Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, chcę kupić dość drogie krzesło biurowe/ gamingowe. Zadałam pytanie sprzedającemu w sprawie ewentualnego zwrotu, gdyby krzesło mi nie pasowało (nie wygodne lub niedostosowane do mnie- jestem osobą niską). Pan powiedział, że mogę zwrócić tylko "Nie używany towar nie złożony do 14 dni". Dlatego mam pytanie: czy jeżeli złożę to krzesło i sprawdzę jego wygląd i wygodę, czy będę mogła je zwrócić i otrzymać pełny zwrot pieniędzy? Dołączam link do aukcji przedmiotu: https://allegro.pl/oferta/fotel-gamingowy-dowinx-ekoskora-ls-6689a-02-15488182224
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
@ankaiwan Osoby, które twierdzą, że sprzedający ma prawo obniżyć kwotę zwrotu z powodu złożenia fotela, wprowadzają Cię w błąd.
Żeby obciążyć kupującego jakąś kwotą, nie wystarczy samo stwierdzenie zmniejszenia się wartości produktu po zwrocie.
Zmniejszenie to musi być wynikiem korzystania z towaru w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru (zgodnie z art. 34 ust. 4 ustawy o prawach konsumenta). Nie da się stwierdzić cech i funkcjonowania fotela, jeśli się go nie złoży. W sklepach stacjonarnych można testować fotele, siadając na złożonych egzemplarzach. Złożenie fotela nie będzie zatem w świetle prawa wiązało się z poniesieniem przez kupującego kosztów opisanych w art. 34 ust. 4.
Jeśli masz wątpliwości, zachęcam Cię do kontaktu z poradnią konsumencką 22 266 76 76. Przypadek fotela sama omówiłam już z prawnikiem.
Stanowisko sprzedającego świadczy o nieznajomości praw konsumenta i zwiastuje problemy, gdybyś zdecydowała się na zakup. Spróbuj poszukać fotela gdzie indziej. A w razie problemów zwróć się o pomoc do Allegro.
Rozpakowujac i składając fotel, postaraj się w jak najmniejszym stopniu wpływać na stan poszczególnych części, opakowania czy elementów ochronnych. Nie zdejmuj folii, taśm itp., jeśli nie jest to absolutnie konieczne. Zachowaj należytą staranność podczas montażu i ewentualnego demontażu oraz pakowania. Udanego zakupu (jeśli jeszcze go nie zrobiłaś).