Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
Kupiłem vilede (produkt do sprzątania domu) a sprzedający ogranicza prawo zwrotu narzucając konieczność nieotwarcia opakowania czyli pudła z wiadrem tak jak dla środków higieny osobistej
https://allegro.pl/oferta/vileda-same-wiadro-obrotowe-easy-wring-clean-turbo-17858310258
Czy nam rację bo jak dla mnie to nadużycie tego prawa i wyjątku... jeśli sie mylę proszę serwis o uzupełnienie listy przykładów o 1 produkt do sprzątania lub o upomnienie sprzedawcy. Z Góry Dziękuję.
Dziękuję za odpowiedzi i opinie. Miłego Dnia.
Witam.
Jak dla mnie ograniczenie możliwości zwrotu mopa jest nieuzasadnione. Jest to co prawda produkt służący "zachowaniu higieny" ale mimo wszystko nie w rozumieniu higieny osobistej.
I jak przyjdzie co do czego, to "wywalczysz" swoje.
Co nie znaczy że dostaniesz 100% zwrotu.
Prawo mówi, że sprzedawca może obniżyć kwotę zwracaną, jeśli nabywca swoimi działaniami przyczynił się do obniżenia wartości zwracanego przedmiotu.
Poniżej opis jak Allegro definiuje stan produktu dla wartości "NOWY":
"Nowy – ta wartość określa produkt całkowicie nowy, czyli kompletny, nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i bez jakichkolwiek wad lub defektów. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu, które jest nieotwarte i nieuszkodzone wraz z nienaruszonymi zabezpieczeniami lub identyfikatorami producenta (takimi jak plomby na pudełkach czy metki na ubraniach). "
Jeśli mop ma na kartonie zabezpieczenia/plomby producenta, a Ty je zerwiesz, po czym produkt odeślesz, to produktu w rozumieniu Allegro nie będzie już można sprzedać jako nowy, a co za tym idzie straci on na wartości. Być może sprzedawca próbuje się zabezpieczyć przed taką sytuacją.
Z jednej strony obowiązujące przepisy dają nabywcy możliwość zapoznania się z produktem, a z drugiej strony to prawo w jakimś sensie ograniczają i czasem trudno to pogodzić.
Jednoznaczna wycena takiego produktu także bywa problematyczna.
Istnieje ryzyko, że jeśli otworzysz zaplombowany produkt, a potem go zwrócisz, to sprzedawca sprzeda go w licytacji za ile kto da, dzięki czemu uzyska "rynkową wycenę" i zwróci tylko tyle ile uzyska ze sprzedaży produktu.
Może być trudno to podważyć.
Ale Allegro czasami, zależnie od swojego uznania, zwraca nabywcy potrąconą przez sprzedawcę różnicę ceny w formie rekompensaty wypłacanej w ramach "Allegro Ochrona Kupujących" (dawniej Allegro Protect).
Pozdrawiam. Marek.
@inqubi Dziękuję za zgłoszenie. Przekazałam je do zespołu odpowiedzialnego za kwestię zgodności z regulaminem.
@MOJEGRATY5 już wiele razy pisałem na tym forum, że allegro definicja towaru "nowy" jest niezgodna z polskimi przepisami i że uderzy to bezpośrednio w konsumentów
Ustawa konsumencka zakłada, że nikt na tym ma nic nie tracić - kupujący ogląda towar i jak mu nie odpowiada odsyła konsumentowi, nie pogarszając jego stanu i jest on dale sprzedawany jako nowy.
Jeżeli jest inaczej to sprzedawca ma prawo, żądać kwotowego wyrównania pogorszenia stanu
i tu wracamy do definicji allegro
jeżeli kupujący pogorszy stan towaru, że nie będzie można go sprzedać według w/w definicji to ma pełne prawo żądać odszkodowania, bo przecież kupujący zna doskonale regulamin allegro i potwierdza to logowaniem do serwisu