anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Smart zanika?

deineomsa
#1 Nowicjusz

Ostatnio dużo kupuję dla dziecka, wracając do tych samych sprzedających.

Zauważyłam, że wielu z nich wyłączyło przesyłki smart i trzeba dopłacać za wysyłkę.

Dlaczego tak jest? Jakaś wysoka prowizja?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

marcus0015
#10 Popularyzator

Tak, to będzie się nasilać. Allegro zmusza do dodawania w ramach Smart metod kurierskich, które słabo działają, gdzie kurierzy nie przyjeżdżają po paczki lub je nagminnie uszkadzają, a później wina oraz koszty spadają na sprzedających. Kolejną sprawą są niespodziewane dopłaty do przesyłek kurierów m.in. DPD i DHL, gdzie bez cienia dowodu obciążają dopłatami w wysokości 19,99 zł za rzekome przesyłki niestandardowe i to na sprzedającym ciąży obowiązek udowodnienia, że tak nie było. Ostatnią przyczyną jest cennik Smart dla sprzedających, gdzie właściwie sprzedawca ze swojej kieszeni wykłada większość kosztu wysyłki. Usuwając Smart z oferty może ustawić niższe ceny produktów i uzyskuje kontrolę nad tym, z jakimi firmami kurierskimi będzie współpracował. Jako sprzedający również myślę nad usunięciem Smart.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

I kolejny ważny aspekt - smart to darmowe dostawy ale też darmowe zwroty. Ludzie kupują bez namysłu, zwracają, a rozliczanie zwrotów też kosztuje - pieniądze i czas, generuje papierologię. Że o dobieraniu do smarta gdzie się ostatecznie na takim zamówieniu za 10 czy 20 zł wychodzi na minus nie wspomnę. Na konkurencyjnym portalu gdzie są darmowe dostawy ale nie ma darmowych zwrotów miałam w tym roku jeden (słownie JEDEN) zwrot. Na Allegro dzień bez zwrotu to wielkie święto. 

Ale myślę, że głównym powodem rezygnacji ze smarta są koszty (dopłaty do przesyłek) i konieczność udostępniania wielu przewoźników, którzy są zawodni. A kupujący pretensje zawsze mają do sprzedawcy.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jest dokładnie jak @marcus0015 pisze. Smart to tragedia dla sprzedawców. Zapomniał tylko dodać o takich kwiatkach jak:

- kupuje długopis za 2 zł i coś tam za 43 zł. Coś tam zwraca i ma długopis z darmową wysyłką. Materiały do pakowania pochłoną te 2 zł. A z czego pokryć dopłaty do smarta, zapłacić pracownikowi za spakowanie i rozpakowanie itp?

- kupowanie kilku podobnych przedmiotów, by obmacać i wybrać jeden... Raz koszty jak w poprzednim punkcie. 2 rozpakowane to już niepełnowartościowe. Sprzedaż jako nowe to zadyma bo pudełko pogniecione, sprzedaż jako używane to sporo poniżej wartości...

- wyścigi kurierów- dosłownie ludzie zamawiają kilka jednakowych przedmiotów, by zostawić ten co przyjdzie pierwszy! Reszta wraca nieodpakowana...

- zwracanie towarów używanych/uszkodzonych. Ludzie tu dosłownie kupują coś, po 14-dniach klikają zwrot, po kolejnych 14-stu odsyłają towar użytkowany przez cały ten czas. A jakie zadymy robią jak przegapią o dzień termin zwrotu... Masa sprzedawców ze strachu przed negatywami zwraca im kasę, bo Allegro w razie czego "klient ma prawo do subiektywnej opinii". 

- zapomniałabym jeszcze słynne rejony nie obsługiwane przez Allegro ona jednak dostawy przymusowo włączane sprzedawcą. Ludzie tu po kilka tygodni na wszelkie sposoby prosili, by im to wyłączyć. Zamówienia wpadały mimo regionu nieobsługiwanego!

- coraz częściej widać też posty gdy sprzedawca zleca odbiór paczek delivery, a zlecenia nie dochodzą do firm kurierskich... Negatywa potem mu nikt nie zdejmie!

Masę rzeczy jeszcze pewnie można tu napisać ale idę spać...

Sprzedaje zarówno z konta prywatnego jak i firmowego. Smart mam tylko na prywatnym, bo tam do niego wystarczy sam paczkomat inpost. Na firmowym nigdy go nie włączę, nie dość, że koszty ale też ryzyko. Kilka negatywów od niezadowolonych z wysyłki i skończę z blokadą. A blokady na Allegro miesiącami się zdejmuje...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów