Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Co mogę zrobić z przedmiotem za który dostałem rekompensatę z programu ochrony kupujących? Czy mogę sprzedać?
Jakim cudem dostałeś rekompensatę, skoro masz towar? Ale jeśli nawet, to masz teraz i towar i pieniądze. A to już bezpodstawne wzbogacenie. A co podpowiada Ci uczciwość?
@Vryko I sumienie😁
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Nie chce nic przywłaszczyć. Nie potrzebuje tego i chce się tego pozbyć mógłbym to zwrócić ale kupujący nie odpisuje na dyskusji i napisał, że mam to załatwić przez allegro.
@MaksymKordek Sprzedawaj, ale już za samo posiadanie go, mimo przyznania rekompensaty, możesz mieć paragraf z kk.
Nie chce nic przywłaszczyć. Nie potrzebuje tego i chce się tego pozbyć mógłbym to zwrócić ale kupujący nie odpisuje na dyskusji i napisał, że mam to załatwić przez allegro. Nie mam jego adresu wiec nie mam gdzie wysłać. Napisałem teraz na dyskusji do allegro co mam zrobić
podaruj ojcowi rydzykowi
@MaksymKordek Wg uczciwości zwróć sprzedającemu.
@MaksymKordek Droga jest tylko jedna. Jeżeli dostałeś towar, za który przyznano Ci wcześniej zwrot pieniędzy z POK, należy napisać do Allegro i zwrócić im te pieniądze.
Nie chodzi o to, może źle napisałem pytanie. Chodzi o to, że dostałem uszkodzony przedmiot i za to dostałem rekompensatę.
@MaksymKordek Jak uszkodzony, to wyrzuć do kosza i zapomnij 🙂
Uszkodzony jest, ale chce wystawić na Allegro i sprzedać????😁
@MaksymKordek Przede wszystkim cieszy fakt, że POK na Allegro dosyć sprawnie działa. Jeśli wiesz, że kupujący tego przedmiotu nie chce, zapytaj Allegro, czy oni są nim zainteresowani. Jeśli nie, zrób z nim co chcesz. https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=6464910c-6c94-4a98-8205-c92e3ce82158&subjectId=460985e0-b...
Aha, i nie obawiaj się w tym przypadku żadnych paragrafów 🙂
@xyz96 jak nie jak dostał towar i odszkodowanie jest na to paragraf 🙂
6. W razie gdy Kupujący otrzymał świadczenie nienależne bądź Sprzedający naprawił powstałą szkodę, Kupujący zobowiązany jest do niezwłocznego, nie później niż w terminie 7 dni, zwrotu otrzymanej od Allegro.pl rekompensaty na rachunek o numerze 63 1140 1124 0000 5165 0800 1010.
@kostas11 No tak, kupujący otrzymał uszkodzony towar, Allegro wypłaciło mu z tego tytułu rekompensatę, a on teraz musi oddać te pieniądze 😄
@kostas11 Miałem raczej na myśli kk i art. 284/286. Skoro dostał kasę z POK-u, to powinien zwrócić przedmiot sprzedającemu, chyba że ten wyraźnie mu napisze, że może z nim zrobić co chce (aczkolwiek braku kontaktu nie uznawałbym za przyzwolenie).
Sprzedający nie odpisuje na allegro, spokojnie o wszystkim wie allegro i czeka na jego odpowiedz, także nie nie jest niezgodnego z prawem jeżeli allegro mi kazało tak zrobić.
@MaksymKordek OK, ale czy długo już czekasz na łaskawą odpowiedź sprzedającego?
No bo cackanie się z czyimś złomem, pilnowanie go, odkurzanie, zabezpieczenie żeby broń boże ktoś nie uszkodził albo nawet ukradł, to naprawdę jest kłopot. Rozumiem, kilka dni ale jeśli dłużej? Mógłbyś policzyć tzw koszty magazynowania, tyle że to chyba tylko firmy mogą liczyć bo mają magazyny i mają koszty. Prywatnemu trudniej to wyliczyć, ale przecież jakaś rekompensata za pilnowanie czyjejś własności się należy.
A co inni o tym sądzą?
@br. jeżeli Allegro zwróciło mu pieniądze, to niech od Allegro upomina się o odebranie tego złomu🙂
@MaksymKordek A od kiedy to allegro orzeka, co jest zgodne z prawem, a co nie? Przecież co chwilę jakiś konsultant podkreśla, że allegro nie ma kompetencji sądu i nie jest stroną umowy.