anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mogę zwrócić przedmiot jeśli oderwałem i wyrzuciłem metkę?

AntekKawon
#7 Wielbiciel#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@ko_alka@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Kupiłem kapelusz sportowy, oderwałem metkę i ją wyrzuciłem, po tym dopiero dokładnie zmierzyłem kapelusz i okazało się że jest za duży, chciałbym go zwrócić, czy mogę zwrócić przedmiot jeśli jest nie używany  i nie nosi śladów użytkowania ale nie mam metki?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

Możesz, tylko nie wiadomo czy to obniża wartość towaru? jak sądzisz. sprzedający zgodnie z prawem ma prawo obniżyć zwrot środków o taką ilość o ile zmiejszyła się wartość zwracanego towaru.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@AntekKawon  Żaden problem, przecież możesz wyjąć metkę z kosza i jakoś doczepić.

No chyba że chodziłeś  w kapeluszu dwa tygodnie i  już metki nie znajdziesz.

Zwrócić ciągle możesz, ale sprzedający ma prawo przyjąć kapelusz jako używany, obnizyć kwotę zwrotu.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@br. nie podpowiadaj aby ktoś "jakoś doczepił" metkę bo po tych zabiegach przedmiot już całkowicie traci wartość 😉 

@Monika__L bo trudno jest przymierzać przez 14 dni z metką, to niewygodne.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

U mnie to nie było to. Zwrot przychodził natychmiast w1-2 dni

pozrywane metki poodklejane naklejki 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @AntekKawon. Tak, możesz zwrócić przedmiot bez metek. Sprzedający w takiej sytuacji może obniżyć wartość zwrotu - pomniejszyć go o kwotę realną, czyli taką o którą rzeczywiście towar stracił na wartości w wyniku nadmiernego użycia, ale sprzedający musi być w stanie taką wycenę uzasadnić.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@AntekKawon przedmiot możesz przymierzyć/użyć w takim samym stopniu w jakim zrobiłbyś to w sklepie stacjonarnym. Czy tam te odrywasz metki podczas przymierzania? To wyglada jak bajka wyrzuciłem metke , a potem przymierzyłem. Coż sprzedajacy musi przyjąć, ale tez pewnie obniży kwotę zwrotu.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

brawo Ty

zawsze się zastanawiałam, czemu ludzie odrywają metki przy samej czynności oglądania??

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A teraz wiesz?

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

No właśnie nie podzielił się tą wiedzą 😞

a handlowałam kiedys towarem rowerowym i zawsze właśnie to samo jak wyżej. 

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Słabo przyczepiona?

oznacz moderatorów