Hej,
Co się dzieje z wyszukiwaniem Allegro? Poniższe zapytanie daje aktualnie 95 wyników z obecnie najtańszym produktem za 194,9. Wystarczy dopisać w filtrze cenę maksymalną na 190 i przy tym samym wyszukiwaniu nagle pojawia się jedna oferta spełniająca to kryterium za 190, której nie ma w pierwszym wyszukiwaniu.
maxxis ("4717784041315" "4717784034218" "4717784034140" "4717784034232" "4717784041339" "4717784034164" "4717784037837" "4717784039695" "4717784038605")
Artur
@root666 Obecnie wyniki wyszukiwania przedstawiają widok produktowy, a nie ofertowy. Najelepiej więc spośród wyników wybrać produkt, który Cię interesuje i kliknąć w przycisk "Zobacz X oferty". Kiedy przejdziesz do listy ofert z danym produktem, posortuj je według najniższej ceny.
No nie, to nie działa w ten sposób. Zapytanie, które podałem wyżej zwraca 10 grup produktowych. Żaden z produktów nie ma kodu EAN 4717784034218, który ma ta jedna oferta za 190zł. Posortowanie wyników niczego nie zmienia, nadal najniższą ceną jest 194,9, co nie jest prawdą.
Mało tego, gdyby ten konkretny produkt należał do którejkolwiek z tych grup produktowych, to mając najniższą cenę, ta grupa powinna zaczynać się od ceny 190zł, a nie 194,9zł.
Zresztą sprawdziłem kody EAN w wszystkich wyświetlonych grupach i tego kodu tam nie ma.
@root666 Podaj dokładne frazy, które wpisujesz i prześlij linki do wyników wyszukiwania.
Dokładna fraza została już wyżej zamieszczona:
maxxis ("4717784041315" "4717784034218" "4717784034140" "4717784034232" "4717784041339" "4717784034164" "4717784037837" "4717784039695" "4717784038605")
Sortuję po cenie "od najniższej" (widać, że zostaje dopisany parametr "order=p" w linku):
Dopisuję kwotę 190 w filtrze ceny "do". Fraza pozostaje ta sama, link zostaje uzupełniony o parametr ceny:
Ten problem zauważyłem też już kiedyś jako sprzedawca na Allegro Lokalnie. Zachowanie wyszukiwarki jest takie samo, tylko w tamtym przypadku ja jestem poszkodowany bardziej, bo mimo najniższej ceny, moje przedmioty nawet nie pojawiają się w wynikach. "Wystarczy" dopisać jakiś limit cenowy ograniczający wyniki i voilà! Moja oferta się pojawia, ale klient nigdy niestety jej nie zobaczy, bo nie wpadnie na to, żeby wpisać niższą wartość w filtrze, skoro przecież już wybrał sortowanie od najniższej ceny.
@root666 Po kliknięciu w Twój link: https://allegro.pl/oferty-produktu/maxxis-opona-minion-dhf-27-5x2-50-wt-3ct-exo-tr-ae034650-2941-479... widzę:
Wybieram "zobacz 14 ofert" (jak pisałam wcześniej) i mam:
Tutaj ustawiam cenę od najniższej i jako pierwsza na liście (poza Top ofertą) pojawia się oferta za 190 zł:
EAN tego produktu to: 4717784034218.
OK, kod EAN się zgadza. Dlaczego więc w pierwszym wyniku grupa nie zaczyna się od ceny 190zł, skoro jest tam (przynajmniej w teorii) oferta z niższą ceną?
Nie chodzi przecież o to, aby każdą jedną grupę produktową sprawdzać indywidualnie, każdą jedną sortować po cenie od najniższej, bo a nuż znajdzie się tam produkt, który de facto ma niższą cenę niż wyświetlone wyniki.
@root666 Każdy produkt jest reprezentowany przez Top ofertę. Nie zawsze jest to oferta z najniższą ceną.
Jeśli chcesz widzieć oferty danego produktu, a nie top oferty, które reprezentują produkty, musisz działać w sposób, który opisałam. Po przejściu do listy ofert danego produktu, należy ponownie ustawić sortowanie, które Cię interesuje, bo wybór dla listy produktów nie ma wpływu na sortowanie listy ofert danego produktu.
Niestety, ale to nie jest akeceptowalny przez logikę sposób wyszukiwania interesującej mnie i jednocześnie najtańszej oferty. W tym przypadku byłem dosć precyzyjny będąc w stanie podać kilka numerów EAN, ale wielokrotnie wyszukuję bardziej ogólne frazy i przeglądanie wszystkich grup produktowych, które zostaną zwrócone kompletnie nie ma sensu. Widok produktowy jest nastawiony na zysk platformy i sprzedawcy, a nie na wygodę klienta i w jego interesie.
@root666 napisał(a):
Niestety, ale to nie jest akeceptowalny przez logikę sposób wyszukiwania interesującej mnie i jednocześnie najtańszej oferty.
Widok produktowy jest nastawiony na zysk platformy i sprzedawcy, a nie na wygodę klienta i w jego interesie.
I tu se odpowiedziałeś, Allegro ma większą prowizję z wyższej ceny a może też wywalać na górę swoje produkty ze swojego sklepu 😄
@root666 napisał(a):Mało tego, gdyby ten konkretny produkt należał do którejkolwiek z tych grup produktowych, to mając najniższą cenę, ta grupa powinna zaczynać się od ceny 190zł, a nie 194,9zł.
to tak nie działa często reprezentant - główny produkt widoczny na górze ma wyższą cenę, dopiero po wejści w zobacz x ofert jest tańszy 😞
Ciekawe jestem jak allegro wytłumaczy ten wynik. Sortowanie po ceine od najniższej:
@root666 poproszę o link do tego wyszukiwania.
Podaję niżej, ale to sprawdzanie chyba będzie bezcelowe, bo teraz wynik jest posortowany poprawnie:
To ma działać losowo? 😄
@root666 nie jestem w stanie tego stwierdzić, bo u mnie również sortowanie w podanym przez Ciebie przykładzie działa poprawnie.
No cóż, tego pierwszego printscreena sobie nie wygenerowałem. Będę tu wrzucał kolejne przypadki, bo to nie jest pierwszy raz. Zwykle przechodzę nad nimi do porządku dziennego, ale zaczyna mnie juz mocno wkur... działanie tego portalu. Wciąż daleko do OeLX, czy Ali, ale coś się psuje. Oooooo, widzę, że cenzurujecie nawet wsponienie konkurencyjnej platformy! 😄
Proszę bardzo, kolejne odpalenie tego zapytania i znowu błędny wynik. Ewidentnie sertowanie nie działa poprawnie.
@root666 Niestety po kliknięciu widok jest poprawny. Czy możesz napisać z jakiej przeglądarki korzystasz? Czy ten problem występuje na innych przeglądarkach/urządzeniach?
Tak, wiem, problem jest losowy. Zwykle gdy ktoś inny kliknie, to widok jest poprawny. Korzystam z Firefoxa, ale nie próbuj mnie przekonywać, że sortowanie robione po stronie backendu platformy w jednej przegladarce będzie poprawne, a w innej nie 😉
Inna przeglądarka, a prosze bardzo!
Ileż to trzeba mieć cierpliwości...