w sklepach stacjonarnych  ale chyba nawet tam  tego  już  zapomniano.

Tylko chory system Allegro wymaga jakichś bzdurnych opinii a potem robi z tego wielkie "hallo"

Więc mają to co chcą ....

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@AndrzejP_ski Nie może być tak dobrze że jest aż źle.

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

Przeciez Ceny we wszystkich branżach i sklepach są zmienne nawet w krótkim kilkudniowym odstępie czasowym!!

Ty bywasz w sklepach?? Kto nicienie w domu robi zakupy? Kiedy ostatni raz płaciłeś za prąd? Jesteś pełnoletni? Nie wierzę że jesteś. 

oznacz moderatorów
AndrzejP_ski
#7 Wielbiciel#

Proszę czytać ze zrozumieniem:

"Każdy może żądać, co sobie chce. To wolny rynek, ...)

Tu nie chodzi o zaskoczenie, że coś drożeje, nawet dramatycznie. Nas się do tego przyzwyczaja od dekad. Chodzi o to, żebyśmy nie uważali tego za nieuchronne przeznaczenie, jakim wydaje się to dla Monik i Januszów. Kupowanie u kogoś, kto ma (jako przykład) marżę 10% i sobie ją powiększa o 35%, czyli ponad trzykrotnie uważam za masochizm, a ja akurat w tym nie gustuję.

Jeśli Monika_L pracuje,  to niech poprosi swojego szefa o podwyżkę 35%, ale przedtem resolutnie zajmie kolejkę w pośredniaku. To będzie doświadczenie z dorosłości, co nie ma nic wspólnego z pełnoletnością. 

Andrzej

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

To nie kupuj tam gdzie drozej

masa wybor

no nie moge

nie rozumiem

dobrego dnia 

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#15 Entuzjasta#

@Monika__L  Ale on kupił taniej, potem cena wzrosła (nie wiemy czy podniosł ją sprzedawca do czego miał pełne prawo czy to jakaś ingerencja allegro) i dlatego chce wystawić sprzedawcy negatywa. Bo jak raz sprzedawca ustawi cenę X to nie ma prawa jej przez 10 kolejnych lat zmienić. 

oznacz moderatorów
SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@Health___Beauty W zasadzie dość trudno się połapać, o co chodzi temu osobnikowi. Najwyraźniej jednak dysponuje nadmiarem wolnego czasu. 

@AndrzejP_ski Proszę spróbować kiedyś popracować na własny rachunek, zaręczam że punkt widzenia zmieni się w okamgnieniu

oznacz moderatorów