anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego nie ma opcji Szukaj w opisie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
boismortier
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry, dlaczego nie ma opcji "szukaj w opisie". Komu to znowu przeszkadzało? Ta opcja ma wrócić! Jest potrzebna. 

oznacz moderatorów
586 ODPOWIEDZI 586
MaciejT00
#7 Wielbiciel#

Menedżerze, czy aby na pewno dobrze rozumiecie rynek? Ja teraz nic nie mogę znaleźć. Oczywiście wiecie na pewno jaki śmietnik parametrowy sprzedawcy ustawiają do swoich ofert - prawie nic się nie zgadza a Wy teraz chcecie na tym biznes opierać.
Utrudniliście mi KUPOWANIE. Ja nie chcę utrudnień. Właśnie zaczęliście wspierać konkurencję oraz własne sklepy handlowców z platformy. Nie ma cudów, przez śmietnik sprzedawców ja sobie sam przebrnę i to całkiem sprawnie, ale mając opcję szukania po opisach.
Jednocześnie szukanie w opisach działało bardzo sprawnie, szybko, więc w dzisiejszych czasach mówienie, że coś technologicznie kosztuje dużo (taktów instancji na sortowanie bazy?) to prawie wstyd. Pewnie zaraz jakieś AI wprowadzicie które siedemset tysięcy razy więcej zasobów zużywa ale co tam, można powiedzieć, że sortowanie jest ciężkie i niechaj wierzą.
Jako kupującego interesują mnie sprawy kupującego, nie sprzedających.
A jednocześnie jak czytam wątek to wypowiadają się i kupujący i sprzedający. 
Przywróćcie lepiej tą opcję. Technicznie jest (istnieje), nikomu nie wadzi, a AI i tak sobie wprowadzajcie.
Jeśli natomiast myślicie, że zdyscyplinujecie sprzedających do ustawiania właściwych parametrów, to powodzenia... może za dekadę. Ale z takim nastawieniem to istnieje realna szansa, że wtedy to już kto inny będzie dominował na rynku.
Co ja tam wiem zresztą o kupowaniu, jedynie 18 lat z Wami i 4000zł na Smarcie zaoszczędzone. Po co Wam taki klient, co nie?

oznacz moderatorów
boismortier
#9 Pomysłodawca#

Drób, który przekroczył magiczne 20 przedmiotów musi teraz podać NIP do urzędu skarbowego, bo "unia nakazuje". Zabiera się "SZUKAJ W OPISACH", bo cośtam-cośtam. Jest to bardzo frustrujące dla przeciętnego człeka, który stara się jakoś związać koniec z końcem w tym kraju n-tego świata, jakim jest nasz ukochany odrzańsko-nadwiślańsko-nadbużański kraik.

oznacz moderatorów
boismortier
#9 Pomysłodawca#

PESEL - omyłka

oznacz moderatorów
rwegrzy
#7 Wielbiciel#

Nie nikogo nie przekonałeś, ponieważ wasze przekonywanie że serwis szuka po numerach seryjnych części czy podzespołów, numerach EAN czy innych cechach nie działa. Co wiecej pisząc sam sobie administratorze zaprzeczasz, skoro funkcja "szukaj w opisach " miało znaczenie tylko dla nie wielkiej grupy użytkowników a jej użycie malało ciekawe że jednocześnie była technologicznie kosztowna. Skoro coś jest mało popularne to chyba nie może wam zabijać serwerów :D. Jest wręcz odwrotnie, funkcja była zbyt popularna a trzeba było obniżyć obciążenie no to się ją wyłączyło i jest cacy,
Przy takiej ilości artykułów zwyczajnie nie jesteście wstanie wprowadzić jako kryteriów wyszukiwania wszystkich ich cech to jest odwieczny problem ludzi zarządzających i tworzących bazy danych i wyszukiwarki. Większosć roboty odwalali za was sprzedawcy tworząc opisy produktów za to allegro poświęcało moc sprzętu na szukanie po tych opisach, ale ktoś wpadł na "genialny" pomysł stwórzmy katalog produktów, wypchnijmy z allegro używane przedmioty po co nam to, po co nam opisy, konkurencja na allegro to samo zło, kupujący sienie zna a my sami wiemy lepiej czego on potrzebuje. Naprawdę ręce opadają i zwyczajnie brak słów do takiego podejścia, mam nadzieję że ten co podjął tą decyzję kiedyś zrozumie swoją głupotę.
Trzeba będzie wrócić do szukania przy pomocy google i liczyć na to że zindeksowało wasze opisy. 

