Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry!
Zakupiłam dosłownie parę dni temu smartwatch na platformie allegro u supersprzedawcy.
Produkt miał być nowy, a nie był - przytoczę istotny fragment definicji allegro: "[...] które jest oryginalne, nieotwarte i nieuszkodzone wraz z nienaruszonymi zabezpieczeniami [...]". Tutaj pojawia się problem, ponieważ zegarek nie posiada tekturowej/kartonowej plomby producenta, wręcz otwierałby się sam gdyby nie plastikowe, nieoryginalne zabezpieczenie. Po otwarciu pudełka okazało się, że zegarek nie posiadał fabrycznej folii na ekranie i pomimo, że on sam wygląda na nowy, tak akcesoria w nim były już używane wcześniej, a na dodatkowym pasku nawet znajduje się widoczny osad, co niemiałoby miejsca w produkcie fabrycznie nowym.
Mam cały czas prawo do odstąpienia od umowy w terminie 14 dni, ale nie zależy mi na odzyskaniu pieniędzy, tylko chciałabym rozważyć inne propozycje, w tym otrzymanie produktu zgodnego z umową, czyli w pełni nowego, fabrycznie zaplombowanego. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Powinnam zgłosić zwrot i tam zawrzeć, że produkt jest niezgodny z umową, czy "reklamację lub problem" i zapewne tym samym otworzyć spór z prośbą o nowy produkt (zgodny z umową)? Czy są jakieś jeszcze inne wyjścia z tej sytuacji, aby uzyskać produkt, który się zamawiało?
Proszę o pomoc i dziękuję z góry.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@ANGELIKA_IK3 proponuje zgłosić problem z transakcja i niezgodność towaru z opisem (reklamację)
Najlepiej wartościowe paczki otwierać pod nadzorem kamery 😎
Dzień dobry @ANGELIKA_IK3! W tej sytuacji powinnaś złożyć reklamację sprzedającemu, ponieważ produkt jest niezgodny z opisem. W zgłoszeniu reklamacyjnym opisz dokładnie, co jest nie tak, możesz też załączyć zdjęcia i poczekaj na odpowiedź sprzedającego.
W razie trudności z porozumieniem się ze sprzedającym możesz poprosić o naszą pomoc.
W takiej sytuacji złóż reklamację, nie składaj odstąpienia. W przypadku reklamacji (zasadnej) sprzedawca ma obowiązek odebrać towar na swój koszt (albo wysyłasz go zwrotem Smart, co jest dla Ciebie bezpłatne jeżeli zakup był Smart i nie musisz czekać aż sprzedawca przyśle etykietę).
W przypadku odstąpienia zostałyby Ci potrącone pieniądze za towar w innej postaci niż sprzedany (bo odstąpienie zakłada, że towar przyjęłaś bez zastrzeżeń, ale go nie chcesz).