anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co można zrobić w tej sytuacji?

MAMY ROZWIĄZANIE!
YamahaJogRR
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry. Na wstępie chciałbym powiedzieć że powoli zniechęcam się do robienia zakupów na Allegro, a robiłem ich dużo. Mój problem polega na tym, że jak zwykle naciąłem się na chińczyka i podróbkę z Chin i mam tego dość, ponieważ wcześniej miałem już takie sytuacje, ale nie chciało mi się z tym walczyć, teraz mowie dość! Ogólnie uważam i patrzę skąd przesyłka idzie, ale nie idzie tak cały czas pilnować tego. Kupiłem dwa tygodnie głośnik JBL go3 za 120zl (tyle też kosztuje w Media Expert) dla Mamy, ponieważ bardzo go chciala i okazało się, że przesyłka idzie z Chin! Napisałem do sprzedającego o chińskiej nazwie i pytam się czy to na pewno oryginał, a on że oryginał. Mówię ok ale nie wierzyłem mu za bardzo. Głośnik doszedł, no i Mama używała go tylko przez parę godzin, a dlaczego przez parę godzin? Bo nie można już go naładować! Wpisałem numer seryjny na stronie JBL no i wszystko jasne w 100% Głośnik jest nieoryginalny. Teraz tak, co ja mogę zrobić, aby przez zaniedbania Allegro nie być stratny? Odesłać głośnik do Chin na własny koszt? Przecież więcej będzie kosztować wysyłka, a na kasę będę czekał 3 miesiące. Normalnie ręce opadają. Dlaczego Allegro na to pozwala? Dyskusja otwarta, ale Chińczyk twierdzi że oryginał lub wymiana na nowy, Allegro nic od dwóch dni nie odpisuje i zostaje z problemem sam.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20
kostas11
#21 Demiurg#

@Alganaaa a nie zastaniawiało Cię czemu taka różnica, Polski sprzedawca jak kupi to za 25 zł i legalnie wprowadzi na rynek zapłaci cło - Vat - opłaty importowe - opłaty recyklingowe - badania CE - certyfikat bezpieczeństwa - potem doliczy do tego Vat i marżę netto - wkalkuluje reklamację której raczej nie wywalczyszch od Chińczyka jak Ci padnie pompka po roku 😄

A Chińczyk wyśle za 25 zł - ma dopłaty rządowe - nie zapłaci w PL Vatu i cła - opłat recyklingowych - nie obchodzą go normy bezpieczeństwa itp. na koniec my zapłacimy za utylizację tony śmieci przywiezionych z Azji 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów