Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Przymierzam się do zakupu pierścionka, dokładnie złoto z szmaragdem. Na wielu aukcjach opis wprowadza w błąd. W tytule: złoty pierścionek z szmaragdem.
W opisie:
"Pierścionek z szmaragdem syntetycznym. "
Po wymianie kilku wiadomości ze sprzedającym okazuje się że jest to zielona cyrkonia, ale kuci się że nazwa jest poprawna.
Albo na innej aukcji rubin nawet bez dodatku "syntetyczny". Po cenie można było wnioskować że to nawet niebyła cyrkonia.
Chodzi o to że to bardzo nieuczciwe wprowadzać ludzi w błąd. Załóżmy że facet kupuje kobiecie zaręczynowy pierścionek z rubinem lub podobnym kamieniem , myśli że wyjątkowy dla wyjątkowej osoby, ona dostaje go i chwali się wszystkim ze ma rubin a prawda jest inna i wszyscy żyją w nieświadomości.
Czy jest jakiś sposób żeby allegro się wzięło za te oszustwa.
Nie chcę nawet myśleć ile kobiet nieswiadomie nosi nie do końca prawdziwe pierścionki zaręczynowe myśląc że mają coś wyjątkowego.
Cześć, @ph287. Dziękuję za sygnał! Jeśli którakolwiek z ofert budzi w Tobie wątpliwości, to proszę, zgłoś ją przez opcję [Zgłoś naruszenie], która znajduje się na samym dole strony z ofertą. W formularzu podaj swoje uzasadnienie. Dedykowany zespół zweryfikuje ofertę i w razie potrzeby podejmie odpowiednie kroki wobec sprzedającego.
10% z 2 tysięcy aukcji odnośnie biżuterii z kamieniami szlachetnymi budzi moje wątpliwości. W wielu procentach aukcji jest wprowadzanie w błąd albo nawet oszustwo. Czerwona cyrkonia to nie Rubin ani nawet rubina syntetyczny a zielona cyrkonia to nie szmaragt. Sugeruje pani że dla dobra ogółu mam wziąć tydzień wolnego od pracy wejść w dyskusję z tysiącami aukcji i tłumaczyć podstaw nazewnictwa i faktów gemmologicznych (dziedzina gemmologii to nauki o kamieniach jubilerskich). Prosić o certyfikaty kamieni albo skład chemiczny.
To chyba wasza praca, sprawdzanie autentyczności sprzedawanych przedmiotów.
@ph287, sprzedający jest odpowiedzialny za zgodne z rzeczywistością dane w ofercie, takie jak parametry produktu, czy jego opis. Pod tym względem nie jesteśmy w stanie zweryfikować każdej oferty na Allegro, dlatego jeśli zauważysz ofertę, której opis/parametry wprowadzają w błąd, możesz zgłosić ją do nas przez formularz.
Dzięki temu szybciej podejmiemy odpowiednie działania. Leży to w interesie całej społeczności Allegro.
@ph287 allegro nie jest miejscem do zakupu takich rzeczy , presja cenowa konkurencji i nacisk ze strony allegro sprzyja nadużyciom , dokładają również nie do końca uczciwi klienci generując dodatkowe koszty sprzedawcom , które gdzieś trzeba upchnąć . Idź do normalnego sklepu ze znanym szyldem .
I tak zamierza. Na allegro chciałem zobaczyć co i jak , po odwiedzeniu wielu aukcji i zweryfikowaniu zawartych informacji, zdenerwowalem się i dlatego otworzyłem ten temat żeby przestrzec innych, nie jedeno osoba może być bardziej naiwna niż ja. I fajnie jak by same allegro też coś z tym zrobiło.
Pozdrawiam
@ph287 Masz odpowiedź modertora w jakim poważaniu ma allegro , nawet Ci zacytuję
,,sprzedający jest odpowiedzialny za zgodne z rzeczywistością dane w ofercie, takie jak parametry produktu, czy jego opis. Pod tym względem nie jesteśmy w stanie zweryfikować każdej oferty na Allegro,, ...czyli zlewka , a wiadomo co za tym stoi ,
Nie chcę nawet myśleć ile kobiet nieswiadomie nosi nie do końca prawdziwe pierścionki zaręczynowe myśląc że mają coś wyjątkowego.
Pozostaje mieć nadzieję, że każda ma świadomość że zgodziła się wyjść za takiego, który chciał przyoszczędzić na pierścionku zaręczynowym a nie myśli, że ma u boku kogoś wyjątkowego 😉