oznacz moderatorów
matdb
#9 Pomysłodawca#

@rwegrzy -trafiłeś w punkt, też chciałem to samo napisać

"sam sobie administratorze zaprzeczasz, skoro funkcja "szukaj w opisach " miało znaczenie tylko dla nie wielkiej grupy użytkowników a jej użycie malało ciekawe że jednocześnie była technologicznie kosztowna. Skoro coś jest mało popularne to chyba nie może wam zabijać serwerów :D. "

Mówiąc delikatnie logika to nie jest mocna strona ludzi obsługujących te forum. Trzeba sobie mocno uświadomić, że administrator wraz z chmarą moderatorów nie są tu po to aby używać swoich rozumów (o ile je mają... ) i odpowiadać merytorycznie na argumenty albo przyznawać się do tego że tylko kasa i wycinanie konkurencji się liczy, ale po to aby KŁAMAĆ i robić nas w konia, BEZMYŚLNIE wklejając to co im "góra" kazała pisać na temat np. usunięcia KLUCZOWEJ opcji szukaj w opisach (czasami "góra" oczekuje abyście sami wymyślali te kłamstwa dając wam ogólne wytyczne - tu możecie się wykazać kreatywnością). Te ich argumenty kupy się nie trzymają, przeczą samemu sobie, stosują masę półprawd i kłamstw licząc na to że jak w gebelsowskiej propagandzie kłamstwo powtarzana wiele razy stanie się prawdą. Jednak chce was ostrzec - pensja jaką wam wypłaca allegro za te podłe zachowanie nie zrekompensuje wam UTRATĘ TWARZY!!!
(co ciekawe moderatorzy to bardziej rozumieją niż ich szef, bo już nie są w tym temacie tak aktywni jak na początku)

oznacz moderatorów
witekc
#7 Wielbiciel#

Staram się zrozumieć stanowisko Allegro, ale ciekawi mnie strona finansowa. Czy próbowaliście oszacować, ile kosztuje "utrzymanie" przycisku wyszukiwania? Przecież to kilka linijek (istniejącego od dawna) kodu i odrobina więcej pracy procesora. No a skoro z tego tak strasznie rzadko się korzysta, to i wydatek energetyczny  z tym związany jest znikomy (wątpię czy to się da w ogóle oszacować).

Czy ta strona w ogóle nie była brana pod uwagę? Czy raczej odbyło się to na zasadzie - z funkcji korzysta 5% użytkowników, to ją usuniemy?

oznacz moderatorów
skacprz
#8 Zapaleniec#

Mnie natomiast zastanawia dlaczego Allegro idzie w stronę innych platform typu Amzn / eb, tracąc przy tym to co je wyróżniało i było przewagą. Owszem dla nowych produktów, ustandaryzowanych jakiś sens to może mieć (o ile sensownie się to zrobi), natomiast praktyka jest taka że produkty występują zazwyczaj w tylu wersjach, że nie jest to do opanowania. Może poza prostymi produktami typu garczek / patelnia. Tak jak napisał @witekc - mnie również interesuje jaki jest koszt utrzymania tej opcji, skoro to decyzja biznesowa to. ktoś to chyba policzył.

oznacz moderatorów
SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@skacprz Raczej idzie w kierunku Farmazona, Na e>bajce jest w miarę normalnie 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
AlexPopilevych
#10 Popularyzator#

