anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mogę nie odsyłać zwrotu

Client:63176487
#7 Wielbiciel#

@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_  czy po wypełnieniu formularza zwrotu i otrzymaniu kodu do zwrócenia przesyłki mam obowiązek to zrobić ? Bo rozmyśliłem się i jednak chce zostawić produkt. Czy po prostu po jak sprzedający nie otrzyma paczki to nie wyślę pieniędzy i po sprawie.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

mikeza
#21 Demiurg#

jak najbardziej, to przecież Twoja decyzja, czy chcesz odesłać, czy nie. Możesz zrezygnować ze zwrotu, tylko fajnie byłoby poinformować o tym sprzedawcę, żeby o tym wiedział 🙂

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:63176487 Nie musisz odsyłać paczki. Powiadom tylko sprzedawcę, że rezygnujesz ze zwrotu. 

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Client:63176487 
Wysyłając formularz zwrotu na Allegro wysyłasz Sprzedawcy swoje oświadczenie o odstąpieniu od Umowy z Art 27 Ustawy o Prawach Konsumenta.
Od tego momentu rzecz staje ponownie własnością Sprzedającego.
Ponadto: w Art. 34 p.1 ww. Ustawy czytamy: "Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz."
Wnioski chyba nasuwają się same.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów