Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Po dyskusji ze sprzedającym allegro wypłaciło rekompensatę z tytułu POK bez konsekwencji dla sprzedającego. Po tygodniu sprzedający zażądał zwrotu towaru. Czy mam obowiązek mu go odesłać i na czyj koszt?
@Icebox2 POK to sprawa pomiędzy Tobą a Allegro. Sprzedającemu nic do tego.
@Client:98572120 ciekawe, skoro potem sprzedawca musi to oddać allegro 😉 i nie ma towaru i kasy 😄
@kostas11 O czym Ty do mnie rozmawiasz? Czytałeś ten fragment o braku konsekwencji dla sprzedawcy?
Ok ale moje pytanie dotyczy tego, że sprzedający zarządał zwrotu towaru po tym jak allegro zwróciło pieniądze w ramach rekompensaty cytuję
" allegro
@Icebox2 Nie daj się zwieść - z chwilą wypłacenia rekompensaty Allegro nabyło od Ciebie wszelkie wierzytelności względem sprzedawcy i przejęło prawa z tych wierzytelności wynikające. Jeśli ktoś ma prawo żądać od Ciebie zwrotu towaru, to jest to Allegro, a nie sprzedawca. Poczytaj regulamin POK - Część IV, pkt. 4., bo @kostas11 już próbuje Cię wprowadzić w błąd.
@Client:98572120 była wypowiedź allegro że oni nie są zainteresowani towarem 🙂 i należy oddać sprzedawcy 🙂 allegro ściąga tylko kasę od sprzedawcy 😞
@kostas11 Jest różnica pomiędzy uprawnioną decyzją Allegro, a bezprawnym żądaniem sprzedawcy. Nawet jeśli ostatecznym efektem byłaby potrzeba odesłania towaru do dostawcy.
@Icebox2 Jeśli Allegro zdecyduje, że masz oddać towar im albo sprzedawcy - zrób to. Umów się z nim, niech on zorganizuje odbiór. W innym przypadku nie musisz nic robić.
Kupujący oświadcza, że z chwilą dokonania przez Allegro.pl wypłaty rekompensaty, o którą wnosił, przenosi na Allegro.pl, wszelkie przysługujące mu wierzytelności względem Sprzedającego z tytułu niewywiązania się przez niego ze zobowiązań wynikających z umowy zawartej w ramach Transakcji, stanowiącej przedmiot zgłoszenia.
A jak to ma się do żądania zwrotu towaru?
@Icebox2 Jeśli sprzedawca się zreflektuje i pokryje Twoje straty, wtedy Ty powinieneś zwrócić rekompensatę do Allegro, a towar do sprzedawcy.
Jeżeli Allegro wypłaciło rekompensatę to teraz już wierzytelności przeszły na płaszczyznę All-sprzedający. Mówiąc prosto, Allegro może zdecydować co zrobić z towarem.
załączam screeny dla wyjąśnienia sprawy
@Icebox2 Trzeba oddać 😉
Poinformuj sprzedawcę żeby odebrał towar lub przesłał Ci kasę na odesłanie po wyznaczonym czasie ( np, miesiąc ) zniszcz komisyjnie dokumentując o czym poinformuj że to zrobisz jak nie zabierze 🙂
zacytuję Allegro
Po tym, gdy zaakceptujemy Twój wniosek o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących, możemy zawiesić konto sprzedającego.
Ponadto, po wypłacie rekompensaty rozpoczynamy działania windykacyjne wobec sprzedającego."
Mam obowiązek odesłać czy nie? Bo jakoś się temat rozmywa
czytając wczesniejsze wątki z tym tematem dokopałam się do przypadku gdzie sprzedający zgłosił sprawę na policję 😄
Najlepszym rozwiązaniem będzie porozumieć się ze Sprzedającym, że odeślesz towar jeśli on pokryje koszt przesyłki (bo dlaczego Ty masz to robic). Moim zdaniem to będzie najuczciwsze rozwiązanie bo Sprzedający i tak pokryje zwrot środków z POK.
@Icebox2 To nie jest wiadomość od Allegro, a tylko oni mogą w tej chwili żądać odesłania towaru. Nic nie musisz robić.
@Icebox2 Nie masz obowiązku odesłać towaru sprzedającemu. On ma Twoje pieniądze, a Ty masz jego towar. Allegro wypłaciło Ci rekompensatę ze swoich środków, nie ma to nic wspólnego z procedurą reklamacyjną u sprzedawcy. W momencie wypłaty rekompensaty Allegro przejęło Twoje wierzytelności. Jeśli sprzedawca chce ten towar, niech zwróci się do Allegro.
@Icebox2 Zaakceptowany wniosek bez konsekwencji dla Sprzedającego w ramach POK oznacza, że Sprzedający nie musi oddawać pieniędzy na rzecz Allegro. Decyzja, co zrobisz z dyskiem należy do Ciebie, ponieważ formalnie przedmiot jest nadal Twoją własnością.
_HolaOla_ A jak bym wysłał pod warunkiem zwrotu kosztów ekspertyzy?