@msniezek Tak teraz wygląda twoje Allegro. Dalej chcesz nas przekonywać, że te wszystkie zmiany są na lepsze? Nie wspomnę już o prywatnych sprzedawcach, których wyrzuciliście na AllegroLokalnie, a teraz nawet nie wyświetlacie w wynikach wyszukiwania. 1.jpg2.jpg3.jpg

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@AlexPopilevych ten widok jest kiepski - żaden z tych przedmiotów to nie konsola. Natomiast nie ma to nic wspólnego z ostatnimi zmianami, wystawianie ofert przez sprzedawców w błędnych kategoriach to problem stary jak Allegro. Mogę zasugerować zmianę sortowania (w tej chwili jest "od najtańszych"), ewentualnie ustawienia filtra "Cena od" na odpowiednim poziomie. Można też użyć filtra "Miejsce wysyłki", jeżeli nie chcesz widzieć ofert z wysyłką z Chin.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
AlexPopilevych
#10 Popularyzator#

@msniezek w takim razie dodajcie parametr "Oferta dodana" i do wyboru 24h temu, 2 dni temu, 3 itd. Ja, jako użytkownik przejrzę górę śmieci w kategorii, która mnie interesuje, i żebym następnego dnia znowu nie musiał grzebać w tych wszystkich "Porównaj X ofert" zaznaczam "Dodana max 24h temu" i przejrzę tylko nowe oferty. Według mnie był by to jakiś kompromis. 

oznacz moderatorów
maciek4477
#9 Pomysłodawca#

Z tym, że to jest w stylu komunizmu - naprawianie problemów które zostały sztucznie stworzone. Uprzednio nie było najmniejszego problemu z wyszukaniem i przesortowaniem, obecnie graniczy to z cudem.

oznacz moderatorów
pantopoda
#7 Wielbiciel#

dzień dobry, na allegro kupuję głównie kolekcjonersko stare płyty CD, korzystałem często z szukania w opisie (szukam po nazwie wytwórni, której nie ma nawet na liście 6500 wytwórni płytowych w atrybutach przedmiotu, a czasem ktoś doda ją w opisie aukcji - Brawo Records). Dodatkowo korzystałem z sortowania po popularności aukcji - im więcej licytujących, tym ciekawszy przedmiot. Obecnie sortowanie po liczbie licytujących też nie działa. Nie działa też sortowanie po ostatnio dodanych przedmiotach - wyświetlają się właściwie przypadkowe kolejności przedmiotów.

Dodatkowo, proponuję w ogóle wyrzucić możliwość sprzedawania płyt CD w zestawach - opis przedmiotu to jedyne miejsce, gdzie można wypisać tytuły płyt w zestawie, a jeżeli nie da się tego wyszukać, straciło to najmniejszy sens.

Jestem za przywróceniem możliwości szukania w opisach i możliwości rozłączenia tych samych ofert, jako opcji.

oznacz moderatorów
Client:87296636
#12 Orędownik#

@msniezek Niestety nie masz zbyt wiele pojecia o portalu Allegro..znaczy Ci sie tak wydaje ..ok ile wydajesz tutaj miesiecznie???? ..czy moze raz czy dwa kupiles szampon (jesli juz) i uwazasz. ze  wiesz wszystko  Panie Menazer :)))??.

Ten WASZ filtr nic nie rozwiazuje (jak praktycznie kazdy inny z waszych filtrow,, tez "technologicznych" badziewow) bo sa TYSIACE chinskich ofert po zaznaczeniu TYLKO Z POLSKI uwaga  z C H I N S K I M adresem - no chyba, ze tam juz tez jest nasza Polska, i nie, nie sa stad  wysylane a  IDA Z CHIN  ..

Najfajniejsze sa te wasze niektore wysylki z MAGAZYNU ALLEGRO po zaznaczeniu tylko z Polski sa z uwaga: CHINSKIM ADRESEM sprzedajacego i zwrotem jesli bylby klopot o rany!!!.... no tak wlasnie do CHIN:))) a Magazyn Allegro jest jako z POLSKI 🤣 no i te produkty maja ukryte ostrzezenie  o przekazywaniu danych osobowych poza UE - schowane  tak, tak ........

