Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem na jednej z aukcji lampę UV do akwarium. Po 4 godzinach od włączenia zdechły wszystkie ryby. Kto ponosi odpowiedzialność i ponosi rekompensatę za wyrządzoną szkodę?
Każdy z zabierających głos, nawet nie zapytał, czy produkt o którym pisze posiada jakiekolwiek certyfikaty, które są wymagane przez UE. Mam wrażenie że na tym forum przesiadują osoby( z całym szacunkiem do młodzieży i dzieci) do 10 roku życia. Taki poziom retoryki i wiedzy. Zerowy.
@caponetobibobi Wiesz, wystarczyło napisać od razu np. że produkt nie posiada żadnych certyfikatów (jeśli nie posiada).
Nie wiemy co kupiłeś, nie wiemy jak tego użyłeś, nie znamy całej masy innych czynników itp. itd. a przyczyn padnięcia rybek może być naprawdę wiele i mogą one być kompletnie niezwiązane z tą lampą.
Standardem na tym forum (i nie tylko na tym) jest zadawanie bardzo ogólnych pytań bez podawania jakichkolwiek szczegółów a my mamy potem dopytywać o każdy drobiazg?
Zadałeś bardzo ogólne pytanie - dostałeś bardzo ogólne odpowiedzi i jeszcze masz o to pretensje..
"Zakupiłem na jednej z aukcji lampę UV do akwarium. Po 4 godzinach od włączenia zdechły wszystkie ryby. Kto ponosi odpowiedzialność i ponosi rekompensatę za wyrządzoną szkodę?"
Co tu rozumieć? Pytałem kto ponosi odpowiedzialność. Odpowiedzi są dwie: sprzedający, lub serwis. Pytanie banalnie proste! Jak 2x2+2. Nie potrzebuję filozofii, bo jakbym chciał zgłębić poczytałbym Sokratesa, a nie pseudo filozofów z forum 😄 ,którzy nawet nie słyszeli, wnioskując po ich wypowiedziach, o paśmie światła UV. A jak niewłaściwe jego spektrum oraz dawka, może wpływać szkodliwie na organizmy. Coś jeszcze?!
Ponosi odpowiedzialność ten komu z sądzie udowodnisz że ci ryby od lampy zdechły
1 sprzedawca bez sądu się nie obejdzie a jak chińczyk to możesz zapomnieć
2 serwis nie refunduje z protecta takich rzeczy oddadzą ci za lampę
Można było tak od razu 🙂 Dzięki
@caponetobibobi Serwis Allegro nie ma nic do tego bo nie jest stroną ( wyjątek jeśli dokonałeś zakup od użytkownika "Oficjalny sklep Allegro") a tylko udostępnia platformę do zawierania transakcji między kupującym i sprzedającym. Także pociągasz do odpowiedzialności bezpośrednio sprzedającego od którego zakupiłeś produkt.
@caponetobibobi Twoje pytanie nie jest ani proste ani odpowiedź nie jest prosta. Jeszcze masz odpowiedzialność dystrybutorów, producentów, pewnie szukając przypadków szczególnych może i dało by się podejść serwis za współudział. Do listy dopisz siebie, jeśli to ty montowałeś lampę (my nawet nie wiemy czy była wada fabryczna, lampa dopuszczona na rynek czy zawinił montażysta). A może zbyt duża moc? Ogólnie do akwarium mają słabą moc, ale wady bywają różne. W solariach też się różne wypadki zdarzają, a niektórym się nawet upiekło podczas wizyty.....
W skrócie odpowiada podmiot, który wprowadził dany towar na rynek. A później jeszcze jest wiele "ale". To nie jest temat na forum, najlepiej skontaktować się z rzecznikiem praw konsumenta. Ale cały przebieg sytuacji trzeba dokładnie opisać, a nie 2-3 zdania i siup...
@drekenzes Pytanie też czy do lampy była instrukcja obsługi oraz czy lampa była użyta zgodnie z tą instrukcją.
@komis-bell tak, ale to rodzi kolejne pytania - czy instrukcja była w języku polskim.... itd itd
@komis-bell Aż ciekaw jestem, czy nie wpadła do wody podając rybkom napięcie 230V ...
@caponetobibobi kwestia ustalenia odpowiedzalności za śmierć rybek nie jest taka prosta jak piszesz.
Nalezy ustalić czy lampa w ogóle miała z tym cokolwiek wspólnego czy tez zadziałały inne czynniki. Jesli już okaże sie że miała nalezy ustalic czy spełniała wszyskie parametry i np czy została odpowiednio dobrana do akwarium a także czy miała niezbedne dokumenty ( np instrukcje obsługi po polsku). W nastepnej kolejności nalezy ustalic czy została prawidłowo zamontowana i użytkowana zgodnie z instrukcją.
Dopiero kiedy ustalisz te wszystkie rzeczy i będziesz w stanie je udowodnić - wówczas możesz ustalać podmiot odpowiedzialny - czy to sprzedawca ( jelsi źle opisał aukcje) czy to np producent lub importer jeśłi przedmiot nie spełniał podanych parametrów.
Tak naprawde to wbrew pozorom może być długi i kosztowny proces a ustalenie odpowiedzialnego nie takie proste.
Myśle że pomocnym dla Ciebie może być informacje że jeśłi reklamowałeś przedmiot z tyt rękojmi i ta reklamacja został uznana ( gdzieś mi mignął wpis że sprzedawca zwórcił Ci koszty za lampe tylko nie wiem jaka była tego historia) To w przypadku uznanej reklamacji zdaje sie że sprzedawca powinien pokryć straty wynikające z wady produktu( ale musiałbyś zawodowego prawnika dopytac). Natomiast jeśłi zwrot środkow nie nastąpil w wyniku reklamacji a np w ramach działan proklienckich - to juz sprzedawca ani nikt inny bez wyroku sądu nie musi za nic oddawać.
Ot i tak to jest z tą odpowiedzialnością.
Dzięki!
@caponetobibobi przyszedłeś nas tu obrażać, sam zachowując się w sposób dalece niestosowny.
Rybkom współczuję.
Najpierw przeczytaj swoje poprzednie odpowiedzi, opryskliwe i aroganckie. Później wskazuj u kogoś! Tyle w temacie.