Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Licytuje 4 płyty na allegro zwykłym. Zgodnie z regulaminem mam na opłacenie licytacji 30 dni, a sprzedawca mi napisał smsa że nie będzie czekał 30 dni na zapłatę.
@komis-bell Tam nie ma żadnych ustaleń stron. To sprzedawca jednostronnie sobie ustala 3 dni, a kupujący wie, że ma 30 dni. Kupujący nie musi się godzić na 3 dni, tym bardziej gdy sprzedawca zakamufluje ten zapis w zakładce O sprzedającym. Dawniej obowiązywał termin 7 dni i nie można było tego terminu jednostronnie skracać.
@xyz96 gdyby allegro dało sprzedającym możliwość umieszczania większej ilości informacji w samej aukcji to chętnie bym takie info dodawał w odpowiedniej zakładce - np "dostawa i płatność" tak, żeby było to lepeij widoczne. Natomiast ostatnimi czasy nie mogłem nawet umieścić informacji o tym ile dana rzecz posiada gwarancji gdyż słowo "gwarancja" jest chyba zakazane. Tak czy inaczej takie info o 3 dniach na wpłatę dla mnie tyczy się głównie licytacji i w wypadku licytacji właśnie umieszczam ten zapis bezpośrednio w opisie aukcji. Sorry ale nie będę czekał jak jeleń 4 tygodnie, żeby potem kupujący i tak mnie olał i nie zapłacił - przecież to absurd. Miałem już sporo takich przypadków w przeszłości.
Poza tym - nie jest to żadne jednostronne ustalenie tylko moja oferta. Kupujący się z nią zapoznaje i może ją zaakceptować klikając KUP TERAZ, lub pominąć i poszukać innej oferty spełniającej jego wymogi.
Tak samo eśli ustalę sobie czas wysyłki na 14 dni i wysyłkę tylko i wyłącznie kurierem XYZ w cenie 20 zł to kupujący nie ma prawa wymagać bym wysłał mu to inną firmą i w ciągu 2 dni... Albo akceptuje moją ofertę albo nie - nikt go do tego nie zmusza.
Tak czy inaczej zapyam jeszcze z ciekawości o jedną rzecz. Twierdzisz, że "Tam nie ma żadnych ustaleń stron."
Jak według Ciebie takie ustalenia powinny wyglądać?
Nadmieniam iż praktycznie za każdym razem jeśli klient nas poprosi o więcej czasu na wpłatę to na to przystajemy i nie ma problemu a i tak są to sytuacje niezmiernie rzadkie bo jednak niemal 100% klientów płaci od razu. Sam zapis jest tylko zabezpieczeniem przed tym aby nie musieć czekać miesiąc i się nie doczekać.
@komis-bell Nie zamierzam w to aż tak wnikać i tego analizować. Jeśli wypowiadają się pracownicy Allegro i jeden zaprzecza drugiemu, to wyraźnie widać, że coś jest na rzeczy. Idąc tą drogą sprzedający mógłby napisać, że czeka na wpłatę 1 dzień, a kupujący zrobi przelew tradycyjny przez PayU i już ten 1 dzień przekroczy. Takie ograniczenia to nonsens, biorąc pod uwagę czas na wpłatę podany w regulaminie. Podobnie jest z automatycznym anulowaniem przez Allegro.
Ustalając krótszy czas na wpłatę, nie dochodzi do takiego anulowania, więc kupujący może się domagać realizacji zamówienia.
@xyz96 oczywistym jest, że jeśli klient wybierze przelew tradycyjny to poczekamy i tydzień jeśli to sobie ustalimy - nie ma żadnego problemu. Natomiast tak jak pisałem - taki zapis to zabezpieczenie żeby nie czekać za kimś kto ma nas gdzieś i licytuje nie wiadomo po co. Ja moich klientów oraz ich czas szanuję natomiast klienci nie zawsze szanują mój czas.
Jak wynika z wypowiedzi pracownika allegro oraz samego zapisu regulaminu technicznie rzecz biorąc nie moze się się domagać realizacji jeśli przekroczy ustalony przeze mnie termin na wpłatę. Natomiast kolejny raz powtórzę - ten zapis to zabezpieczenie na wypadek "wyjątkowych sytuacji" - nic więcej.
