Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, dlaczego nie ma opcji "szukaj w opisie". Komu to znowu przeszkadzało? Ta opcja ma wrócić! Jest potrzebna.
Może trzeba zgłosić do google, że przerzucają moce przerobowe na nich ? 🙂
Ta opcja była potrzebna, jeżeli częściowo nie spełniała swojej funkcji, to dlatego, że nie zawsze dobrze działała (np. wyłączał się filtr wysyłka z Polski). Trzeba było naprawić tą funkcję a nie wyrzucać!
Świadomi korzystali z opcji "Szukaj w opisie", precyzyjne wyszukiwanie już nie jest możliwe. Śmieszny argument, poważna firma rozwija możliwości... Odpowiedź moderatorki dla mnie bez sensu, proszę znaleźć np. część samochodową po nr katalogowym - po staremu można było - a tak szkoda tracić czas na Allegro i lepiej poszukać w alternatywnym serwisie/sklepie - będzie mniej zamieszania ze zwrotami.
Wnioskuję na podstawie powyższego wyjaśnienia, że należę do "niewielkiego procenta użytkowników" dla których ta funkcja była kluczowa. Szkoda że znika a była to jedna z funkcji wyróżniających Allegro od **piiip**a i podobnych. Jako jako niższość i użytkownik Allegro od samego jego początku uznaję wyższość Allegro w definiowaniu tego co jest dla mnie dobre a co nie.
👎👎🤧
Nic nie pomoże, kiedy potrzeba wyszukać w opisach. Niestety korzystanie z allegro zaczęło być uciążliwe. Ja, jak również pewnie wielu użytkowników, szukam teraz artykułu z wymaganymi parametrami poprzez google albo chatgpt. Wcześniej szukałem na allegro i od razu kupowałem. Teraz łapię się na tym, że jednak istnieją sklepy poza allegro, które mają np. odbiór osobisty albo są po prostu tańsze i tylko weryfikuję cenę na allegro. Ludzie szybko nauczą się korzystać z innych źródeł i już tu nie wrócą. Może ktoś z managerów pójdzie po rozum do głowy i jednak przywróci tę opcję. Nie zaoszczędzicie na wydajności serwerów, bo to ślepy zaułek.
Tłumaczenie moderatorów jest tak samo absurdalne, jak tłumaczenie komendanta, że mu głośnik bluetooth wystrzelił. Idziesz do okulisty na badanie wiedząc, że masz wadę -0,5 i takie też nosisz okulary korygujące. Po badaniu okulista stwierdza, że powinieneś mieć -1,5 i takie okulary zakłada ci na nos. Wkładasz je i nic prawie nie widzisz, wszystko jest rozmazane. Okulista na to, że wszystko jest w porządku, tak wyszło badanie i nie ma mowy o pomyłce, przyzwyczai się pan. To tutaj z tą opcją wyszukaj jest podobnie, chyba tylko ślepy (bez obrazy dla niewidomych) by nie zauważył, że to jest spier... na maxa, amatorszczyzna jednym słowem. Zresztą prawie każda ostatnia zmiana wprowadzana na tym portalu, to jest jakieś nieporozumienie, dlatego coraz więcej ludzi się przenosi gdzie indziej, szuka alternatywnych form sprzedaży.
Tłumaczenie moderatorów jest tak samo absurdalne, jak tłumaczenie komendanta, że mu głośnik bluetooth wystrzelił. Przełożony zawsze ma rację, masz wątpliwości patrz pkt 1.
Parametry nie są zawsze uzupełnione (zwłaszcza przy rzadkich produktach których w bazie nie macie). Do tego parametry są często źle uzupełnione ponieważ np. w danej branży obowiązują metry a ktoś sobie wymyślił, że w parametrach będą centymetry. Sprzedawca uzupełnia na pamięć albo importuje z zewnętrznych systemów.
Bez wyszukiwania w opisach robi się z Allegro coś na wzór **piiip**s czy **piiip**, niby produktów sporo ale coś znaleźć to mordęgą...
Przyłączam się do apelu o przywrócenie opcji "szukaj w opisie"!
NIC NIE MOŻNA TERAZ ZNALEŹĆ!!!!!!😖🤬🤬
Jestem jedną z osób które bardzo często korzystała z tej funkcji.
Proszę aby Moderatorka wyjaśniła mi jak mam znaleźć tą część przez wyszukiwarkę https://allegro.pl/oferta/maszyna-dziewiarska-z-bocznym-stojakiem-akcesoria-15757691412
Poprzednio wystarczyło, że wpisałem model maszyny SK155 i szukanie w opisie.
Teraz mniej kupuję przez Allegro, więcej u konkurencji.
Dzięki N_Nitce28 wreszcie to zrozumiałem - Allegro ma już opanowane wszystkie potencjalnie możliwe parametry wyszukiwania i jest to niebywałe osiągniecie w dziedzinie Science-Fiction.
Brawo WY ! A my, którzy nie możemy wyszukać czegokolwiek po opisie nie doceniamy geniuszu rozwiązania Allegro.
Pamiętacie co było jak usunęliście opcje szukania w zakończonych, bo "korzystał z niej niewielki procent użytkowników"?
Ten niewielki procent wyszedł na ulicę i przywróciliście tę opcję (po bataliach, ale jednak). Dlaczego ciągle robicie pod górę użytkownikom?
