anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy prostownica to produkt higieniczny

kogutu83
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry,

zakupiłem dla żony prostownice na urodziny, ale ona w między czasie kupiła sobie inną prostownicę. Pudełko jednak zostało przez nią otwarte. Jednak prostownica nie została nigdy użyta.

Sprzedawca nie chce przyjąć takiego towaru, który był zapakowany w opieczętowanym pudełku. 

Czy jest to zgodne z prawem konsumenta ?

oznacz moderatorów
61 ODPOWIEDZI 61

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@banitos_2006  Skąd ta pewność? Tak sobie popatrzyłam na inne oferty prostownic i zdecydowana większość z nich ma ograniczone prawo zwrotu. Chyba znalazłam jedną, która takiego ograniczenia nie ma. Nie chce mi się wierzyć, że wszyscy sprzedawcy naginają prawo, jestem pewna, ze mają jakąś interpretację UOKiK potwierdzającą, że prostownica jest produktem higienicznym. Zresztą jak sobie to przemyślałam to nie jest to trudne do udowodnienia - nasza skóra głowy to siedlisko przeróżnych mikroorganizmów (nie tylko patologicznych ale też) - jak coś jest na skórze głowy to przenosi się też na włosy. Prostownica oczywiście działa w wysokiej temperaturze ale sama temperatura nie zabija wszystkich mikrobów więc używanie prostownicy po innej osobie jest niehigieniczne i może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Przejrzyj wcześniejsze linki które zamieściłem, zwłaszcza ten z UOKIK.

Przykładowo pilot do telewizora również ma bezpośredni kontakt ze skórą rąk, największym siedliskiem bakterii....

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@banitos_2006  jeśli nie widzisz różnicy między pilotem do telewizora a prostownicą to chyba nie mamy o czym rozmawiać 🙂 Na tej zasadzie to nic by nie można zwrócić, bo wszystkiego dotykamy rękami 🙂

oznacz moderatorów

Client:87296636
#12 Orędownik#

Zagrozeniem dla zdrowia to sa chyba takie odpowiedzi :))) Na tej zasadzie to nie wolno zwrocic czajnika elektrycznego-ktos dotykal raczki  bo wyjal z kartonu i wlozyl z powrotem  , nie wiadamo jak wode gotowal bo stwierdzil, ze czajnik jest za glosny , zelazka bo cholera wie co prasowal, a co tam prasowal? -wystarczy , ze spojrzal i juz jest zagrozenie baktriologiczne  itd itd , a co jesli faktycznie byla tylko otwarty i komus sie np uchwyt nie spodobal czy jakis detal ? Przeciez i tak ten produkt jest przez fizycznych ludzi gdzies tam w Chinach , Indiach pakowany przez ludzi ktorzy nie wiadomo gdzie sobie przed chwila np grzebali...prawda??:)))

256-bit limit
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@Client:87296636  nie, nieprawda. To co piszesz to nadinterpretacja. Ale nadal uważam, że używanie lokówki czy prostownicy po innej osobie nie jest higieniczne i bezpieczne. Użyłbyś szczotki do włosów po innej osobie? Bo to analogiczna sytuacja. I to, że prostownica ma wysoką temperaturę wbrew pozorom nie stanowi tak dużej różnicy. I to, i to ma bezpośredni kontakt z włosami i wydzielinami skóry głowy. 

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

LOL co ma szczotka do tego tematu i  jaka analogiczna ???Najbardziej do bani prownanie - dobra szkoda naszego czasu --poznac widze musisz tez budowe szczotki :)))) W sklepie kupujac szczotke skad wiesz ze pracownik lub klient przed chwila sobie nie poprawial fryzury a tym bardziej przez internet ???, kupujac prostownice skad wiesz ze ta prostownica i tak nie jest ze zwrotu  z nowa niby  fabryczna plomba?? I dlatego np prostownica jest wlasnie tak a nie inaczej wymyslona i wyprodukowana . OK tak juz na serio zasadne i wlasciwe, i bezdyskusyjne sa braki zwrotow np aparatow sluchowych (niestety tylko tych uznanych za wyrob  medyczny) 

256-bit limit
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@Client:87296636  Analogiczna w tym sensie, że ten i ten produkt ma bezpośredni kontakt z włosami i skórą głowy lub jej wydzielinami. Chociaż tak na logikę to szczotkę dałoby się zdezynfekować, bo ją można włożyć do autoklawu. Prostownicy już nie. Ta dyskusja jest bez sensu, ja wiem swoje, Ty swoje. Ja w życiu bym nie chciała nawet za darmo prostownicy, której używał ktoś inny. Jeśli dla Ciebie to nie problem to tylko super dla tych wszystkich sprzedawców, którzy sprzedają używane produkty o 10% taniej niż nowe fabrycznie zaplombowane i nieużywane przez nikogo.

