Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Sytuacja jest taka:
Kupiłem iMaca na Allegro, który był sprzedawany jako nowy, bez żadnych informacji o wcześniejszym użytkowaniu czy ograniczeniach korporacyjnych. Przez cały czas wszystko działało w porządku, ale gdy zdecydowałem się przywrócić ustawienia fabryczne, okazało się, że urządzenie ma aktywny profil MDM. To oznacza, że komputer nadal jest powiązany z jakąś firmą i wymaga jej autoryzacji, żeby mógł działać. (Do komputera ta firma miała dostęp z tego co przeczytałem.)
W rezultacie dostałem nie „nowe” urządzenie, jak obiecano, a komputer z ukrytymi ograniczeniami korporacyjnymi, który jest obecnie zablokowany i nie można go używać jako osobistego sprzętu. I napisane jest ze wlaścicielem iMac jest (nazwa firmy) Jest to wyraźne naruszenie umowy sprzedaży, bo produkt nie odpowiada opisowi i nie spełnia swoich podstawowych funkcji.
Z tego powodu mam pełne prawo do zwrotu pieniędzy, ponieważ ten ukryty defekt istotnie wpływa na wartość i użyteczność urządzenia, czyniąc je praktycznie bezużytecznym.
Chciałbym wyrazić swoje niezadowolenie z poziomu wsparcia w mojej sprawie, ponieważ moje prawa jako kupującego są ignorowane, a moje zgłoszenie dotyczące ukrytej, istotnej wady towaru jest traktowane bez należnej uwagi.
Zgodnie z przedstawionymi dowodami, zakupiony przeze mnie produkt nie jest zgodny z opisem, co powinno stanowić podstawę do zwrotu pieniędzy. Wada jest istotna i wpływa na możliwość użytkowania urządzenia zgodnie z przeznaczeniem, co kwalifikuje się do zwrotu zgodnie z zasadami programu Allegro Protect.
Zwracam uwagę, że proponowana wymiana na używane urządzenie, nawet jeśli wolne od wady, nie jest dla mnie satysfakcjonującym rozwiązaniem.
Zamiast proponowania mi drogi sądowej, proszę o rzetelne rozpatrzenie mojej sprawy przez Allegro, jako że mam prawo oczekiwać rozwiązania sporu na poziomie serwisu. Jeśli nie zostaną podjęte konkretne działania na rzecz ochrony moich praw, zmuszony będę zwrócić się do organów zajmujących się ochroną praw konsumentów lub organów antymonopolowych.
1. Brak ochrony moich interesów. Konsultant ignoruje fakt, że wada w moim przypadku jest istotna, a zakupiony przeze mnie produkt nie spełnia warunków umowy. Mam prawo do zwrotu pieniędzy, a nie do wymiany na używany produkt. Moja sprawa kwalifikuje się do rekompensaty w ramach Allegro Protect.
2. Brak uwzględnienia ważnych szczegółów. Wymiana na produkt używany jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia, ponieważ kupiłem produkt nowy. Oczekuję pełnego zwrotu środków za zakup, który nie spełniał wymogów zgodności z umową.
3. Przeniesienie odpowiedzialności na sąd. Nie widzę powodu, aby rozwiązywać tę sprawę sądownie, skoro mam prawo do rzetelnego rozpatrzenia problemu na poziomie serwisu. Propozycja rozwiązania przez sąd oznacza z mojej perspektywy brak kompetencji i chęci ze strony Allegro, aby chronić prawa konsumenta.
Protect jest programem uznaniowym i nie ma nigdzie powiedziane że musza ci przyznać to ich dobra wola. Dwa nowy to nie to samo co fabrycznie nowy a sprzedawca zaproponował rozwiązanie a taki komputerek to cenowo przerost formy nad treścią pewnie pod max kwotę zwrotu i jest koniec roku kaska na protecta się kończy
Było napisane ze fabrycznie nowy
@az1rael "taki komputerek to cenowo przerost formy nad treścią pewnie pod max kwotę zwrotu"
Jesteś pewien tego co piszesz? Dobrze się dziś czujesz?
A pomysł wprowadzenia nowych kategorii: "przedmiot nowy" lub "przedmiot fabrycznie nowy" jest bardzo nowatorski, powinieneś zgłosić to w dziale Pomysły. Nie zapomnij o kategorii "przedmiot uznaniowo nowy"
@br. Jak już coś odpisujesz to
1 zapoznaj się z cenami i parametrami zakupu to dojdziesz do wniosku że placisz za znaczek firmy i mialbyś dużo lepszy sprzęt innego producenta w takich samych pieniądzach
2 ostatnio allegro wprowadziło różne ciekawe określenia na określenie stanu towaru ltore są tak płyne że nawet sąd by miał problem z ustaleniem kto ma rację sprzedawca czy kupujący. Fabrycznie nowy to taki co nigdy nie został wypakowany lub nie ściągnieto fabrycznych plomb zabezpieczających a nowy to już też taki po zwrocie konsumenckim. Np allegro wprowadziło sobie kategorie nowy ale użyty tylko bez widocznych śladów użytkowania albo uszkodzony to może być dzialający ale ma uszkodzenia ktore nie wpływają na jego pracę. @Client:70655148 napisz od kogo ten zakup od firmy czy osoby prywatnej z lokalnie? Bo to też zmienia postać rzeczy i użyta wykładnię prawną.