Ja wiem że allegro najbardziej lubi tych co bezmyślnie klikają w pierwsze co im się wyswietli, klik kupione, zapłacone, koszyk nie porzucony, super. Ale akurat tym ludziom najmniej przeszkadza, że ta opcja tam jest, mimo to zdecydowaliście się ją usunąć. Tymczasem ten "niewielki procent" może stracić dosłownie narzędzie pracy.
Od ponad 15 lat jestem na allegro i nigdy nie było takiego bałaganu. Coraz ciężej jest już w ogóle coś znaleźć. Wszystkie te zmiany produktowe (wg których opis już nie ma w ogóle znaczenia) głównie utrudniają wyszukiwanie - dochodzi do tego, że ludzie używają google do wyszukiwania ofert na allegro.
Nie wiem po co tak aktywnie walczycie z tym "niewielkim procentem". Nie można ich zostawić w spokoju?
@piotrr12 napisał(a):
Nie wiem po co tak aktywnie walczycie z tym "niewielkim procentem". Nie można ich zostawić w spokoju?
Widzisz, problem w tym, że prawdopodobnie nie umieli tego tak zorganizować żeby pogodzić wyszukiwanie w opisie z wyświetlaniem produktów zgrupowanych, a nie pojedynczych ofert. A wszak nie można było pozostawić rozgrupowanych ofert, bo by ludzie kupowali najtaniej (bez weielogodzinnego szukania jak teraz), a nie te, które się jako domyślny produkt wyświetlą, a które są promowane (czyli dodatkowo opłacone), no i najczęściej nie najtańsze (więc zawsze to trochę większa prowizja).
Ciekawa hipoteza ale wydaje mi się nie miarodajna można wyszukać w opisach ofert i zaoferować w wynikach produkty wg zgrupowania pod które podchodzi znaleziona oferta. Nawet jakby byli mili pokazałoby tę ofertę jako główną dla produktu. Także wątpię że w tym jest problem.
@przemo-c napisał(a):
można wyszukać w opisach ofert i zaoferować w wynikach produkty wg zgrupowania pod które podchodzi znaleziona oferta. Nawet jakby byli mili pokazałoby tę ofertę jako główną dla produktu. Także wątpię że w tym jest problem.
Też mi to przyszło do głowy i jest to jakieś rozwiązanie (pewnie lepsze niż żadne) ALE zauważ, że na bank sprzedawcy nie zawsze właściwy produkt w ogóle wybierają, zwłaszcza jak jest wiele wariantów, a wydaje mi się że często tak jest w przypadku jakichś części, których to właśnie użytkownicy chcą szukać po opisie. I teraz powiedzmy, że masz jednego sprzedającego, który zawarł numer modelu w opisie i dziesięciu, którzy tego nie zrobili (albo zrobili ale są to inne modele o innym numerze) ale wszyscy oni połączyli swoją ofertę z tym samym produktem i po wyszukaniu masz 11 ofert, z których i tak każdą musisz przejrzeć by sprawdzić czy to naprawdę to czego szukasz albo kupić trochę w ciemno i zawierzyć że jak wyszukiwarka tak wyszukała, to jest to dokładnie ten model - nadal masochizm albo ryzyko, no ale fakt że lepiej tak niż w ogóle nic nie wyszukać.
A ja podałem dla przykładu 11 ofert, a teraz wyobraź sobie że to jakiś przedmiot z np. 300 ofertami 😄 przejrzysz wszystkie żeby sprawdzić czy w tym konkretnym opisie jest słowo, którego szukasz?
Dlatego nowe Allegro to bubel od początku do końca.
A mili na pewno nie będą żeby akurat tą ofertę wyświetlić jako główną 🙂 bo dlaczego by mieli być, skoro nawet nie potrafią faktycznie najtańszej wyświetlić jako główną kiedy się wybiera sortowanie po cenie od najtańszej... baa, nawet nie umieją faktycznie najtańszego produktu na górze wyświetlić.
Także myślę, że jedyna szansa w tym że się może ugną i chociaż w tym wyszukiwaniu jakoś wyświetlą tylko aukcje, które faktycznie to szukane słowo zawierają...
Mnie i nie tylko jest potrzebna, bo obecna wyszukiwarka nie uwzględnia treści w opisie, a nawet ukrywa część wyników. Oferty które mam zapisane nie są pokazywane w wynikach, mimo że mają w tytule wyszukiwane słowa. Nawet jeśli korzystał z niej niewielki procent użytkowników, to była dla nich kluczowa a pozostałym nie przeszkadzała. Podobnie usunięto filtr "pokaż wystawione w ciągu ostatnich x godzin/dni" - oszczędzał czas pokazując tylko nowe oferty, komu przeszkadzał?
opcja szukania w opisach była wykorzystywana gdy wyszukiwanie standardowe nie kończyło się zamierzonym zakupem. Dzisiaj chciałem kupić ciepłe buty zimowe, ale wyników było za dużo-źle, chciałem zawęzić do takich co posiadają materiał „Primaloft” niestety wyników było 4 przy rozmiarze 41… a takich butów pewnie jest mnóstwo…szkoda… tracą państwo transakcje i zniechęcają świadomych zakupoholików.
Proszę mi powiedzieć jak znaleźć wszystkie oferty komputerowych płyt głównych w oparciu o chipset C612. Taka informacja jest najczęściej w opisie oferty - nie w tytule. Wpisując w allegro wyszukiwarce C612 w kategorii płyty główne znajduje tylko jedną pozycję, a wiem że są ich dziesiątki!