Do tej pory udawało mi się wymienić 50 monet allegro na kod doładowujący saldo w programie Bezcenne Chwile o 2775 punktów. W ciagu jednego dnia mogłem wykonać trzy takie konwersje monet na kod. W dniu wczorajszym natomiast udało się wykonać taką konwersję jedynie dwukrotnie. Przy trzeciej próbie pojawiał się komunikat błędu: ”Nie mogliśmy wymienić Monet. Spróbuj ponownie za chwilę lub wybierz inną opcję wymiany.” W dniu dzisiejszym z tego samego powodu nie jestem w stanie dokonać nawet jednej konwersji 50 monet na punkty.
@Client:43500198 Korzystasz z aplikacji, czy z przeglądarki?
Próbowałem zarówno w aplikacji jak i w przeglądarce. Request zwraca HTTP Status Code 422.
Request body:
"{"optionId":"b0180174-0d52-4e32-a164-8810d352d1f4”}”
Response body:
{
"errors": [
{
"code": "ExchangeOptionIdIncorrectValue",
"message": "Exchange optionId value is incorrect",
"details": null,
"path": null,
"userMessage": "Nie mogliśmy wymienić Monet. Spróbuj ponownie za chwilę lub wybierz inną opcję wymiany.",
"metadata": {}
}
]
}
Cześć @Client:43500198, dziękujemy za szczegóły i kod błędu.
Czy dziś błąd dalej występuje?
Tak.
Dziękuje @Client:43500198, zgłosiłem problem do odpowiedniego działu. Wrócę do tego wątku, gdy tylko otrzymam odpowiedź lub rozwiązanie.
Czy jest na to jakiś workaround? Sprawdziłem na innym koncie i jest ten sam problem. Za każdym razem w requestach pojawia się inny optionId. Czy jest jakiś optionId, który odpowiada 50 monetom i zawsze zadziała, czy to ma tak być, że za każdym razem to optionId musi być inne?
@Client:43500198, wracam po konsultacji Mateusza.
Otrzymałam informację, że w tej sprawie konieczny jest bezpośredni kontakt z Mastercard. Dane kontaktowe znajdziesz tutaj.
Dzień dobry, bardzo zdziwiła mnie ta odpowiedź, że w tej sprawie jest konieczny bezpośredni kontakt z MasterCard. Tak czy inaczej, zadzwoniłem i na infolinii potwierdzono moje przypuszczenia. To po stronie Allegro leży generowanie kodów doładowujących saldo punktowe w programie bezcenne chwile.
Nie rozumiem jaki jest zatem status tego tematu - wygląda to na ewidentny bug. Czy jakiś zespół nad tym pracuje? Problem ma charakter globalny, bo na innym koncie taka operacja też nie działa. Rozumiem zalecenie kontaktu z MasterCard gdyby była odwrotna sytuacja, tj. kod otrzymany od MasterCard w wyniku konwersji punktów bezcenne chwile na doładowanie monet Allegro nie działał, ale w drugą stronę nie wydaje się to logiczne. Nie ma żadnego zewnętrznego inputu od strony MasterCard Bezcenne Chwile przy generowaniu kodu na konwersję monet w punkty. Jeżeli się mylę, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
@Client:43500198 dzień dobry! Przekazałam sprawę do działu technicznego, wrócę gdy tylko otrzymam odpowiedź.
Mimo upływu tygodnia od zgłoszenia, problem pozostaje nierozwiązany, a podejmowane działania nie odpowiadają jego krytycznemu charakterowi. Informacja o konieczności kontaktu z MasterCard wskazuje – niestety – na brak właściwego zrozumienia istoty zgłoszenia.
Chciałbym jednoznacznie podkreślić, że mamy do czynienia z błędem typu blocker, który uniemożliwia realizację akcji biznesowej.
W tej sytuacji zastanawiam się, czy jest to odpowiedni moment, by eskalować temat mailowo do Pana Prezesa Zarządu. Ku mojemu zaskoczeniu, doszły do mnie informacje, że takie działania przynoszą efekty.
@Client:43500198 przepraszam, ale jeszcze nie mamy rozwiązania tego problemu, poprosiłam o możliwie jak najszybszą informację, co się dzieje w tej sprawie.
@Client:43500198 wracam z informacjami.
Problem został rozwiązany, można już wymieniać punkty MasterCard na 50 Smart! Monet.
Dziękuję za Twoje zgłoszenie i cierpliwość.
Dziękuję, potwierdzam. Przy okazji dopytam, czy wygenerowane w ten sposób kody mają jakiś termin ważności?
@Client:43500198 Zgodnie z regulaminem ważność każdej Smart! Monety wynosi 365 dni, liczonych od dnia przyznania. Jeśli chodzi o kupony ze Smart! Monet, zazwyczaj mają one ważność 30 dni. Po wygenerowaniu kuponu możesz to sprawdzić w zakładce Kupony.
Chyba się nie zrozumieliśmy - nie mam na myśli ważności kuponu, który obniża kwotę do zapłaty tylko ważność KODU doładowującego saldo punktowe w programie Mastercard Bezcenne Chwile.