Cześć, @kowalikeu. Niestety nie wiem o jaką dokładnie ofertę chodzi i czy to zakup od firmy, czy osoby prywatnej więc nie mogę zadeklarować, że sprzedawca przyjmie lub odrzuci zwrot.
Możesz zapoznać się z towarem w sposób, który nie przekracza podstawowego użytku, koniecznego do tego, by stwierdzić cechy i właściwości rzeczy. To dotyczy transakcji konsumenckiej.
Jeśli sprzedający stwierdzi, że przekroczyłeś ten użytek, to może pomniejszyć kwotę zwrotu - rzetelnie argumentując i dowodząc z czego wynika pomniejszenie zwrotu wpłaty.
Zakup jest od firmy.
Możesz zapoznać się z towarem w taki sam sposób jak w sklepie - czy w sklepie stacjonarnym ktoś pozwoli Ci odpakować towar, popatrzeć sobie i rzucić rozwinięty na półkę?
W takiej sytuacji sprzedawca będzie miał prawo potrącić Ci ze zwrotu o koszty pakowania, czy utraconej wartości towaru.
po co ta złośliwość. Zasady zakupu na odległość mają inne zasady niż zakup w sklepie stacjonarnym. Tapety w sklepach stacjonarnych na ogół są na ekspozycji rozpakowane. Pytam, bo spotkałam się z różnymi stanowiskami.
@kowalikeu na jakiej podstawie to twierdzisz?
jakie inne zasady? @Client:28769449 napisał zgodnie z przepisami
użyj dowolnej wyszukiwarki i sobie to sprawdź
ta zasada obowiązuje w całej ue
@kowalikeu rozwiązaniem jest pójść stacjonarnie pomacać i wtedy kupisz w internecie taką samą.
Trzeba postawić się w sytuacji innego kupującego. Czy byłby wstanie zapłacić 100% ceny za rozpakowaną tapetę czy inny przedmiot, który już nie ma stanu Nowy.
ale co to kupującego obchodzi - przecież mogą wsyztsko - oddać wymięte , rozwalone , uszkodzone - a sprzedawca grzecznie przyjmie bo nie chce dostać negatywa - bo jak dostanie - zwróci się do Allegro o usunięcie - a Ci odpiszą coś tam o subiektywnym coś tam.
I co ? i jajo 🙂
Witamy w wypożyczalni
Szczerze mówiąc, spodziewałam się naprawdę kulturalnej i rzeczowej pomocy, a okazało się, że odezwali się sami frustracji, oprócz jednej osoby, której jeszcze raz dziękuję. Do wiadomości wszystkich oburzonych: skontaktowałam się ze sprzedającym przed złożeniem zamówienia i zapytałam o możliwość zakupu próbek tapet i oto, jaka otrzymałam odpowiedź: "Witam jesli maja Panstwo kilka tapet wybranych to proponuje z kazdej zamowic po 1 szt. Mozna tapety w domu rozfoliowac z foli do obejrzenia wazne aby przy ewentualnym zwrocie dolaczyc do tapety etykietkę." Można? Można.
@kowalikeu Jaka złośliwość? Idź do sklepu stacjonarnego i te tapety pomacaj. Tak jak mówisz, zakupy online różnią się od tych stacjonarnych - kupując online nie masz możliwości korzystania z wystaw.
Uważasz, że sprzedawca nie ma prawa potrącić Ci za odpakowanie i macanie tapety? A chciałbyś dostać taki towar po innym kliencie w cenie nowego? Nie? To masz odpowiedź.
może tak zamiast myśleć co można a co nie - działać na zasadzie szacunku do drugiego człowieka i pomyśleć - ,że w takim stanie to on to co najwyżej wrzuci do kosza bo ktoś sobie potestował i oddał ?
@kowalikeu O jakiej folii piszesz? Jeśli to folia zabezpieczająca warstwę klejącą to jak potem chcesz to zwrócić? Chyba że razem ze ścianą.
pewnie folie ochronną na rolce - aby rozwinać kawałek i zobaczyć wzór.
Tak - możesz - tak masz prawo - a sprzedawca ma prawo obniżyć wartośc zwrotu.
Ale po co sobie wzajemnie robić kuku - nie rozumiem........
Wreszcie jakąś kulturalna i rzeczowa odpowiedź. Dziękuję.
dużo zdrowia
Szczerze mówiąc, spodziewałam się naprawdę kulturalnej i rzeczowej pomocy, a okazało się, że odezwali się sami frustracji, oprócz jednej osoby, której jeszcze raz dziękuję. Do wiadomości wszystkich oburzonych: skontaktowałam się ze sprzedającym przed złożeniem zamówienia i zapytałam o możliwość zakupu próbek tapet i oto, jaka otrzymałam odpowiedź: "Witam jesli maja Panstwo kilka tapet wybranych to proponuje z kazdej zamowic po 1 szt. Mozna tapety w domu rozfoliowac z foli do obejrzenia wazne aby przy ewentualnym zwrocie dolaczyc do tapety etykietkę." Można? Można.