anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co Sprzedający widzi kiedy Kupujący skorzysta z "Zapytaj o zakup"?

wiekszy
#11 Animator

Nie wiem czy to pytanie pasuje do sekcji Dla Sprzedających czy ...Kupujących - to się pewnie nie zdarza często na Allegro ale chyba dotyczy obu stron

Skrót sytuacji:
Ja kupuję:
Znalazłem u jednego Sprzedawcy specjalizujących się szkłach i foliach ochronnych oferty na ekrany do kilku z moich aparatów. Ucieszyłem się że nie muszę zamawiać na wymiar, ani korzystać z tych "profesjonalnych" nakładek, które bywają dostępne w sklepach foto. 

Zamówiłem, przyszły, modele aparatów dopisane długopisem na opakowaniach. Rozpakowałem, przyłożyłem na próbę, za małe. Pokrywają (na oko) aktywną powierzchnię wyświetlaczy które są pod fabrycznymi szybkami na ekranach.
Gdybym nakleił "od rogu" to z drugiej strony zostałby prawie centymetr miejsca.
Odesłałem (Allegro rozliczyło już nawet zwrot), i w "Zapytaj o zakup" zapytałem co polecają do docięcia na wymiar bo to co mi przysłali (zasugerowałem, że może przez pomyłkę wysłali nie te co trzeba) było za małe. 

W odpowiedzi dostałem zapewnienie, że wszystko jest zwymiarowane na zewnętrzne szybki (a nie aktywne powierzchnie pod nimi)*. Więc to nie jest tak, że ktoś mi odesłał wiadomość z szablonu - raczej przeczytał, trochę zrozumiał w czym problem, i postanowił bronić honoru firmy. 

Zaproponowałem, że zamówię jeszcze raz (tylko żeby najpierw podali faktyczne wymiary swoich szybek, a nie tylko modele aparatów - zwyczajnie nie chce mi się znowu odsyłać). 

W odpowiedzi, zamiast wymiarów, dostałem prośbę żebym wysłał zdjęcia ich szybek na moich aparatch.

Stąd pytanie: Co zrobić żeby odpowiadający wiedział o jakiej transakcji rozmawiamy, na jakim etapie jest relizacja/zwrot itd? Czy jednak Allegro to wszystko pokazuje i lepiej dać sobie spokój z kupowaniem od kogoś kto nie ogarnia (mimo że ponad 99% pozytywów). A może się nie przejmować, zamiawiać jeszcze raz w ciemno, i jak znów przyjdą za małe to już zrobić im te zdjęcia i odesłać?

*chciałbym wierzyć że jest jak mówią, szczególnie że tylko jedna z ofert nie ma żadnej oceny/komentarza, a w jednej z pozostałych ktoś nawet wpisał, że szybka "dopasowana".

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@wiekszy Jeśli pytasz o konkretny zakup, korzystając z formularza w zakładce Moje zakupy, sprzedający wie, której transakcji dotyczy Twoja wiadomość. Ma też możliwość sprawdzenia szczegółów. 

Piszesz, że wymieniliście kilka wiadomości. Być może sprzedawca nie przypominał sobie przed każdą odpowiedzią szczegółów zakupu, tylko bazował na informacjach zawartych w korespondencji. 

Decyzja o ponownym zakupie u tego konkretnego sprzedawcy należy wyłącznie do Ciebie.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

wiekszy
#11 Animator

dziękuję za odpowiedź i informację że mam prawo decydować od kogo mogę kupować 😉 

sorry @nat_not , drugi i trzeci akapit Twojej odpowiedzi  kompletnie nic nie wnoszą i brzmią raczej protekcjonalnie.

Wiadomości są w jednym wątku, ułożone chronologicznie więc chyba trudno się w nich pogubić? Czy Sprzedający widzi je jakoś inaczej niż Kupujący albo to "sprawdzanie szczegółów" jest jakies kłopotliwe

Pytałem licząc, że może ktoś podpowie jakie informacje najlepiej załączyć Sprzedającemu w wiadomości żeby było mu łatwiej.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wiekszy  cóż ja bym chyba podał jaki wymiar szybki mnie interesuje i poprosił o link do aukcji z taką szybką ( jełśi sprzedający je posiada) .

oznacz moderatorów