Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@MS-AS reklamacja (rękojmia) czy zwrot? Koszt zwrotu pokrywa kupujący, za reklamacje powinien zwrócić sprzedawca. Jednak w przypadku Chin ciężko będzie Ci to wyegzekwować.
Opisz dokładniej problem bo tak to tylko wróżenie z fusów.
Przyznaje mój bład nie zauważyłam ,że jest to chiński sprzedawca , nie przyszło mi jednak do głowy , ze jestem w zasadzie pozbawiona mozliwości zwrotu ponieważ koszt zwrotu ( zwrot na koszt kupujacego ) jest wyższy od ceny otrzymanego towaru . jak zatem portal allegro weryfikuje sprzedawców , czyżby weryfikował tylko wpływ prowizji ?
@MS-AS Każdy sprzedający na Allegro jest weryfikowany. Sprzedający spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego również mogą założyć konto firmowe na Allegro i aktywować sprzedaż.
Nie był to zakup w ramach Smart! i zwrot nie jest darmowy. Wszystkie te informacje znajdują się w zakładce Zwroty na stronie z ofertą:
Jeśli jednak produkt nie jest zgodny z opisem - możesz go reklamować z tytułu rękojmi.
Świetna weryfikacja sprzedającego, chyba pod kontem skasowania prowizji , może należy wymagać informacji , że koszt zwrotu ma własny koszt kurierem wynosi około 200 zł , tylko pytanie ilu kupujących zdecyduje sie wtedy na zakup . Nie jest dla mnie problemem nieumiejetność czytania ze zrozumieniem bo to zrozumiałam że nie jest darmowy , tylko koszt takiego zwrotu , a takiej informacji to tam nie ma .
@MS-AS aaaaa.....nie widziałaś co i gdzie kupujesz i jakie są warunki ew. zwrotu ??
Kupiłam dwie pary butów jedna na wyższym obcasie drugą na niższym , buty były identyczne , pech tylko ,ze te jedne szły z Chin , Generalnie chodzi mi o to ,ze cała reklama portalu Allegro to bezpieczne zakupy , a to to zwyczajne oficjalne naciaganie kupujacego .
@MS-AS naciąganie ? czy nieczytanie regulaminu i zakładki zwroty 😞
W zakładce zwroty jest napisane zwrot na własny koszt , tylko nie ma ostrzeżenia , ze koszt zwrotu jest wyzszy od ceny zakupionego towaru i oscyluje w granicach 200 zł.
@MS-AS Cześć. 🙂 Allegro gwarantuje bezpieczne zakupy. Z chęcią Ci pomogę, ale musisz podać więcej szczegółów tej sprawy.
Czy w ofercie, w której dokonałaś zakupu, adres do zwrotu jest w Chinach?
Owszem jest w Chinach tyle tylko ,że nie musze znać cennika wysyłek do CHIN licząc na " bezpieczne zakupy " w tym przypadku cena butów 188,00 a zwrot przeliczony przez firme kurierską 201,40 . Sadziłam w naiwności ,ze sprzedawcy podając warunki są w jakiś sposób weryfikowani .
@MS-AS owszem nie musisz znać cenników , ale kupijąc u sprzedawcy z Chin warto dla własnego bezpieczeństwa zapoznać się z nimi .
@MS-AS Co ma być weryfikowane? Koszt ewentualnego zwrotu? W jaki sposób i przez kogo?
W zakładce ZWROTY można przed zakupem zapoznać się z warunkami. Koszt zwrotu pokrywa KUPUJĄCY - koszt wysyłki do Chin jest wysoki co jest jakby oczywiste chyba dla każdego. Matematyka jest bardzo prosta w tym wypadku - nie zapoznałaś się do końca z ofertą i warunkami zwrotów - koszty ponosisz Ty. Niestety.
Tak sądze , skoro koszt zwrotu przekracza wartośc towaru to w takim razie jesteś pozbawiona(y) prawa do 14 dniowego zwrotu towaru . Czysta matematyka naciągaczy sprzedawca ma marże , allegro prowizje , a Ty bubla i komentarze paru mądrych ze trzeba było czytać
@MS-AS Przecież to oczywiste, że wysyłka pojedynczej paczki z Polski do Chin będzie bardzo kosztowna...
@MS-AS wybacz ale nie moge sie z Tobą zgodzić.
Informacja - zwrot na wlasny koszt jest jedyna możliwa w tym momencie ( oczywiscie oprócz sytuacji keidy to jest smart lub sprzedajacy pokrywa koszt zwrotu) . Zaden ze sprzedających NIE MA PRAWA narzucać kupującemu w jaki sposób czy jaką firmą i za ile ma być odeśłany zwracany produkt. Wiec żaden ze sprzedających nie ma mozliwości przewidzenia i podawania kosztów zwrotu niezależnie czy sa one wysokie czy niskie.
Sprzedawca , w Chinach czy innym kraju nie wie czy kupujacy mu buty odeśle Pocztą za 200zł , DHLem za 250 czy też poprosi znajomego który akurat leci do Chin na delegacje aby te buty wyslał już z Chin z kosztem 5 zł.
Jedyna możliwościa wyliczenia jest sprawdzenie kosztów ewentualnego zwrotu przez kupujacego przed dokonaniem zakupu.
Obarczanie teraz winą sprzedających czy allegro dla mnie jest nie do konca zrozumiale
Standardy chińskich produktów są znane od lat i trzeba się dobrze zastanowić czy warto "oszczędzać" .Zaczynając zakupy warto poczytać reguły ,to pomaga w podjęciu decyzji .
To nawet nie była tzw. oszczędność tylko srebrne buty z cekinami kyóre miały pasowaź do sukienki córki , na zdjeciu ładne w praktyce badziewie , moja wina nie zauwazyłam przy zakupie , ze to dostawa z CHIN 😁 co nie zmienia faktu ze spokojnie sprzedadzą bez prawa do reklamacji i zwrotu 😀 bo pewnie nieliczni sie zdecyduja na tak droga wysyłke.
@MS-AS Nikt nie odebrał Tobie prawa reklamacji produktu z tytułu rękojmi oraz prawa 14 dniowego zwrotu towaru. W przypadku reklamacji z tytułu rękojmi i uznanej reklamacji sprzedawca zobowiązany jest do zwrotu kosztu wysyłki towaru. Inną kwestią jest nie czytanie informacji zawartych na aukcji i teraz szukać na siłę punktu zaczepnego.
" Generalnie chodzi mi o to ,ze cała reklama portalu Allegro to bezpieczne zakupy , a to to zwyczajne oficjalne naciąganie kupującego" - jedynym niebezpieczeństwem w tym przypadku jest kupowanie czegokolwiek nie zapoznając się do końca z ofertą/warunkami zwrotu. Potem tacy kupujący tylko potrafią uprzykrzyć życie sprzedającym.
Dokładnie kupujacy to samo zło , nie dość że coś dostaną przesyłka do domu to jeszcze śmia mieć jakieś pretensje . Niech sie cieszą ze mogli zapłacic i coś otrzymać