Zakup od firmy, jak fabrycznie nowy, zwykle Allegro nie lokalnie
@Client:70655148 odbierz ten 2 komputerek od razu podejdź na serwis i jak sprawdza i wyjdzie podobna historia ponów reklamację z roszczeniem zwrot środków tylko tak odzyskasz kasę za zakup. O 1 reklamacji decyduje sprzedawca w jaki sposób ją rozpatrzy po uznaniu i nie musi tego zrobić po twojej myśli
Dziękuję za radę, jednak z mojej strony sytuacja jest jasna: komputer został zakupiony jako fabrycznie nowy, a ukryta wada MDM wykazała, że był powiązany z firmowym profilem, co sprawia, że urządzenie nie jest zgodne z umową. W tym przypadku, zgodnie z moimi prawami jako konsument, oczekuję pełnego zwrotu środków, a nie wymiany na używane urządzenie.
@Client:70655148 Zgłosiłeś reklamację na niezgodność z umową > to sprzedający decyduje czy chce naprawić, wymienić czy oddać kasę > wybrał wymianę na inny > ma takie prawo
Czy sprzedający decyduje -zależy od istotności wady
Co te Allegro narobiło, wmawiali kupującym że wszystko im się należy, nawet po kilkunastu miesiącach użytkowania zwrot kasy, najlepiej na koszt sprzedającego, no to teraz sami wpadają we własne sidła.
Klasyczny opis kupowania tanio na allegro czegoś co nie powinno być sprzedawane nawet jako fabrycznie nowe bo było tanio
@Client:70655148 i tak apple czyta i kontroluje wszystko co robisz na tym komputerze, podmienia Ci nawet aplikacje bez Twojej wiedzy,
jako nowy legalny właściciel sprzętu masz pełne prawo by firma apple zdjęła Ci zabezpieczenia z w/w sprzętu, chyba że zgodziłeś się by tego nie robiła (ach te licencje i umowy, których nikt nie czyta)
Wg polskiego prawa sprzęt nowy, to także sprzęt demonstracyjny, testowy i po zwrocie,
wynika to z tych samych przepisów na które się powołujesz domagając się wymiany sprzętu
wg nowomowy allegro jest to trochę inaczej (to i tak nic generalnie nie zmienia) - zapraszam do ich regulaminu
możesz zawsze kręcić g. burzę i zgłosić na policji z art 286 k.k. oszustwo
lub założyć sprawę cywilną w sądzie jak praworządny obywatel sprzedawcy lub allegro
@RED Teoretycznie masz rację ale:
"jako nowy legalny właściciel sprzętu masz pełne prawo by firma apple zdjęła Ci zabezpieczenia z w/w sprzętu, chyba że zgodziłeś się by tego nie robiła "
Czy nie wydaje ci się że to sprzedający powinien wykonać te czynności chociażby po to żeby zataić że sprzęt już miał innego właściciela. Byłoby mniej problemów.
I kolejny wpis: "Wg polskiego prawa sprzęt nowy, to także sprzęt demonstracyjny, testowy i po zwrocie,"
Więc najwyższa pora żeby na Allegro wprowadzić prawo sprzedaży na przykład starej bielizny, oczywiście jako "nowej, bo tylko po jednym praniu"
A wy jako sprzedawcy z dumą o tym piszecie, bo macie takie prawa?
@br. Jak pisałem spóźniłeś się na lokalnie wybór stanu sprzedawanego przedmiotu już pozwala określić jak to zacytowałeś stare gacie po 1 praniu jako nówkę. @Client:70655148 owszem ty masz prawo określić roszczenie a on ma prawo wynikajace z ustawy konsumenckiej na zaspokojenie twojego roszczenia w wybrany przez siebie sposób czyli wymiana na inny nie gorszy, naprawa lub zwrot kasy. Za 1 razem decyduje sprzedawca, co do allegro skoro zobaczyli że sprzedawca zaproponował ci wyjście z sytuacji w postaci spełnienia roszczenia reklamacyjnego w jakikolwiek ustawowy sposób nie musi być tak jak ty chcesz to umywają rączki. Dla nich możesz czekać z decyzją do świetego nigdy ... sprzedawca ci za to moze naliczyć bezumowne magazynowanie itd reasumując nie przekopiesz się z koniem zrób jak ci pisałem jakakolwiek zasadna kolejna reklamacja i możesz wnioskować o odstapienie od umowy i zwrot kasy (tzn że wady nie masz sobie wymyślić ale wysłanie ci uszkodzonego sprzetu czy jego awaria w okresie 2 lat od zakupu etc skutkowac będzie zwrotwm srodków po uznaniu reklamacji o ile takie roszczenie wybierzesz)
@az1rael Można określić wszystko jak się chce, nie dziwię się że tak robi Allegro, tonący brzydko się chwyta.