I tak dla Twojej informacji - porządne szczotki do włosów też są sprzedawane w zaplombowanych opakowaniach.

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

UOKIK interpretuje to inaczej niż napisałeś. Prostownica to nie podpaski, chusteczki, czy plaster.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@banitos_2006  definicja produktu higienicznego jest dużo szersza niż to co w swoich przykładach podaje Allegro.

oznacz moderatorów

PerfumeriaNuZa
#2 Obserwator#

Skad wiesz ze prostownica nie jest prpduktem higienicznym?

Wedlug gazety prawnej lokowka jest produktem higienicznym

https://serwisy.gazetaprawna.pl/poradnik-konsumenta/artykuly/842434,zwrot-towarow-higienicznych-do-s...

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Bycie sprzedawcą w naszym kraju nie należy do najłatwiejszych zawodów, niestety trzeba się liczyć z tym że obowiązuje tutaj prawo, które można sobie interpretować po swojemu, ale trzeba się również liczyć z interpretacjami UOKIK. Możesz nadużywać swoich interpretacji, ale musisz również liczyć się z tym, że prędzej czy później ktoś się tym zainteresuje i będą kary...

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

Pomijajac fakt ze temperatura prostownicy (jesli juz ) wybije wszystko i zywe, i martwe :)) i nas tez :)))

256-bit limit
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@Client:87296636 szkoda, że tegoroczne Noble już rozdane - za teorię, że wysoka temperatura zabija wszystko powinieneś go dostać. 

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

Dziekuje za docenienie..ok skoro teoretyzujemy - czego nie wybije wysoka temperatura ? ....i po drugie praktycznie: MINIMUM  150 -180 w prostownicy  stopni czego nie wybije jesli juz ktos uzyl  z wlosow ???..A znana choc budowa prostownicy???

256-bit limit
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@Client:87296636  nie wszystko niszczy wysoka temperatura. Gdyby tak było niepotrzebne by były antybiotyki, środki dezynfekcyjne i dziesiątki innych pogromców mikrobów. Nie wiem czego nie wybije wysoka temperatura, bo nie wiem kto co ma w skórze głowy i na włosach 🙂 I nie chciałabym sprawdzać na sobie. 

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Prostownica nie jest produktem higienicznym, jest to zwykłe nadużycie sprzedawców którzy tak twierdzą i tyle w temacie. Zawsze można poprosić o poradę UOKIK by rozwiać wątpliwości.

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

Poddaje sie co maja antybiotyki do tego tematu -zaraz bedzie chemioterapia , naswietlanie? I chyba sie je rowniez z tego powodu  i miedzy innymi tam stosuje gdzie zagrozeniem dla zycia mogla by byc np wlasnie  temperatura ..ponawiam pytanie czego nie wybjie wysoka temparatura ?? Meritum  --Otwierajacy dyskusje uwazam -ma racje -14 dni na zwrot ..a kupujacy z fobia sluszna czy nie zawsze moze sobie zdezynfekowac dodatkowo przed uzyciem srodkami chemicznymi nastepnie lampa UV -minimum 60minut  w osobnym pomieszczeniu (mamy w zanadrzu jeszcze ozonowanie ) , nastepnie wyparzyc woda o temp 100 stopni Celcjusza na poziomie morza -WAZNE !!!...a jesli mu to malo: taka prostownice wlozyc np na 53minuty do piekarnika badz mikrofali -ale gwarancja i rekojmia w tych dwoch ostatnich przypadkach  NIE beda raczej uznane :))))( i tu celowo nie podaje temperatury bo ma byc bez niej-to do tych na serio wszystko odbierajacych)  Milego dnia :)))

256-bit limit
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Health___Beauty   Do fryzjerek też nie chodzisz?  Już widzę jak każdą szczotkę, każde nożyczki fryzjerki lub fryzjerzy do autoklawu  wkładają.  Jeśli w ogóle mają jakiś  autoklaw.

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

czemu do mnie? to bylo wszystko sarkastyczno / ironicznie (grzecznie piszac)  do Helth Beauty .Dlaczego fryzjerek ???Nie nie chodze do fryzjera - jestem bez wlosow 🤣 wszyscy widze maja cos do szczotek ??? Co jest ??? ok to tez jest zartobliwie :)))) a jest jeszcze tyle pieknych przedmiotow :)))))))))))))))))) ktore nie wymagaja nawet autoklawu !!! :)))) Milego dnia wszystkim :)))

256-bit limit
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@br. Ty tak serio? Oczywiście, ze chodzę do fryzjera, który dezynfekuje nożyczki i szczotki.

oznacz moderatorów