Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
19zł wysyłka, coś tam za opakowanie, kilka zł za podjazd kuriera. Zupełnie normalna cena wysyłki. Kupujący średnio czyta i chce zablokowania konta sprzedającego, który nigdzie nie ukrył kosztów przesyłki (nawet nie ma takiej możliwości bo o UX decyduje allegro). Koszty są widoczne w procesie zamówienia i słowo oszustwo nijak ma się do tej sytuacji. Blokada? Serio? Myślę że to stanowczo za mało. Celowałbym w karę więzienia i przepadek majątku.
@mateuszgibo poproszę numer oferty, której dotyczy ta sytuacja.
@mateuszgibo A może weź pod uwagę, że to sprzedający ustala koszt przesyłki, i nic nikomu do tego > jak Ci nie odpowiada to kupuj gdzie indziej > sprzedawca powinien zostać ukarany albo zablokowany, inaczej nie widzę możliwości dłuższego korzystania z tej platformy > to już jest całkowita paranoja > zabierz swoje zabawki i idź się bawić do innej piaskownicy.
Za chwilę napiszesz, że takiego sprzedawcę powinno się zakuć w dyby na rynku i wychłostać > a może od razu niech Allegro zatrudni kata⚔️ i zakupi duży pieniek > albo wzorem Francji postawi gilotynę🤣
Osobiście uważam, że zabawniejsze było przybicie za ucho do takiej deski na rynku xD
Tylko pytanie czy tego co wystawił ofertę czy tego co kupił bez przeczytania...
Wszystko zależy od garbatu przesyłki.
Np paczkomat w gabarycie C to i koszt 20,99 zł a podjazd kuriera kosztuje 7,80 zł (Paczkomat Inpost i Allegro Paczkomat Inpost to dwie różne usługi z różnymi cenami).
Ogólnie jak nie masz umowy z firmą kurierską o nie korzystasz z wysyłki Allegro, to jest to normalna cena przy trochę większych paczkach.
@mateuszgibo „czy to normalne że sprzedający zarejestrowany w Polsce wycenia koszt przesyłki na 27,90 (bez znaczenia jaka jest to forma wysylki kurier, paczkomat itp)?”
Tak. Co tu nienormalnego?
”[…] nie powinno to być traktowane jak oszustwo?„
Nie. Oszustwo ma ściśle określoną definicję.
„[…] sprzedawca powinien zostać ukarany […]”
No ok, jaką karę proponujesz?
ja to w ogóle nie wiem jak ci sprzedający mają czelność brać cokolwiek za wysyłkę, przecież to powinno być za darmo😁
@KOGIEL_T HANDLARZE.
@mateuszgibo wiesz co allegro cię powinno zablokować za brak umiejetności czytania ze zrozumieniem kosztów dostawy ktore są jawne. A państwo powinno ci zablokować prawną możliwość do czynności prawnych byś sobie krzywdy nie zrobił swoim gapiostwem lub brakiem umiejętności czytania umów cywilno prawnych ze zrozumieniem.
@mateuszgibo "To nie powinna być kwestia uznaniowa a realny zwrot kosztu przesyłki." Oczywiscie. Zgadzam sie
Rozumiem że sprzedających którzy oferują darmową wysyłke albo wysyłke w ramach smart także bedzie sz zgłaszał? ( tak w ramach smart sprzedający takze jest obciążany częsciowymi kosztami wysyłki)
Przecież ci sprzedający takze nie oferują realnego zwrotu kosztów przesyłki lecz " uznaniowo" je obniżają. Czyli co ? zgłaszamy? No bo skoro nie jest to realny poniesiony koszt to zgodnie z Twoim wpisem powinien być traktowany jako oszustwo........
Czy też prawo " jakkolwiek je rozumiemy" stosujemy tylko w wybranych niekorzystnych dla nas przypadkach ???????
BTW jełśi nie masz podanego kosztu wysyłki i jest ona "darmowa" to mozesz być pewien że została ona doliczona do ceny towaru ( sprzedawcom kurierzy nie wożą za darmo). Wiec czy takie doliczanie to oszustwo? czy nie?
@mateuszgibo Ja mam propozycję > każdego sprzedawcę, który ma tańszą przesyłkę niż 5 zł ew .droższą niż 10 zł należy ukarać dożywotnim zakazem sprzedaży czegokolwiek na Allegro > a tych co nie potrafią przeczytać ze zrozumieniem opisu aukcji dożywotnim banem na zakupy > wtedy było równość i sprawiedliwość🤣😂🤣