Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Anulowałam zakup, chwilę po zaplacie. Nie rozpoczęła się jeszcze transakcja. Zakup formalnie został anulowany. Dostałam komunikat, że w ciągu dwóch dni roboczych otrzymam zwrot na konto. Po czy w prywatnej wiadomości sprzedający prosi o podanie rachunku. Nie chciałam tego robić. Rozpoczęłam dyskusję. Potem poprosiłam o pomoc Allegro. Doradca potwierdził, że jeśli sprzedający nie mo możliwości zwrotu przez Allegro to mam podać nr konta. W dalszej wymianie zdań Doradca wskazał, że sprzedający na 14 dni za zwrot za anulowany zakup na moje konto bankowe !
Czy to jest prawidłowe? Nigdzie w regulaminie Allegro nie znalazłam takiej możliwości. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Meggy621 Tak, sprzedający ma 14 dni na wykonanie zwrotu.
Tak prawidłowe, podaj mu nr konta bankowego, wg regulaminu Allegro po anulowaniu ma 2dni na zwrot, wg prawa 14dni max ale powinien zrobić to niezwłocznie.
Jeszcze raz zapytam, to jak zamknie tą operację?
Nie do końca rozumiem. I sprzedający i kupujący musieli zaakceptować regulamin. Jeśli transakcja odbyła się na portalu Allegro to chyba zgodnie z regulaminem powinno nastąpić odstąpienie od umowy czyli anulowanie.
@Meggy621 Podaj mu numer konta i czekaj na zwrot. Nie rozumiem w czym jest problem?
W wydłużeniu czasu na zwrot. Przez Allegro ma dwa dni robocze.
@Meggy621 Regulamin allegro nie stoi ponad przepisami prawa a zgodnie z przepisami ma 14 dni na zwrot.
Wygląda na to, ze jako kupująca jestem przez Allegro wprowadzana w błąd.
@Meggy621 no cóż jeśłi sprzedajacy wypłacil już srodki które wpłacilaś to chyba nie ma innego wyboru jak podać konto ? On nie ma innego sposoby aby Ci zwrócić tą wpłate.
I tak zgodnie z prawem zwrot środkow ma nastąpić niezwłocznie nie później niż w terminie 14 dniowym
Ale jak zamknie tę operację na Allegro? I skąd ten 14 dniowy przy anulowniu transakcji. termin ( wiem, że przy zwrocie zakupionego towaru tak jest) , jak mógł wypłacić środki nie doszło do zakupu?
@Meggy621 W przepisach nie ma czegoś takiego jak 'anulowanie' - jest odstąpienie od umowy a 'anulowanie' to tylko wewnętrzny mechanizm allegro.
Przepisy mówią, że sprzedający powinien zwrócić wpłatę w ciągu 14 dni.
Dziękuję