anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co zrobić gdy sprzedający nie dostarczył zapłaconego towaru. Podszywajać się pod firmę allegro.

Client:72223522
#7 Wielbiciel#

Witam.

Stałem się najprawdopodobniej ofiara oszustwa. Szukając w internecie produktu. Trafiłem na Ładowarkę Kramer 380.  Na stronie Ceneo trafiłem na ofertę takiej ładowarki. A ta strona przekierowała mnie na stronę Allegro.

Na ofercie znajdującej się na tej witrynie znalazłem jedynie w kontaktach ze sprzedającym. Jedynie możliwości zapytania przez. ,,napisz do sprzedającego.''

Wiec wysłałem zapytanie na o aktualność oferty. Oczywiście otrzymałem wiadomość na e-mail o dostępność produktu.  I podjęliśmy transakcje.  Cała płatność odbywała się niby droga allegro. Lecz tzw faktury proforma otrzymywałem z danymi przedstawiającymi dane allegro. A płatność miała być zabezpieczona, do podjęcia mojej decyzji o zakupie ładowarki.na koncie Grupy Allegro sp.z.o.o. Towar w ogóle nie dotarł do mnie. A ze sprzedającym nie ma kontaktu. Po zapytaniu na e-mail Grupy Allegro sp.z.o.o. O dostarczeniu Ładowarki. Odpowiedziałem  o jej braku. Po czym Allegro  odpisało o rozpoczęciu procedury transzy zwrotnej. Informując ze zwrot nastąpi do 48h. Było to w piątek 05.02.2021. Do dziś nie otrzymałem zwrotu pieniędzy ani żadnej odpowiedzi ze str Allegro.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

mdrogeria
#21 Demiurg#

Client:72223522 Jesli zakup figuruje w Twoim panelu ,, moje zakupy ,, kliknij szczegóły i rozpocznij dyskusję . 

oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@Client:72223522 Czy dobrze rozumiem i zakupu dokonałeś w sklepie allegro? 🙂

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

Client:72223522
#7 Wielbiciel#

Oferta znajdywała się na stronie Allegro. Jak i kontakt pozyskałem przez witrynę allegro. Lecz tzw fakturę proformę i płatności otrzymywałem i przekazywałem e -mailowo. Wiadomości na g mail otrzymywałem ze od Grupy Allegro. Przynajmniej dane na fakturze i jak e- maile zawierały 100 procent danych zgodnych z danymi Allegro.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:72223522a podeślesz link do oferty?

oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@Client:72223522 Więc prawdopodobnie to sklep allegro, też mają na tej platformie własny sklep i też sprzedają rożne towary 😉

Jestem w takim razie bardzo ciekaw dyskusji prowadzonej z allegro przeciwko allegro, jeśli się zdecydujesz otworzyć jakąś dyskusje pod zakupem 😄

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@ZibiK30 wątpię, aby Allegro sprzedawało takie pojazdy: http://www.rol-bud.net/?attachment_id=4725 😉

Prawdopodobnie to jakieś oszustwo.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:72223522 Po prostu zobacz w swojej zakładce Kupione, czy masz ten towar. Moje zakupy - Kupione. Jeśli masz, otwórz spór; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i domagaj się towaru lub pieniędzy. Po 14 dniach od zakupu możesz też wystąpić o zwrot wpłaty z Programu Ochrony Kupujących; https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/wybor-zamowienia

Jeśli nie masz tego towaru w zakładce Kupione, Allegro Ci nie pomoże, ponieważ kupiłeś poza Allegro. Po pewnym czasie możesz zgłosić sprawę na policję.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Nie zapomnij takiemu sprzedawcy wystawić stosownej subiektywnej oceny.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:72223522 Na Twoim koncie nie ma takiego zakupu w naszym systemie, a wszystkie Twoje ustalenia i płatność odbyły się poza Allegro, więc niestety nie będę mogła Ci pomóc. Sam fakt przedstawienia faktury na nasze dane (zapewne błędne) nie są dowodem, że rozmawiałeś z przedstawicielami naszej firmy. 

Otrzymaliśmy co prawda od Ciebie wiadomość mailową w tej sprawie, ale dopiero dziś, o godzinie 10.12. Na pewno otrzymasz na nią odpowiedź, ale jedyne co mogę doradzić ze swojej strony, to zgłoszenie sprawy na policję. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

@_HolaOla_ Nie będzie mieć zakupu, bo jest to ogłoszenie [edycja] 

W ten sam sposób ją znalazłem:

ceneo: -> Ładowarka Kramer 380 -> przekliknięcie na Allegro

@Client:72223522 faktycznie od tego użytkownika dostałeś proformę, i to z danymi Allegro? Dobrze by jeszcze było potwierdzić numer konta, który dostałeś od nich na proformie. Numer rachunku Allegro można sprawdzić w rozliczeniach, jeżeli masz jakieś wystawione od nich faktury.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@DarkStoorM Dziękuję, sam numer oferty jest w porządku, więc zostawię go tutaj, bo może dzięki temu uda się wyjaśnić tę sprawę.

@Client:72223522 Czy mógłbyś pokazać nam tę fakturę, którą otrzymałeś? 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@DarkStoorM to nie jest to ogłoszenie, nawet model tej ładowarki się nie zgadza. Sprzedający również wiarygodny, mało prawdopodobne aby robił takie wały.

oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

@firmakrzak Na pewno? Opis 1:1, identyczne dane kontaktowe 🤔

Aaaaa teraz widzę, tamten jest 380, może już ściągnięte 😄

@_HolaOla_ usuń proszę numer oferty, faktycznie nie jest to ten użytkownik (ups 🙂 )

Nawet w archiwum nie mogę tego znaleźć na rok 2021 😕

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

Ogłoszenia pewnie już dawno nie ma, stawiałbym na klasyczne oszustwo typu wpłata zaliczki (na podstawie proformy niby od Allegro) a zapłata reszty kwoty po "dostarczeniu" pojazdu.

oznacz moderatorów