anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czas na zwrot towaru

GrabowskiEmil
#7 Wielbiciel#

@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Witam 👋

Nurtujące mnie pytanie - jest sprzedawca na allegro, u którego można licytować różne rzeczy (rzeczy nowe i używane). Właśnie otrzymałam pierwszą paczkę i z zaskoczeniem zauważyłam, że czas na zgłoszenie zwrotu to 3 dni a nie 14... W kolejnych, nowych licytacjach czas ten został skrócony do bagatela - 1 dnia. Czy to jest zgodne z czymkolwiek? 😅Pozdrawiam, Gosia 👋

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

Możliwe że tak jest i legalne a wszystko zależy od kogo ten zakup, prywatny sprzedający? 14dni na zwrot masz przy zakupie konsumenckim.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@GrabowskiEmil Firma ma min. 14 dni od odebrania, jak sprzedaje osoba prywatna może se ustalać swoje reguły 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@GrabowskiEmil Cześć Gosiu 🙂 Sprawdź proszę, czy sprzedający jest osobą prywatną, czy jest to firma. Jeśli jest to firma, to masz 14 dni na zwrot towaru, a jeśli jest to osoba prywatna, to w ogóle takich zwrotów przyjmować nie musi.

oznacz moderatorów

GrabowskiEmil
#7 Wielbiciel#

Jasne, że sprawdziłam 🙂 jest znaczek "firma". Sami zresztą zobaczcie czas na zwrot w jednej z aukcji..

Dodam, że wczoraj odebrałam jedną z przesyłek i z ciekawości sprawdziłam ile mam czasu na ewentualny zwrot i jest to 3 dni do końca włącznie z dzisiejszym... 😅 A od zgłoszenia zwrotu będzie 14 dni na wysyłkę to wiem 🙂 z tym, że gdybym brała udział w nowych licytacjach to nagle okazuje się, że mam tylko jeden dzień na zgłoszenie 🤷‍:płeć_żeńska:

Screenshot_20221006_221503~3.jpg

Screenshot_20221006_221511_pl.allegro.jpg

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@GrabowskiEmil Dziękuję, skonsultuję te zapisy z właściwym zespołem i jeśli potwierdzimy Twoje wątpliwości, będziemy działać. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@GrabowskiEmil Dostałam już potwierdzenie, że ten zapis łamie zasady i nie ma żadnych podstaw do takich warunków zwrotów w przypadku tego typu asortymentu, więc możesz śmiało zgłaszać naruszenia przez opcję "zgłoś naruszenia zasad" dostępnej na dole każdej strony. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

GrabowskiEmil
#7 Wielbiciel#

Dzięki wielkie 🙂 dziś postaram się skontaktować ze sprzedawcą 🙂 oczywiście nie o to chodziło, by robić jakieś kwasy czy coś, po prostu dla mnie to ogromne zaskoczenie z tym terminem 🙂 dam znać jak sprawa została rozwiązana 😉

oznacz moderatorów

kaliszaneczka-x
#15 Entuzjasta#

On się powołuje na: 

"Ograniczenie prawa do odstąpienia

Produkt z krótkim terminem przydatności do użycia lub taki, który szybko się psuje. Np.: twaróg, świeże warzywa."

Tylko ja tam żadnych twarogów i warzyw na aukcjach nie widziałam... Zawsze można założyć dyskusję i allegro mu wytłumaczy gdzie tkwi błąd...

oznacz moderatorów

Sojiro
#12 Orędownik#

Ot i ciekawostka, sam jestem ciekaw zakończenia tej sprawy 😄

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@GrabowskiEmil W tym przypadku zapisy które stosuje sprzedawca są oczywiście nieskuteczne.
Masz pełne prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki.

oznacz moderatorów