anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chcę kupić dość drogie krzesło biurowe. Ewentualny zwrot produktu, gdy nie spełnia oczekiwań

MAMY ROZWIĄZANIE!
ankaiwan
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry, chcę kupić dość drogie krzesło biurowe/ gamingowe. Zadałam pytanie sprzedającemu w sprawie ewentualnego zwrotu, gdyby krzesło mi nie pasowało (nie wygodne lub niedostosowane do mnie- jestem osobą niską). Pan powiedział, że mogę zwrócić tylko "Nie używany towar nie złożony do 14 dni". Dlatego mam pytanie: czy jeżeli złożę to krzesło i sprawdzę jego wygląd i wygodę, czy będę mogła je zwrócić i otrzymać pełny zwrot pieniędzy? Dołączam link do aukcji przedmiotu: https://allegro.pl/oferta/fotel-gamingowy-dowinx-ekoskora-ls-6689a-02-15488182224
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20
serwis-texas
#21 Demiurg#

@ankaiwan 

No nie. Zwrócić będziesz mogła ale sprzedający obniży zwracaną kwotę. Idea odstąpienia od umowy działa że krzesło możesz sprawdzić jak w sklepie stacjonarnym. Owszem, sklepy mają egzemplarze złożone, pokazowe ale w tym przypadku wygląda to tak że oglądasz w sklepie krzesło które jest w pudełku. Składając je i rozkładając obniżasz jego wartość. Chciałabyś kupić ten fotel jako nowy, który już raz został złożony i rozłożony?

oznacz moderatorów
ankaiwan
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za pomoc 🙂

oznacz moderatorów
mwmonety
#21 Demiurg#

Jeśli masz upatrzone krzesło i nie masz pewności że będzie wygodne to najlepiej iść do normalnego sklepu ,znaleźć takie samo i sprawdzić sobie jak się na nim siedzi . Będzie przy okazji możliwość porównania ceny i wtedy możesz zdecydować czy zamawiać przez internet czy brać to na którym siedzisz.

oznacz moderatorów
ankaiwan
#8 Zapaleniec#

Tak, tylko takiego krzesła nie ma w sprzedaży w sklepach. W ogóle mało jest takich foteli, które mają odpowiednią wysokość siedziska od ziemi dla osób niższych. Przy pracy biurowej ważne jest aby nogi były w odpowiedniej pozycji. Mało które krzesło ma ten wymiar poniżej 45 cm, co dla mnie jest niezbędne z powodu problemów zdrowotnych.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@ankaiwan  Jeśli jesteś niezbyt wysokiego wzrostu to raczej nie kupuj.  Te krzesła są montowane na chińskiej podstawie i mają ograniczoną  możliwość obniżenia siedzenia. Można za to podwyższyć i zrobić krzesło barowe.

Zadaj pytanie sprzedającemu, niech zmierzy wysokość tej pufy krzesła w najniższej pozycji.  Może okazać się  być wyżej niż krzesła domowe.

Mogę się mylić, może chińczycy naprawili ten błąd ale lepiej zapytaj.

oznacz moderatorów
ankaiwan
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za pomoc

oznacz moderatorów
ankaiwan
#8 Zapaleniec#

Właśnie ten ma regulację podobno od 44 i właśnie taka mi pasuje.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@ankaiwan Sprzedający wprowadza Cie w błąd, możesz zwrócić, możesz zmontować i zdemontować ale musi być cale, nieuszkodzone, jeżeli takie będzie to sprzedający może obniżyć Ci zwrot.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@LEW433  Nie wprowadza w błąd.  Napisał przecież:  "Nie używany towar nie złożony do 14 dni"

@ankaiwan   Oczywiście, więc nie wysyłaj złożonego fotela bo będzie wielka paka i sprzedający całkiem słusznie ostrzega że nie będzie chciał przyjąć.

Fotel do transportu trzeba przygotować dokładnie tak samo jak był dostarczony, czyli rozmontować, ładnie popakować w folie wszystkie detale, śrubki i zapakować w ten sam karton co był.

Trzeba to zrobić umiejętnie żeby sprzedawca nie kapnął się że fotel był kiedykolwiek składany. Wtedy nie będzie problemów.

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@br. oczywiście że @LEW433 ma rację sprzedawca wprowadza w błąd "Nie używany towar nie złożony" takie zapisy są nie zgodne z prawem 🙂

Może zwrócić złożony, połamany, porysowany, używany przez tydzień itp. tyle że zwrot będzie pomniejszony co do wartości tego co odeśle 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@ankaiwan Sprzedający nie ma racji, nie może odmówić przyjęcia zwrotu przy zakupie konsumenckim.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@LEW433  @kostas11  Oczywiście, macie rację przyjąć musi nawet zmontowany, a nawet rozwalony.   Ja się zbyt  szczegółowo skupiłem jak postąpić żeby nie miał podstaw do obniżenia ceny.

Dzięki za sprostowanie

oznacz moderatorów
ankaiwan
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź

oznacz moderatorów
ankaiwan
#8 Zapaleniec#

Dziękuję 😃

oznacz moderatorów
ankaiwan
#8 Zapaleniec#