anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jest opcja dodania sprzedawcy do czarnej listy? Aby drugi raz nie dać zrobić się w balona?

n3s
#7 Wielbiciel#

Sprzedawca za wysłanie małej paczuszki pobiera opłaty 30zł. Za kazdą kolejną sztukę w paczce też 30zł. Czy nie da się takich naciągaczy zablokować? Zgłosić oszustów? Za 3 książki przesylka wyniosła 90zl in postem....

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Po pierwsze niestety się nie da, też by mi się przydało. Po drugie nie nazywaj kogoś oszustem bez wyroku sądowego, bo to karalne. Szczególnie że koszty nie są ukryte, widziałeś je przed zakupem, a jeśli nie to to był Twój błąd, jesteś zobowiązany zapoznać się z ofertą....  Po 3-cie  im więcej sprzedawca sprzedaje tym wyżej w wyszukiwarce. Potem wszelkie dropschopingi są wyświetlane dużo wyżej od normalnych użytkowników, bo sobie praktycznie nie ograniczone ilości sztuk wpisują. I teraz co nowy towar z innej hurtowni to nowa etykieta wysyłkowa. Dlatego za każdą kasują oddzielnie. Serwis promuje wszelkie tego typu typu metody sprzedaży, a uczciwego sprzedawcę z 5-cioma książeczkami danego typu zobaczysz gdzieś tam pod koniec wyników. Nie jest to nielegalne, na pochwałę też nie zasługuje. Wystarczy zerknąć w ilości sztuk w paczce w pierwszej lepszej ofercie takiego i można go pominąć... Ewentualnie to może też być nowy sprzedawca ze źle ustawionym cennikiem. 

oznacz moderatorów

Piomak5
#7 Wielbiciel#

"nie nazywaj kogoś oszustem bez wyroku sądowego" - co to za wyrażenie?? żyjemy w jakieś utopii?? Jak ktoś kogoś napadnie na ulicy to nie można na niego powiedzieć że jest złodziejem bo sąd jeszcze nie dał wyroku. CO ZA BREDNIE!!!!!!!!!!

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Oczywiście, że nie można. Wtedy piszesz : "wszedł do mieszkania bez mojej zgody, wchodząc uszkodził okno i zabrał to i to" xD. Znaczenie to samo ale nie grozi za nie wyrok. Zawsze możesz protesty wysłać do ustawodawcy. Szczególnie, że nie dawno weszły nowe przepisy ułatwiające ściganie osób szkalujących innych w sieci... Tutaj gość miał czarno na białym w ofercie koszty dostawy, to Ty nich nie sprawdziłeś. Zgodziłeś się na umowę bez czytania warunków. Twój błąd. Mój geniusz  w ten sposób wchodząc do salonu orange i mówiąc, że chce tylko swój telefon wymienić i na nic dodatkowego się nie zgadza podpisał umowę, w której zgodził się na ochronę orange za 25zł miesięcznie oraz wziął sobie słuchawki jako sprzęt przedłużający umowę do mojego telefonu xD. Nie wyzywam ich wiadomym słowem, choć tak się czuję, bo nie doczytanie warunków nie zwalnia z umowy... Oferty z taką formą wysyłki jak piszesz wielokrotnie omijałam  w tym serwisie i naprawdę nie jest trudno u nieznanego mi sprzedawcy w to zerknąć...

Tyle prawnie. A prywatnie uważam, że sprzedaż dropów powinna być zabroniona. To szkodzi zarówno klientom jak i uczciwym sprzedawcom. W dodatku łamie warunki RODO, te dane są hurtowniom przekazywane. Ba niektórzy wręcz kupują to od chińczyków.... Uczciwy sprzedawca nie sprzeda swojej książeczki posiadanej w zasięgu ręki, bo ktoś tam sobie wystawi 1000 sztuk nie posiadanych i w razie braku w hurtowni anuluje... Powinny być co najmniej oznaczenia przy towarach wysyłanych z innego źródła niż magazynu sprzedawcy choćby ze względu na RODO.

oznacz moderatorów

n3s
#7 Wielbiciel#

No właśnie. Sprzedawca podał moje dane księgarni, ktora to wysyłala. Prosił,żeby nie dołączali faktury, a ktoś tego nie dopatrzył 😉 Przekazał moje dane wrażliwe!

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@n3s Nie ma, po prostu się wówczas od niego nie kupuje.

oznacz moderatorów