anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jest ktoś kto udanie odesłał podróbkę do Chin i otrzymał zwrot pieniędzy?

1234566666666666
#8 Zapaleniec#

Tak jak w temacie bardzo bym prosił o pomoc, jakiego przewoźnika używać, jak otrzymać usługę śledzenia przesyłki, co w przypadku cła albo odesłania z powrotem do adresata? Czy można jakoś sprawdzić adres w Chinach bo mi pan Chińczyk trzy razy pisał adres za każdym razem inny? Czy my kupujący musimy odsyłać te buble czy to może allegro nas do tego zmusza? jak możemy walczyć z tym chorym prawem robienia nas w konia? Pozdrawiam serdecznie Piotr.

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@1234566666666666 Jeżeli zgłosiłeś reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową i chcesz zwrotu pieniędzy, tak musisz odesłać produkt i nie jest to wymysł allegro. 
Co do wyboru przewoźnika i ogólnej porady to tutaj raczej przychodzą ludzie opisywać jak to cudownie do chin dotarła pusta przesyłka. 

Ogólnie błąd popełniłeś już na samym początku ale skoro od polskich firm umiecie egzekwować swoje prawa to z chińczykami radźcie sobie sami 😉 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

jak możemy walczyć z tym chorym prawem robienia nas w konia?

Nie kupować od myfrienda. Jest to jedyny, działający sposób!

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie, tam nie robi się zwrotu, nie opłaca się odesłanie za drogie. Jeżeli towar jest niezgodny z ofertą to składasz reklamację i czekasz na decyzję sprzedającego i to on decyduje czy chce i jak chce odebrać towar do reklamacji, otwórz dyskusję jak składasz reklamację, masz pomoc Alelgro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@LEW433 ale on już założył dyskusję i w tej dyskusji to ALLEGRO kazało odesłać przedmiot - zgodnie z polskim prawem. 

@serwis-texas dzień dobry Panu - oj tam nie kupować, przecież tam jest korzystnie. 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek 

Cześć Sławek. Rzadko się ostatnio pojawiasz 🙂

oznacz moderatorów

1234566666666666
#8 Zapaleniec#

No i przez to wszystko przeszedłem byłem na policji dostałem odpowiedź z prokuratury że oni problemu nie widzą że Chińczyk mnie wydymał i z allegro protect że skoro policja nie zabrała podróbki to mam odesłać do Chińczyka i koniec tematu szkoda tylko że nie powiedzieli na który adres bo Chińczyk trzy różne przysyłał w czasie dyskusji. 

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@1234566666666666 Ciesz się, że Ci nie przyłożyli paragrafu o nielegalne sprowadzanie odpadów 😂

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@1234566666666666 sprawdziłam dyskusję i widzę, że twoim roszczeniem w ramach reklamacji jest zwrot pieniędzy za produkt. W przypadku, kiedy oczekujesz zwrotu pieniędzy - odesłanie produktu jest po stronie kupującego (natomiast po pozytwynie rozpatrzonej reklamacji, sprzedawca zobowiązany jest do zwrotu poniesionych przez Ciebie kosztów odesłania). 

Dodatkowo, w dyskuji poinformowałeś sprzedającego o kosztach odesłania produktu przez przewoźnika i sprzedający zlecił dla Ciebie zwrot pieniędzy na pokrycie kosztu wysyłki (zgodnie z kwotą, którą podałeś). Poprosiliśmy Cię o zamieszczenie w dyskusji potwierdzenia nadania przesyłki do sprzedającego, aby mógł on rozpatrzyć złożoną przez Ciebie reklamację i odnieść się do zgłoszonego problemu. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

1234566666666666
#8 Zapaleniec#

Proszę Panią nie odeślę tej podróbki bo od początku ten sprzedawca chciał naciągnąć kupującego bo kto owija w floje aluminiową pudełko z telefonem do tego kręci z adresem do odesłania bo podaje trzy razy adres bo to jest lipa. Najlepsze jest to że pudełko jest z oryginalnego telefonu z numerami IMEI a w środku podróbka z innymi numerami IMEI a orły z policji nie są w stanie sprawdzić czy ktoś może w Polsce sobie przyłożył zawartość pudełka czy z Chin już tak doleciało. Nie odeślę tego dziadostwa cieszę się że chociaż 250 zł odzyskałem od Chińczyka mam nauczkę na przyszłość i dlatego tu piszę aby inni wiedzieli żeby nie kupowali od Chińczyka bo allegro protect tu nie działa i polskie prawo też nie i jak się dasz wydymać chinczykowi to na własne życzenie tylko z pomocą allegro.pl pozdrawiam serdecznie Piotr a i nie kupujcie w Chinach! 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@serwis-texas nie ma czasu, skupiłem się na projektach niezwiązanych z allegro przez co zapominam o tym miejscu, ale wrócę spokojnie. 

@1234566666666666 czekaj, czekaj ... otrzymałeś od sprzedawcy pieniądze na przesyłkę a teraz nie chcesz odesłać produktu? 
Teraz rozumiem, że chcesz od sprzedawcy pieniądze na przesyłkę, od allegro pieniądze z AP za telefon i chcesz zachować telefon dla siebie. 

Ma to sens, od początku coś mi nie pasowało ale wiedziałem, że kupujący na allegro są zawsze w formie 🤣

oznacz moderatorów

1234566666666666
#8 Zapaleniec#

Tak dokładnie chcę jeszcze zarobić na tym super telefoniku skoro polskie prawo nic nie zrobiło z tym 'oryginałem' to może komuś wcisnę to coś za dwa razy większą kasę bo takie cuda są na allegro i może jeszcze ktoś inny będzie zadowolony ze go [edycja] w świetle polskiego prawa nic się nie stało przecież. 

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@1234566666666666

Jeżeli chodzi o koszty wysyłki do Chin, to najtaniej będzie wysłać listem poleconym (poza tym opłata za zwrot jest zryczałtowana).

Koniecznie trzeba pamiętać o dołączeniu deklaracji celnej CN23.

oznacz moderatorów

1234566666666666
#8 Zapaleniec#

Dziękuję bardzo za rzeczową informację brakuje tylko - ale rozumiem że chodzi o Pocztę Polską pozdrawiam serdecznie Piotr. 

oznacz moderatorów