Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Pod koniec maja zeszłego roku zakupiłem Macbooka Air m2 8GB w przedsprzedaży z realizacją zamówienia w grudniu.
Zapłaciłem za niego wówczas 4800 zł, w tym momencie najtańszy taki laptop nowy na allegro kosztuje 5600 zł.
Jest kwiecień, a ja nie otrzymałem towaru który miał być w grudniu, sprzedawca mówi że nie przyszedł mu towar - to jest 4 miesiące opóźnienia. Nie chciałem odwoływać zamówienia i zwrotu 4800 zł, bo potrzebuje laptopa - czy da się jakoś załatwić abym otrzymał sprzęt, a nie pieniądze? Proszę o radę. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Nie, jak sprzedajacy Ci zwróci środki to Allegro nic nie zrobi, pozostaje Ci sąd.
Czyli pozostaje mi czekać i może wyślą... ok.
Może wyślą może nie, skoro minął termin wysyłki???? nie wiem ....ale decyzja należy do Ciebie.🤗
Tylko to nie jest tak że nie ma kontaktu ze sprzedającym. To jest legitny sklep który cały czas mówi że wyśle i ma normalnie towar na Allegro. Chodziło mi o to czy jeśli założę dyskusje z Allegro że chce laptopa bo sprzedawca nie dotrzymał warunków umowy to czy Allegro mi pomoże to ogarnąć czy max co mogę liczyć to zwrot kwoty którą zapłaciłem...
@trotrex za pośrednictwem Allegro, max na co możesz liczyć, to zwrot zapłaconej kwoty za towar.
@trotrex Nie bardzo rozumiem dlaczego nie poczekałeś jeszcze 4-5 lat???? Zawaliłeś wszystkie terminy a sprzedawca się cieszy. Mozesz próbować przez Allegro ale dla mnie to pachnie sądem.
Allegro protect jest na bodajże 2 lata, rękojmia tak samo... Różnica żadna dla mnie czy bym to zgłosił 3 miesiące temu czy teraz.
@trotrex rękojmia nie ma tu nic do rzeczy, dotyczy wad towaru który masz, jej bieg wszak zaczyna się od momentu wydania towaru. 🙂
Ok, racja. Natomiast allegro protect obowiązuje w przypadku nie otrzymania towaru na co mam dowodu w rozmowie ze sprzedającym.
@trotrex AP nie ma zastosowania jeśli np. sprzedający zdecyduje się zwrócić ci środki tylko jeśli nie będzie ani kasy, ani towaru.
Dlatego założyłem ten temat aby się dowiedzieć czy Allegro ma rozwiązanie np. kary umowne związane z niewywiązania się z umowy które mogą pokryć różnice w cenie... Czy z grę wchodzi tylko ewentualne dochodzenie odszkodowania na zasadach ogólnych w związku z zaistniałą sytuacją.
@trotrex Opcje są w zasadzie takie:
Czyli w sumie to jedynym sensownym rozwiązaniem jest czekać
Jak nie masz innej alternatywy.
@komis-bell zaraz będzie rok od zakupu, naprawdę sądzisz że wszystko jest w porządku?
@pinsplash Oczywiście, że tak nie sądzę. Przedstawiłem jedynie jakie są realne rozwiązania.
Ja osobiście nigdy nie kupuję niczego w przedsprzedaży a w takiej sytuacji już dawno poprosiłbym o zwrot środków.
@pinsplash Czy Twoje komentarze wnoszą cokolwiek oprócz tego, że nie możesz się nadziwić ile czasu czekam na towar?
Nic Allegro nie zrobi sprzedawcy jak zwróci Ci środki ale jak założysz dyskusję i odznaczysz jako nierozwiązaną to także nic nie będzie jak duży sprzedający.
Tak jak założysz dyskusję to sądzę że sklep zwróci Ci od razu środki i urwie dyskusję.