Ja tylko się zapytałem czy wszyscy sprzedający powinni stosować takie metody, i czy powinni być z tego dumni że udało im się kupujacych okłamać, wyprowadzić w pole.
A ty skromie przemilczałeś że postawiłeś zarzut autorowi wątku że celowo kupił drogi sprzęt żeby uzyskać wysokie odszkodowanie. Uważasz że naprawdę tak było?
Zacytuję jeszcze raz: "taki komputerek to cenowo przerost formy nad treścią pewnie pod max kwotę zwrotu i jest koniec roku kaska na protecta się kończy"
Naprawdę tak uważasz?
@br. Tak uwazam jedyne co jest super w imac to matryca reszta bebechów średnia a cena kosmos. Za tą samą cene kupię lepszy składak który wciagnie go na parametrach. Chyba że ktos do grafiki potrzebuje to wtedy matryca robi robotę. Nie przemilczałem tylko nie miałem informacji od kogo to kupione prywatny sprzedawca nie musi wiedzieć przykladowo ze ma jakis pokorporacyjny sprzęt co dostał w prezencie więc nie zakładam tu celowości że ogólnie sprzedawca wiedział że ten sprzęt to używka. Może wiedział a może nie wiedział i od tego jest reklamacja teraz lombard jak daje pozyczke pod zastaw telefonu i potem przejmuje zastaw bo ktoś nie splaca też nie musi wiedzieć że telefon jest operatora w teorii może to sprawdzi ale po co skoro daje pożyczke to liczy że ktoś splaci i odbierze. Przypomnę ci tylko że w państwie prawa winny jestes dopiero jak masz wyrok sądowy prawomocny inaczej mówienie że celowo oszukał czy zataił czy przemilczał jest pomówieniem. I nie wiem w którym momencie wg ciebie coś takiego zarzuciłem kupującemu? Chyba w kontekście allegro że drogi i duża kwota protect to na rzęsach staną by nie wypłacić, plus bilans roczny slupki sprzedaży i zysków musza dla akcjonariuszy wyglądać pięknie i obiecująco a tu święta zaraz i zwroty protect robią brrrr jak nakręcone... nie lubi allegro rozdawać protectów pod koniec roku oj nie lubi temat znany najpierw się szasta kasą na wszystkie strony na protect i się wszelkie bzdury refunduje a jak ewidentnie trzebaby wypłacić to tekst np to na policję zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa składaj. Co może narazić kupującego na sankcje karne
@az1rael Zapominasz się, czy ty naprawdę uważasz że jesteś uprawniony do tego żeby oceniać decyzje zakupowe poszczególnych kupujących? Każdy kupuje to co uważa za potrzebne, a tobie nic do tego.
@br. owszem kupuje co uważa a potem allegro uważa że napraw serwisowych z protecta nie realizuje bo drogo a i oddawać za zakup z protect też za bardzo nie chce bo pierońsko drogo, więc trzeba być świadomym co się kupuje. Sam pamiętam posta z usuwaniem ryski z obudowy iphona z zeszłego roku z grudnia bo kupująca ponoć stwierdziła głęboką rysę w zakupie od prywatnej osoby, to allegro najpierw poprosiło wycenę serwisu i było 400zł już im nie było w smak ale nie kupująca jeszcze lepiej poszła do serwisu apple i tam uwaga wycenili jej wymianę obudowy na 3tys zł na papierze i myślisz że dostała protect... nie
Alkomat tu na Gadane by się przydał, taki żeby sprawdzał promile na odległość. Może trzeba zgłosić taki postulat w Pomysły, a może moderatorki same zaproponują taką inwestycję?
Sprzęt został zakupiony jako nowy, bez wad i ograniczeń użytkowania, a wada w postaci powiązania z profilem MDM jest istotna, ponieważ uniemożliwia pełne korzystanie z urządzenia bez zgody firmy. Odkrycie tej wady ukrytej po dłuższym czasie użytkowania nie zmienia faktu, że zakupiona rzecz od początku nie była zgodna z umową. Dlatego niezgodność nie podlega warunkom na „używany zamiennik”, gdyż istotna wada dotyczy pierwotnej natury sprzętu. Zgodnie z artykułem 560 Kodeksu cywilnego mam prawo żądać zwrotu pieniędzy, ponieważ wada jest istotna i uniemożliwia mi pełne korzystanie ze sprzętu zgodnie z umową. Przepisy prawa mówią jasno, że jeśli produkt ma wadę istotną, konsument ma prawo do zwrotu pełnej kwoty lub wymiany na produkt nowy i wolny od wad. Propozycja zamiany na używany sprzęt narusza moje prawa jako konsumenta i nie jest zgodna z umową zakupu nowego komputera. Nie zgadzam się na wymianę na używany komputer, gdyż nabyłem urządzenie jako nowe. Wymiana na używany sprzęt nie odpowiada moim oczekiwaniom ani warunkom umowy. Nawet jeśli wymiana miałaby obejmować inne parametry, oferta używanego produktu nie spełnia moich prawnych oczekiwań związanych z zakupem sprzętu nowego.