Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedający wysłał mailem wiadomość że anuluje zakup mimo, że nie upłynęło 30 dni od licytacji, podpierając się swoim własnym regulaminem. Po opłaceniu licytacji odesłał pieniądze na konto.
@Adam_Op Zgodnie z regulaminem allegro sprzedający może skrócić czas oczekiwania na wpłatę ale taka informacja musi znajdować się w ofercie - np. w zakładce o sprzedającym.
@Adam_Op A ja mam pytanie odwrotne, czy kupujący powinien czekać z zapłatą do ostatniego dnia wyznaczonego terminu? Jaki jest powód takiego oczekiwania?
Bo to dla sprzedającego problem z przechowywaniem zakupionego przedmiotu, może się uszkodzić, ktoś może ukraść....
Może, ale nie musi - powinien opłacić w ustalonym lub określonym w regulaminie terminie; sam regulamin ani prawo nie określają, czy powinien to zrobić pierwszego, czy ostatniego dnia.
@preshop Wiadomo, nie ma przymusu wpłacania w rozsądnym terminie, więc się doczekał.
Prawo nie precyzuje, ale zdrowy rozsądek tak.
Cytując regulamin:
7.5.
W przypadku braku innych ustaleń stron Transakcji, Kupujący, w związku z zawartą umową, powinien dokonać zapłaty za Towar:
a. w ciągu 7 dni w przypadku Oferty z opcją Kup Teraz,
b. w ciągu 14 dni w przypadku Oferty z opcją Kup Teraz dla której Kupujący wybrał wpłatę przelewem tradycyjnym,
c. w ciągu 30 dni w przypadku Licytacji.
Kluczowy jest zapis "W przypadku braku innych ustaleń stron Transakcji".
Jeśli więc w ofercie, zakładce "o sprzedającym", mailu potwierdzającym zakup etc. są informacje o terminie płatności, są one wiążące. Jeśli nie ma nigdzie takiej wzmianki, obowiązują zapisy regulaminu.
Nie ma prawa, w licytacji na zwykłym Allegro w regulaminie jest napisane że kupujący ma 30dni na opłacenie(chyba że w ofercie był podany inny termin), otwórz dyskusję i domagaj się wysłania towaru, sprzedający nie ma prawa anulowania zakupu a dyskusja mu trochę pomoże w myśleniu.
W ofercie oraz w opisie sprzedawcy nic o skróconym terminie nie było. Wiadomość o 14 dniowym terminie zapłaty dostałem dopiero mailem w momencie kiedy do opłacenia miałem 4 licytacje. Czyli w momencie składania oferty nic mi nie było wiadomo o skróconym terminie płatności.
@Adam_Op Zajrzyj do zakładki O SPRZEDAJĄCYM - w zasadzie to tylko tam można dodać taką informację.
Rozważanie na temat czy powinienem zapłacić wcześniej czy nie w ogóle mnie nie interesuje. Chodzi wyłącznie o to czy sprzedający złamał regulamin? Według mnie tak.
@Adam_Op Regulamin w tej kwestii jest jasny.
7.5.
W przypadku braku innych ustaleń stron Transakcji, Kupujący, w związku z zawartą umową, powinien dokonać zapłaty za Towar:
a. w ciągu 7 dni w przypadku Oferty z opcją Kup Teraz,
b. w ciągu 14 dni w przypadku Oferty z opcją Kup Teraz dla której Kupujący wybrał wpłatę przelewem tradycyjnym,
c. w ciągu 30 dni w przypadku Licytacji.
Jeśli informacja o skróconym czasie oczekiwania na wpłatę była zawarta w opisie oferty lub w zakładce O SPRZEDAJĄCYM to nie złamał on regulaminu.
Jeśli takiej informacji nie było to tak - regulamin został naruszony.
Odpowiedz na pytanie, czy w zakładce "o sprzedającym" nie było takiej informacji albo podaj numer oferty. Zadajesz pytanie, czy sprzedający ma prawo, a sam sobie odpowiadasz "czy sprzedający złamał regulamin? Według mnie tak".
@Adam_Op Podaj link do oferty lub nr aukcji. To wyjaśni wszystkie wątpliwości.
nie znalazłam żadnej wzmianki o terminie płatności, którą można uznać za "inne ustalenia". Informacja po zakupie nie powinna być wiążąca - możesz w tej sprawie napisać do Allegro, i jeśli to potwierdzi, możesz domagać się wysłania towaru. Sądzę jednak, że pewnie sprzedający go już nie ma - gdyby nadal go posiadał, pewnie wolałby go wysłać Tobie, niż zwracać wpłatę, narażać się na negatywy itp. więc niewiele w tym wypadku można uzyskać (skoro pieniądze oddał, a towaru nie ma)
@preshop Z tym się już pogodziłem, ale nie lubię jak ktoś wykorzystuje swoją pozycję, łamie regulamin i twierdzi że nie popełnił żadnego błędu. Dziękuję wszystkim za pomoc i merytoryczną rozmowę. Pozdrawiam.
@Adam_Op Wszystko jasne - sprzedający faktycznie naruszył regulamin.