anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Błąd konwersji monet na punkty Bezcenne Chwile

Client:43500198
#8 Zapaleniec

Do tej pory udawało mi się wymienić 50 monet allegro na kod doładowujący saldo w programie Bezcenne Chwile o 2775 punktów. W ciagu jednego dnia mogłem wykonać trzy takie konwersje monet na kod. W dniu wczorajszym natomiast udało się wykonać taką konwersję jedynie dwukrotnie. Przy trzeciej próbie pojawiał się komunikat błędu: ”Nie mogliśmy wymienić Monet. Spróbuj ponownie za chwilę lub wybierz inną opcję wymiany.” W dniu dzisiejszym z tego samego powodu nie jestem w stanie dokonać nawet jednej konwersji 50 monet na punkty.

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:43500198 Korzystasz z aplikacji, czy z przeglądarki?

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Próbowałem zarówno w aplikacji jak i w przeglądarce. Request zwraca HTTP Status Code 422.
Request body:
"{"optionId":"b0180174-0d52-4e32-a164-8810d352d1f4”}”
Response body:
{
"errors": [
{
"code": "ExchangeOptionIdIncorrectValue",
"message": "Exchange optionId value is incorrect",
"details": null,
"path": null,
"userMessage": "Nie mogliśmy wymienić Monet. Spróbuj ponownie za chwilę lub wybierz inną opcję wymiany.",
"metadata": {}
}
]
}

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Client:43500198, dziękujemy za szczegóły i kod błędu.
Czy dziś błąd dalej występuje?

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Tak. 

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dziękuje @Client:43500198, zgłosiłem problem do odpowiedniego działu. Wrócę do tego wątku, gdy tylko otrzymam odpowiedź lub rozwiązanie.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Czy jest na to jakiś workaround? Sprawdziłem na innym koncie i jest ten sam problem. Za każdym razem w requestach pojawia się inny optionId. Czy jest jakiś optionId, który odpowiada 50 monetom i zawsze zadziała, czy to ma tak być, że za każdym razem to optionId musi być inne?

oznacz moderatorów

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:43500198, wracam po konsultacji Mateusza.

Otrzymałam informację, że w tej sprawie konieczny jest bezpośredni kontakt z Mastercard. Dane kontaktowe znajdziesz tutaj.

Sandra
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Dzień dobry, bardzo zdziwiła mnie ta odpowiedź, że w tej sprawie jest konieczny bezpośredni kontakt z MasterCard. Tak czy inaczej, zadzwoniłem i na infolinii potwierdzono moje przypuszczenia. To po stronie Allegro leży generowanie kodów doładowujących saldo punktowe w programie bezcenne chwile.

Nie rozumiem jaki jest zatem status tego tematu - wygląda to na ewidentny bug. Czy jakiś zespół nad tym pracuje? Problem ma charakter globalny, bo na innym koncie taka operacja też nie działa. Rozumiem zalecenie kontaktu z MasterCard gdyby była odwrotna sytuacja, tj. kod otrzymany od MasterCard w wyniku konwersji punktów bezcenne chwile na doładowanie monet Allegro nie działał, ale w drugą stronę nie wydaje się to logiczne. Nie ma żadnego zewnętrznego inputu od strony MasterCard Bezcenne Chwile przy generowaniu kodu na konwersję monet w punkty. Jeżeli się mylę, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:43500198 dzień dobry! Przekazałam sprawę do działu technicznego, wrócę gdy tylko otrzymam odpowiedź. 

Monika
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Mimo upływu tygodnia od zgłoszenia, problem pozostaje nierozwiązany, a podejmowane działania nie odpowiadają jego krytycznemu charakterowi. Informacja o konieczności kontaktu z MasterCard wskazuje – niestety – na brak właściwego zrozumienia istoty zgłoszenia.
Chciałbym jednoznacznie podkreślić, że mamy do czynienia z błędem typu blocker, który uniemożliwia realizację akcji biznesowej.
W tej sytuacji zastanawiam się, czy jest to odpowiedni moment, by eskalować temat mailowo do Pana Prezesa Zarządu. Ku mojemu zaskoczeniu, doszły do mnie informacje, że takie działania przynoszą efekty.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:43500198 przepraszam, ale jeszcze nie mamy rozwiązania tego problemu, poprosiłam o możliwie jak najszybszą informację, co się dzieje w tej sprawie. 

Monika
oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:43500198 wracam z informacjami. 
Problem został rozwiązany, można już wymieniać punkty MasterCard na 50 Smart! Monet. 
Dziękuję za Twoje zgłoszenie i cierpliwość. 

Monika
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Dziękuję, potwierdzam. Przy okazji dopytam, czy wygenerowane w ten sposób kody mają jakiś termin ważności?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:43500198  Zgodnie z regulaminem ważność każdej Smart! Monety wynosi 365 dni, liczonych od dnia przyznania. Jeśli chodzi o kupony ze Smart! Monet, zazwyczaj mają one ważność 30 dni. Po wygenerowaniu kuponu możesz to sprawdzić w zakładce Kupony.

Natalia
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Chyba się nie zrozumieliśmy - nie mam na myśli ważności kuponu, który obniża kwotę do zapłaty tylko ważność KODU doładowującego saldo punktowe w programie Mastercard Bezcenne Chwile.

oznacz moderatorów