Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
zakupiłem towar 23 kwietnia tego samego dnia zwróciłem (zakupiłem inny), mimo to został wysłany (7 dni po zwrocie) i dnia 5 maja wrócił do sprzedawcy (nie odebrałem go z paczkomatu nawet).
Mimo dyskusji przez Allegro, 3 upomnieniach i blokadzie wystawiania nowych przedmiotów sprzedawca milczy.
Mija 7 tydzień bez zwrotu pieniędzy (sprzedający ma 2 tygodnie) jakie inne kroki można podjąć w tej sprawie?
@chmiel2001 Rozumiem że dyskusja na Allegro nic nie dala więc pozostaje zgłoszenie na Policję
Wypełnij wniosek o zwrot wpłaty z Programu Ochrony Kupujących. W niektórych przypadkach w celu skorzystania z POK kupujący nie musi zgłaszać sprawy na policję. To spowoduje, że szybko odzyskasz pieniądze albo od sprzedawcy, albo od Allegro.
brawo
zwróciłeś przedmiot którego nie dostałeś (ja tak nie umiem)
nie odebrałeś przesyłki
a w jakim momencie odstąpiłeś od umowy bo się trochę pogubiłem?
@RED napisał: "a w jakim momencie odstąpiłeś od umowy bo się trochę pogubiłem?"
Kupił 23 kwietnia. Od umowy odstąpił też 23 kwietnia. Ma Ci podać dokładną godzinę wysłania oświadczenia? Po co?
Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!
@REDOkazuje się że nie tylko Czak (nazwisko kojarzone) potrafi odesłac towar nim go kupi!
@REDnom w sumie to ma znaczenia. Jeśli kupił 23 kwietnia o 1:00, sprzedający zapakował towar i nadał w paczkomacie o 14:00 a chmiel2001 odstąpił od umowy o 19:00 to dokładne godziny mają znaczenie. Doba jest dość długa a większość sprzedawców stara się wysyłać towar jak najszybciej.
A to, że nie odebrał Paczki to już inna sprawa, sprzedający powinien oddać wpłatę a nie kombinować, tylko szkoda, że niepotrzebnie się narobił przy pakowaniu i wysyłce.
@PHUABIB2 Nie żebym stawał po którejkolwiek ze stron, ale OP napisał, że towar został wysłany 7 dni po zwrocie (czyli 30 kwietnia, skoro 23 kwietnia dokonał zwrotu);]
Aczkolwiek takie kupowanie i zwracanie za chwilę, bo znalazło się to samo 5 czy 10 zł taniej też jest denerwujące, bo to tylko marnowanie czyjegoś czasu. Jeśli nie jest się na coś w 100% zdecydowanym - nie kupować.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Lepiej jak zrezygnował tego samego dnia, niż jakby miał sprzedawcę narażać na koszta wysyłki, bo przecież zamawiał paczkomatem inpost i zwrot miałby i tak za free.
Sprzedający najwidoczniej nie ogarnia interesu, bo nie dość że nie zauważył zwrotu to jeszcze wysyłka zajęła mu 7 dni. Blokada konta i brak aktywności to już taka wisienka na torcie.
Z innej beczki - zwrot prowizji to jakaś masakra, z automatu jest odrzucany i trzeba się odwoływać. Najwidoczniej Allegro wszystkich sprzedawców z góry uznaje za oszustów i złodziei.
Widzę ze niektórzy się strasznie tutaj ekscytują.
Wymieniłem towar na droższy jeśli kogoś interesuje, zwrot jest legalny z prawem, dokonałem go przed wysyłką (ba 7 dni przed), mam 14 dni żeby odstąpić od umowy BEZ PODANIA PRZYCZYNY, natomiast totalne zlewanie mnie i Allegro, które włączyło się do dyskusji i nałożyło blokady jest cacy?
Koleś zainkasował podwójnie kasę, ale spoko nie wolno robić zwrotów (odstąpień od umowy).
Ja jakby paczka wróciła to bym się zainteresował o co chodzi, a tutaj zero kontaktu czy odpowiedzi.
@chmiel2001 Czy sprzedawca nie ma czasem urlopu? Wejdź na jakieś jego aukcje - czy coś z góry masz napisane? Może człowiek nie wie nawet że jest zablokowany. Nie stresuj. Kiedyś miałam coś podobnego - przyszedł mail, że ktoś odstąpił od umowy, nie zwróciłam uwagi, że to właśnie świeżutkie zamówienie i wysłałam. Bo jak ktoś trochę ma tych zamówień dziennie, no to może przegapić takie coś. Sprzedawca wydrukował sobie listę zamówień, poszedł pakować, widzi że jakieś maile przychodzą, ale pracuje dalej. Później sprawdza i się okazuje, że w akurat anulowane zamówienie już poszło.
Przez prawie 2 miesiące nie zwrócił uwagi na maile, telefony, blokady? Hmm...
Pozostaje tylko postępować tak jak napisał xyz96
Jak sprzedawca nie przejmuje się blokadą i nie odzywa się, może coś się stało..... Spróbuj odzyskać pieniądze przez POK
@Gasmin_pl Ma urlop od oddania kasy !!!
Urlop sprzedawcy nie zwalnia go z przestrzegania terminów określonych ustawą. Jeśli przez przeoczenie wysłał po odstąpieniu, zrobił to na własny koszt i ryzyko.
@xyz96 Przecież olewa kupującego i nie chce oddać kasy
@Knowhere a patrz, tego nie doczytałem, mój błąd. W sumie to rację ma kupujący, było zwrócić wpłatę i nie wysyłać towaru, bez pakowania i kłopotu, a teraz jak pisze kupujący jeszcze ma problemy z Allegro.
Swoją drogą sprzedający jest mało poważny, nie ważne, na jaką kwotę była transakcja, jest na przegranej pozycji.
@chmiel2001 Złóż proszę tutaj wniosek o rekompensatę w ramach Programu Ochrony Kupujących. Decyzję o rozpatrzeniu wniosku otrzymasz od nas w przeciągu kilku dni.