Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiona została rzecz z opcją przesyłki: list polecony allegro. Pomimo obecności w domu przesyłka nie została dostarczona pod wskazany adres. Od razu na maila wysłano awizo o odbiorze w Urzędzie Pocztowym. Jestem osobą niepełnosprawną i nie mam mozliwości odbioru na poczcie. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy listonosz miał prawo tak postąpić?
@_kocur_bury uważasz, że listonosz powinien czekać pod twoim domem do czasu aż pojawisz się w furtce (nie określoną ilość minut, godzin, dni)?
Jeżeli nie ma adresata w domu to standardowo dają awizo w przypadku poleconego. Zdaje sie, że po 7 dniach jest ponowna próba dostarczenia do adresata.
Trzeba było zamówić kurierem, kurierzy zazwyczaj dzwonią do zamawiającego a jeżeli nie to nawet masz opcję na śledzeniu paczki, że możesz skontaktować się z kurierem ponieważ jest podany numer telefonu do niego.
przeczytaj jeszcze raz, tylko tym razem ze zrozumieniem!
Napisz coś więcej bo jeżeli nie zrozumiałem to widocznie niejasno napisałeś.
Czyżby od razu po zakupie wysłano zawiadomienie o "Od razu na maila wysłano awizo o odbiorze w Urzędzie Pocztowym"?
ja z dziećmi w domu, pies też, mieszkanie na parterze, z domofonem, a listonosz wystawia awizo, nie dzwoni, nie puka, tylko od razu cyk awizo, przesyłka lekka, nieduża
@_kocur_bury Jest taka usługa Polecony do skrzynki, zobacz tutaj : https://www.poczta-polska.pl/paczki-i-listy/odbior/r-skrzynki/
Korzystam z tego od wielu lat i działa bez zarzutu.
Pierwszy raz zamawiasz listem poleconym ? Od wielu lat tak jest, że jak list ma większe gabaryty to listonosz nie taszczy go w torbie tylko trzeba odebrać na poczcie. Jeśli to dla Ciebie problem z powodu niepełnosprawności, zadzwoń na swoją pocztę i na pewno listonosz na Twoją prośbę przyniesie przesyłkę do domu.
1) list polecony ( także list allegro) powinien zostac dostarczony na adres
2) jeżeli odbiorcy nie ma w domu list może zostac awizowany i czeka do odbioru w placówce.
3) jeżeli byłeś w domu i sugerujesz że listonosz tylko zaznaczył że Cie nie było aby nie dostarczac listu - jako adresatowi przysługuje Ci prawo skargi na nierzetelne wykonanie usługi. Wówczas piszesz to jako normalną reklamacje a Poczta sie do tego odnosi czasem nawet wypłacając odszkodowanie. ( Chociaz my akurat zawsze pisaliśmy reklamacje na niedoręcznie lub opóźnione dorecznie przesyłki, nigdy nie pisaliśmy reklamacji na "fikcyjną próbe doreczenia" i awizo.)
Dziękuję bardzo. Rozumiem upał, zmęczenie itd. ale wkurza mnie sytuacja, że listonosz wystawia awizo jeśli jestem w domu; w dodatku mieszkam w bloku na parterze, klatka bardzo chłodna w upały, domofon sprawny, dzwonek przy drzwiach też, nawet gdyby lekko zapukał, to pies podniósłby alarm. Teraz muszę czekać do poniedziałku, bo w soboty nieczynne i wlec się na balkoniku na pocztę. Eh...
@_kocur_bury to, że mieszkasz na parterze, w mieszkaniu z dzwonkiem to nie znaczy obligatoryjnie, że np. mogłeś nie usłyszeć dzwonka lub też, że będzie na ciebie czekał człowiek pod miejscem zamieszkania nie wiadomo ile czasu. On - pracownik tej poczty zapewne nie wie, że jesteś osobą niepełnosprawną i możesz mieć problem z dotarciem do domofonu czy drzwi w 5 sekund, a zapewne w regulaminie dostawy też nie ma, że musi "drzeć papę" pod oknem adresata czy bić szybę w oknie aby się do ciebie dostać! Może ogarniesz?
W takich sytuacjach najlepiej ponieść większe koszty dostawy i zamówić kurierem a przynajmniej ja bym w tej sytuacji tak zrobił.
Moje pytanie jest następujące - kogo winisz za zaistniałą sytuację. Dostawcę czy może sprzedającego?
@_kocur_bury Niestety to dość częsta zagrywka listonosza, np: jak list jest za ciężki, po co wozić lepiej od razu awizo, zadzwoń na pocztę i się umów.
@LEW433 Autor pisze wyraźnie -przesyłka lekka ,nieduża
Zauważ że oznaczyłem, listonosz mógł mieć inne zdanie niż ty. Dałem tylko przykład.🤗