Jak jestescie wspaniale kryci  i olac waszych klientow czyli nas .

Oczywiscie to wszystko co napisales,  i to co ja pisze, i wszyscy tutaj inni to wina sprzedawcy , kupiujacego , kuriera, kelnera , taksowkarza policjanta , zlomiarza, etc  tylko nie wasza

wygodnie siedzacych gdzies tam i uzerajacych sie z nami  ..za co bardzo my wszyscy wymienieni i inni BARDZO WAS przepraszamy.

To, ze wasze pensje sa dzieki tym nam wymienionym winnym wszystkiemu to rowniez Bardzo WAS  PRZEPRASZAMY. ....

BTW ile razy tu pisalem abyscie choc przy placeniu dali ludziom ostrzezenie: wyskakujace okienko PRZED PLACENIEM ze np wysylka produktu jest spoza UE i wasze dane IDA POZA OBSZAR UE?? Jakos potrafiliscie zrobic takie info w przypadku opakowania zastepczego..taaaaa Sprawdzone ponownie przed momentem.

Zapewne to co napisalem to i tak czarna magia 🙂 ale i tak Pozdrawiam 🙂

256-bit limit
oznacz moderatorów
tomekj_3
#9 Pomysłodawca#

Co za bzdury. Dobrze wiesz ze zarowno brak wyszukiwania w opisie jak i brak mozliwosci rozgrupowywania ofert to stumilowy krok w tyl i robicie teraz tylko dobra mine do zlej gry bo taki macie odgorny przykaz - by czarne nazywac bialym a zmiany na gorsze nazywac lepszymi. Wyszukiwarka aktualnie nie dziala. Oferty istnieja w serwisie ale wpisujac fraze w wyszukiwarce nie jest ona wyszukiwana w opisie oferty wiec tak jakby ich nie bylo. Z drugiej strony grupowanie powoduje, ze w wynikach wyszukiwania wyskakuja oferty kompletnie nie majace zwiazku z wyszukiwaniem. Jestem na allegro od ponad 23 lat i pierwszy raz zastanawiam sie nad rezygnacja z korzystania.

oznacz moderatorów
Olek41982
#9 Pomysłodawca#

Parafrazując pewien klasyk: "Nie cofniemy zmian i co Pan nam zrobi?".

oznacz moderatorów
PresidentJackson
#9 Pomysłodawca#

Cała ta wypowiedź przypomina "żałosny bełkot" rzecznika prasowego jakiejkolwiek instytucji państwowej. Wypowiedź mającej na celu wytłumaczenie "plebsowi", że zmiany, decyzje, prawo które stanowimy jest tylko i wyłącznie dla dobra "gawiedzi" i tylko na początku - uwaga, słowo-klucz: WYDAJE SIĘ, że to są zmiany na negatywne. A później... No później najpierw jakoś to będzie, następnie część się do tego przyzwyczai. A ci którzy zostaną - będą płacili więcej za korzystanie z serwisu, by zbilansować to, co się złego zadziało z chwilą odejścia pewnej części Użytkowników.

Brawo, więcej takich tłumaczeń "rzeczników prasowych", a Gucio będzie prezydentem.

P.S.

Kiedy skończycie nękać mnie niepoważnymi ankietami - przecież i tak ich nie czytacie, nie analizujecie. Więc po co to? Zrobić zasłonę dymną? A może stworzyć pozory zainteresowania?

oznacz moderatorów
JanSkl
#9 Pomysłodawca#

Kiedyś dawno temu (pewnie nie było Cię jeszcze na świecie) było takie hasło "Miliony much nie mogą się mylić. Jedzmy **piiip**a". Czy Wam to coś mówi??

oznacz moderatorów
JanSkl
#9 Pomysłodawca#

Te wypiipowane coś to miały być odchody inaczej.  🙂

oznacz moderatorów
jb_filip
#8 Zapaleniec#

tragedia...wyszukanie Producenta, po numerze alternatywnym, itd. Portal schodzi na psy...

oznacz moderatorów