Na dziś stąd znikam.
Pozdrawiam.
@pinsplash - pomyliłeś fora - względem czasu realizacji wypłat przez pracodawców - to trzeba gdzie indziej pisać, AG to całkiem inna "broszka".
@Agent555
Kluczowe jest to, czy Sprzedający napisał w którejkolwiek z zakładek powiązanych z ofertą na Allegro informację na temat terminu płatności w przypadku wybrania oferty Sprzedającego.
Przepisy kodeksu cywilnego i Regulamin Allegro dopuszczają oferowanie przez Sprzedających i przyjęcie tej oferty przez Kupujących lub Licytantów innych terminów płatności niz te zaproponowane przez Allegro w Regulaminie.
Regulamin Allegro zawiera jedynie informację kodyfikującą przypadki gdy Sprzedawca nie wskazuje żadnego terminu płatności dla Kupujących lub Licytantów w jego ofertach:
"7.5. W przypadku braku innych ustaleń stron Transakcji, Kupujący, w związku z zawartą umową, powinien dokonać zapłaty za Towar w ciągu 7 dni w przypadku Oferty z opcją Kup Teraz, w ciągu 14 dni w przypadku Oferty z opcją Kup Teraz dla której Kupujący wybrał wpłatę przelewem tradycyjnym lub w ciągu 30 dni w przypadku Licytacji. Brak zapłaty za Towar przez Kupującego we wskazanych terminach spowoduje automatyczną anulację Transakcji przez Allegro.pl ..."
Jeżeli jest wskazany przez Sprzedającego inny termin zapłaty - to Ty biorąc udział w licytacji przyjmujesz tę ofertę "as is".
Jeżeli Sprzedawca nigdzie nie wskazał innych terminów do zapłaty - obowiązują te z Regulaminu Allegro.
Dzień dobry wszystkim,
odpowiadając na Wasze wątpliwości, które się tutaj pojawiły - jeśli Sprzedający w swojej ofercie ustali inny termin na opłacenie licytacji to jest on wiążący dla Kupującego. Istotne jest, że ten okres musi być dokładnie wskazany w ofercie.
@_HolaOla_ Dlaczego ustalenia Sprzedającego w swojej ofercie uważasz za określone w regulaminie ustalenia stron?
@A3dam Na jakiej podstawie uznajesz to co Sprzedający napisał w którejkolwiek... za ustalenia stron?
Samo ustalenie czegokolwiek przez sprzedającego jest wyłącznie ustaleniem sprzedającego. Jednak w momencie dokonania zakupu staje się ustaleniem obu stron transakcji. Oczywiście pod warunkiem, że nikt nie zmusił kupującego do dokonania zakupu, np. przystawiając mu pistolet do głowy... Dorośli ludzie są w pełni odpowiedzialni za swoje decyzje.
To sprzedający jest oferentem, ustala warunki.
Kupujący zawierając transakcję - ma przecież możliwość ich sprawdzenia, zawierając transakcję akceptuje je.
Oczywiście nie musi akceptować warunków transakcji - w takim przypadku nie powinien jej zawierać, lub powinien negocjować warunki przed zawarciem transakcji.
@slawomirsobczak - to jest śmieszne co piszesz. Licytujesz, a nie masz pieniędzy? To po co licytujesz? Będziesz miał pieniądze dopiero za miesiąc? A jak po tym miesiącu sprzedawca Ci napisze, że towar też dopiero będzie miał za miesiąc i wtedy Ci go wyśle? Czy wtedy będzie OK?
Mam pieniądze.Jak bym nie miał kasy to bym nie licytował.Ale pisze w regulaminie że po wygranej licytacji kupujący ma 30 dni na opłacenie zakupu.
@WielkiPlantronik
Na jakiej podstawie uznajesz to co Sprzedający napisał w którejkolwiek... za ustalenia stron?
Sprzedający wystawia ofertę, a Kupujący ją przyjmuje (lub nie). Wzięcie udziału w licytacji jest przyjęciem oferty.
@WielkiPlantronik Kupujący dokonując zakupu akceptuje warunki oferty, dlatego uznajemy to jako ustalenia na lini Sprzedający - Kupujący.