zgłosiłam reklamację suszarki poprzez Allegro niestety przegapiłam termin zwrotu ponieważ etykieta którą mi wygenerowano była ważna tylko przez trzy dni. zwróciłam się do sprzedawcy o wygenerowanie nowej etykiety dostałam jednak odpowiedź że powinnam teraz odesłać towar na własny koszt. Czytałam gdzieś jednak komentarze użytkowników że nie powinnam tego robić ze względu na dwie rzeczy po pierwsze sprzedawca powinien umożliwić mi zwrot towaru czyli po raz drugi udostępnić etykietę po drugie, co dla mnie ważniejsze, taki zwrot nie jest robiony poprzez Allegro i może być on dla mnie bardziej kłopotliwy ponieważ automatycznie w razie problemów tracę wsparcie Allegro.
@Client:101303147 sprzedawca już umożliwił zwrot towaru jeśli poniósł koszt za etykietę to wywiązał się z obowiązków etykiety na drzewach nie rosną to nie on nie udostępnia towaru na reklamację teraz wg ustawy
Napisałam że ta druga część jest dla mnie bardziej istotna czyli robienie zwrotu poza Allegro. Nie wiem czy faktycznie ma to jakieś znaczenie? Jestem klientem na Allegro od pięciu lat ale to jest moja pierwsza reklamacja.
@Client:101303147 jeśli masz wciąż dostępną opcję "Zwróć zakup", to możesz z niej skorzystać. W formularzu będzie możliwość zaznaczenia, jako powód odesłania reklamację. 🙂
@Client:101303147 by mieć oficjalnie zarejstrowane w systemie że nadałaś reklamację wystarczy napisać do sprzedawcy przez allegro nr śledzenia paczki i mieć dowód nadania np fakturę za usługę. Możesz przez centrum wiadomości możesz też w dyskusji to umieścić. Napisałem też że jeśli sprzedaca poniósł koszt etykiety która wygasła to spełnił wymagania ustawy i nie musi zwracać za teraz twoje nadanie bo już oplacił swoje "jeśli" bo równie dobrze niewykorzystana etykieta może być platna w chwili nadania i mu to doliczą do rachunku umowy własnej z przewoźnikiem. Ja nie wiem czy on opłacił z góry ta etykietę jak ją wkleił w dyskusję do pobrania przez ciebie i nadania i kasa przepadła czy naliczyłby sie koszt dopiero przy nadaniu
Przegapiłaś czas wysłania towaru na etykiecie sprzedawcy to teraz musisz wysłać na swój koszt. To nie będzie odesłania 'poza allegro', jeżeli podasz sprzedawcy numer przesyłki.
Możesz zrobić tak jak Ci radzi @Sa_nova , ale uważaj co zaznaczasz jako powód, żebyś nie odstąpiła od umowy.