Witam,
Mam na telefonie aplikację Allegro i czasem loguję się do serwisu z laptopa przez przeglądarkę Firefox. Ostatnio na moim koncie Allegro w zakładce "Moja karta użytkownika" zauważyłem informację "OSTATNIE LOGOWANIE dzisiaj o 00:05". Jestem pewien, że w tym czasie nie używałem aplikacji oraz nie logowałem się o 00:05 do swojego konta przez przeglądarkę.
I tu moje pytanie: czy w jakikolwiek sposób aplikacja Allegro na moim telefonie mogła wywołać akcję logowania, na przykład czy jakaś wiadomość, e-mail, wiadomość push może spowodować automatyczne logowanie lub dodanie takiej informacji do logu? Czy może jest inaczej i ktoś inny faktycznie zalogował się o tej godzinie na moje konto?
@Lookze Masz tu https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/powiazane-aplikacje podpięte jakieś aplikacje? Jeśli tak, to wystarczy.
Hej, jedyną podpiętą aplikacją jest Allegro Gadane... od jakichś 2 godzin... Nic innego tam nie ma. Jakieś inne pomysły?
@Lookze Nie mam żadnych innych, ale z tego co mi wiadomo, to aplikacja allegro nie powoduje zarejestrowania faktu logowania.
Ale nie przejmuj się - u mnie też często pokazuje logowanie na koncie w czasie, gdy np. spałem, więc to raczej normalne.
OK, jeśli potwierdzasz, że też tak masz to uznaję to za normalny objaw... Trochę byłem zaniepokojony, że ktoś mi wszedł na konto. Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą to dość dziwne i mało wiarygodne statystyki ze strony serwisu.
@Lookze Ogólnie to można zawołać moderację, może oni to jakoś logiczniej wyjaśnią (bo w sumie też mnie to nieco zastanawia).
@msniezek
@_HolaOla_
@nat_not
@cloudcloud
@Lookze Nie powiedziałeś nam z jakiej wersji aplikacji korzystasz, ale konsultowałam Twoje pytanie z naszym zespołem techicznym i otrzymałam informację, że na Androidzie otrzymanie wiadomości push może spowodować odświeżenie czasu logowania.
@_HolaOla_ Ale ja np. w ogóle nie korzystam z aplikacji mobilnej, a często wchodząc na mój profil widzę logowanie w godzinach, w których nie miałem nawet włączonego komputera, bo np. spałem. Jak mam to rozumieć?
@Knowhere Dzieje się tak, ponieważ przy sprzedaży korzystasz z wysyłek Inpostu i to automat wspomagajacy sprzedaż pokazuje te nocne logowania. W kwestii bezpieczeństwa możesz spać spokojnie, sprawdziliśmy dokładnie Twoje konto i wszystko jest w porządku.
@Knowhere Ty to widzisz? "sprawdziliśmy dokładnie Twoje konto". Jutro banik 😛
@_HolaOla_ Mnie nie sprawdzajcie za dokładnie.. 😛
@Vryko Tego obiecać nie mogę 😉
@_HolaOla_ Wiem, że wszystko jest w porządku, bo akurat na allegro loguje się tylko ze swojego prywatnego kompa (a więc i tylko z sieci jednego ISP-a), a poza tym mam ustawione długie, niesłownikowe hasło, którego złamanie zajęłoby... 🤔 ...dużo czasu😁
Już od dawna domyślałem się, że to zintegrowana aplikacja inpostu robi sobie co jakiś czas pinga na moje konto (dziś np. miałem logowanie o 6:18 rano - dość często są to okolice tej godziny - gdy jeszcze spałem, a komp był wyłączony).