Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zwróciłem 05.01.2021towar który zakupiłem w dn. 23.12.2020 na aukcji (9990005251) , sprzedający kazał mi powiadomić Allegro celem zwrotu dla niego prowizji i nie wiem jak i gdzie to mam zrobić.
Kto informuje allegro o odstąpieniu od umowy kupna towaru i zwrocie prowizji dla sprzedającego?
@mirek486 Nikogo nie powiadamiasz oprócz Sprzedającego że odstępujesz. To on występuje do Allegro o zwrot prowizji.
@mirek486 Ciebie żadna prowizja nie interesuje. Otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i domagaj się zwrotu wpłaty, pomoże Ci tam pracownik Allegro.
xyz96 - a po co od razu dyskusja? Przecież to sprawa prosta do załatwienia bez żadnych dyskusji.
Znajdź zakładkę Kupione , potem znajdź swoje zamówienie. Kliknij szczegóły zamówienia. l I tam rozwiną się informacje na temat twojego zamówienia i tam masz guzik taki odnośnik chyba z nazwą zwróć towar. Trzeba podać przyczynę i podać informacje np nr konta bankowego.
Ja jako przedsiebiorca nie oddał by ci pieniędzy nawet z pomocą allegro puki tego byś nie wypełnił. Na tej podstawie możliwy jest zwrot prowizji. Wyjątek jest konto nie zarejestrowane wtedy przedsiebiorca wysyła do allegro dowód przelewu zwrotnego. O zwrot prowizji występuje przedsiębiorca jak ktoś wyżej pisał ale allegro nie odda prowizji bez tych czynności.
@SirGuardian nawet bez tego dokumentu dostaniesz zwrot prowizji. Wystarczy że zwrócisz wpłatę przez Allegro Finanse, albo prześlesz potwierdzenie przelewu na konto kupującego, dla Allegro jest to wystarczający dowód, że należy ci się zwrot prowizji.
Druk został wypełniony i odesłany wraz z zakupionym towarem.
@mirek486 zwróciłeś, ale jak ? odesłałeś z pismem ( odstąpienie od umowy ) jeśli tak to nic więcej nie musisz robić ale jak wysłałeś od tak towar bez żadnej informacji to wypełnij formularz 🙂
Formularz wypełniony i wysłany wraz z zakupionym towarem .
@mirek486 sprzedający sam musi wystąpić o zwrot prowizji, ale nie dostanie tego zwrotu, dopóki nie zwróci Tobie wplaty. 🙂
Odsyłasz towar razem z informacją o odstąpieniu od umowy. Możesz skorzystać z Allegro (jak pisał sprzedający), możesz skorzystać z gotowego formularza dostępnego w internecie, na stronie aukcji, możesz to napisać ręcznie lub wysłać e-mail do sprzedawcy. Masz sporo możliwości do wyboru.
Oczywiście najlepiej i najszybciej jest - zgłosić zwrot przez Allegro i dołączyć dowód zakupu do zwracanego towaru. W przypadku braku dowodu zakupu - sprzedający sobie z tym poradzi, lecz to zajmuje sporo czasu.
SirGuardian Ci napisał jak to zrobić. Nie zgodzę się natomiast z drugą częścią wypowiedzi SirGuardian odnośnie zwrotu. Niezgodne z żadnym prawem. Zwrot prowizji od All nie ma nic wspólnego z odstąpieniem od umowy, a w tym przypadku też możliwy - tylko sprzedawca musiałby przesłać potwierdzenie przelewu do ALL.
@mirek486 Co ciebie obchodzą prowizję itd. odsyłasz towar, sprzedawca ci zwraca środki i koniec.