Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
w październiku i z początkiem grudnia na dwóch różnych aukcjach i u dwóch różnych dostawców kupiłem lampę i dywan. W obu przypadkach poprosiłem o faktury. Niestety w paczkach faktur nie było. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem faktur. Co powinienem zrobić by uzyskać od nich dokument zakupu? Podkreślam wielokrotnie prosiłem mailowo o te dokumenty.
Nie każdy ma mozliwość wystawienia faktury. Jeśli kupiłeś od osoby prywatnej, jak ma niby wystawić..? A jeśli od przedsiębiorcy - istnieje kilka mniej i bardziej drastycznych metod otrzymania tejże. Rzecznik konsumenta np.
Poprosić o pomoc Urząd Skarbowy 🙂
Poprosić o pomoc Urząd Skarbowy
No to już są drakońskie metody. Nie polecam.
Tak jak napisał Vryko na pewno w opisie oferty miałeś opisane czy wystawia faktury czy nie. Jeśli nie to poprostu ich nie dostaniesz - kupując akceptujesz zasady. Nie każdy wystawia faktury.
Jest mnóstwo osób które tego że mają firmy nie wystawiają faktur ani innych dokumentów
Ale to tak można ? Mieć firmę i nie wystawiać skoro klient ma życzenie ?
A co było napisane w ofercie?
Wystawiam faktury czy nie wystawiam faktur?
Można - firmy mają różne formy opodatkowania i rozliczeń - tak jak napisałam - niektóre nie muszą wystawiać wogóle żadnych dokumentów
Zaraz nas Opisem w każdej aukcji jest:
Mówiąc szczerze to mnie zaskoczyłeś? Podaj przykład , króre to firmy nie muszą wystawiać ? Bo z tego co ja wiem to nawet prowadząc działalność nierejestrową na życzenie klienta mamy obowiązek wystawić fakturę lub rachunek. Ale nie twierdzę, że wiem wszystko i ciekawa jestem bardzo .
A parametry aukcji to akurat do obowiązków podatnika mają się nijak.
W obu przypadkach było napisane:
Faktura: Wystawiam fakturę VAT
No to skoro tak było napisane to powinni fakturę wystawić skoro tak piszą, że wystawiają. Zakładałeś im Dyskusję?
Często w gąszczu maili zwłaszcza tych poprzez Allegro (wszystkie są zatytułowane tak samo "Pytanie o przedmiot")
Jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje - jest teraz taki przepis że jak nie podałeś numeru NIP przy zakupie to nie dostaniesz po tak długim czasie faktury.
Kiedy poprosiłeś o fakturę? Jak w styczniu to pozamiatane - Nowe rozporządzenie w tej sprawie od 01.01.2020
Nie wiem czemu wykropkowało numer N I P
Nie wiem skąd Ty bierzesz te rewelacje 🙂
Zmiana przepisów wprowadzająca NIP jako obowiązkowy element paragonu, na podstawie którego może zostać wystawiona faktura, dotyczy wyłącznie transakcji między firmami. W przypadku transakcji tzw. konsumenckich, tj. gdy nabywca jest osobą fizyczną lub rolnikiem ryczałtowym, także w 2020 r. obowiązują dotychczasowe zasady dokumentowania sprzedaży. Oznacza to, że sprzedawca będzie miał obowiązek wystawienia faktury do paragonu bez NIP nabywcy na jego żądanie (art. 106i ust. 6 ustawy o VAT). Nabywcy będący osobami fizycznymi lub rolnikami ryczałtowymi nie mają obowiązku posługiwania się NIP. Dlatego faktury na ich rzecz, niezawierające NIP, będą wystawiane na dotychczasowych zasadach.
oczywiście mowa o N I P 🙂
z jednym to się borykam od października,
druga aukcja to środek grudnia.
od razu po dostarczeniu towaru zacząłem prosić o faktury.
Siekusss na firmę czy na osobę prywatną?
Przepraszam Was za te wykropkowania słowa "NIP" - to błąd (angielska wersja zawierała takie słowo jako niedozwolone) - teraz już powinno być OK 🙂
@dzielo05 Nieprawda!!! Każdy przedsiębiorca, nawet ten na próbę MUSI wystawić fakturę. Jeżeli nie jest vatowcem, wystawia inną, ale musi.
Mylisz się.
Jednak ja nie użyłam słowa przedsiębiorca.
Poszperajcie aż znajdziecie
Jak mam ochotę pogłówkować to szukam strony z zagadkami i quizami. Tutaj wypadałoby dawać jakieś sensowne rady i wsparcie . Cóż ...