Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, dlaczego nie ma opcji "szukaj w opisie". Komu to znowu przeszkadzało? Ta opcja ma wrócić! Jest potrzebna.
> których potrzebują klienci
Jakby nie potrzebowali to by NIKT nie korzystał a nie "korzystał niewielki procent użytkowników"
> gdy nasza wyszukiwarka nie uwzględniała jeszcze wszystkich parametrów
A że niby teraz uwzględnia? Ktoś tu chyba sobie z nas kpi.
Nieprawda.
Pisze Pani bzdury.
Rozumiem że pisze Pani to za co Pani płaci Allegro ale proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.
Ja bardzo często używałem tej funkcji a teraz najprostsze wyszukiwanie np. stacji pogodowych wspierający sysytem "Weather Underground" stało się niemożliwe.
Pozdrawiam
i jak teraz naleźć apple iphone 16 pro 256gb czarny tytan z fkturą vat 23% a nie 0%?, osoba która wpadła na ten pomysł powinna wylecieć z hukiem z pracy zwracając poniesione szkody, to samo osoby dające tak głupie odpowiedzi
Potrzebuję pomocy. Chcę kupić komputer, który będzie miał konkretny model obudowy konkretnej marki. Jeśli w polu wyszukiwania wpiszę nazwę marki lub nazwę obudowy, w wyświetlonych wynikach nie będzie komputerów z szukaną obudową, tylko indywidualne produkty tej marki oraz indywidualne obudowy. Skoro nie można już wyszukiwać w opisach, jak mogę zawęzić kryteria wyszukiwania, żeby znaleźć komputer mający obudowę konkretnej marki?
Bardzo dużo osób używało tej funkcji. Bez niej niemożliwe jest wyszukanie cech przedmiotów wymienionych wyłącznie w opisie aukcji. Korzystanie z tej funkcji obciążało wyszukiwarkę. Może to przeszkadzało? Strzał we własne kolano. Nie znajduję towaru - nie kupuję towaru. Jaki procent transakcji straciło Allegro po usunięciu tej funkcji?
Proszę wyszukać w kategorii Bieżnie (fitness) bieżnie, które wyposażone są w silnik bezszczotkowy. Takich przykładów można mnożyć. Czy musi być coś używane przez większość użytkowników aby to istniało? Idąc Państwa rozumowaniem należy usunąć wiele z kategorii przedmiotów oraz podkategorii które są mało używane.
Wasza wyszukiwarka ciągle nie ma wszystkich parametrów i jest niemożliwe aby miała wszystkie parametry.
Czemu robicie z ludzi debili.
Jak widzę, temat dalej "żyje".
A więc, spieszę z wyjaśnieniem, kiedy i dlaczego była używana takowa funkcjonalność.
I dlaczego została usunięta.
A więc, kiedy?
Kiedy kupujący nie znajduje szukanej rzeczy podczas zwykłego wyszukiwania.
Stąd ta funkcjonalność nie była właśnie używana bezustannie.
Dlaczego?
Bo informacja, której poszukuje jest w opisie.
Nie w tytule.
Nie w parametrach.
W opisie.
Wyłącznie.
Nie da się upchnąć wszystkich informacji, ważnych dla kupującego, wyłącznie w parametrach czy tytule.
Przykład?
A ot, chociażby lista produktów, które współpracują ze sprzedawanym przedmiotem.
Jak jest teraz?
Trzeba użyć jakiejś wyszukiwarki jak DuckDuckGo, Google czy Bing...
I odpowiedź na ostatnie pytanie.
Dlaczego usunięto funkcjonalność?
A no dlatego, że jak w każdej pracy i jak w każdej profesji, znajdzie się ktoś, kto uważa się za objawienie, którego intelekt i spostrzegawczość przyćmiewa resztę. A już w szczególności swoich podwładnych.
I ten właśnie człowiek wpadł na pomysł, że usunięcie tej funkcji przyniesie Allegro niebotyczne oszczędności.
Dzięki temu, obniży się przecież zapotrzebowanie na moc obliczeniową, a w efekcie, serwery będą potrzebowały mniej prądu.
Poza tym, zaoszczędzimy jakieś 1-2KB (tak, kilobajty) pamięci, którą kod tej wyszukiwarki mógł zajmować.
A do tego, zaoszczędzimy na testach.
Ileż to przecież czasu zajmuje testowanie takiej funkcjonalności po każdej aktualizacji.
A przecież testerzy za darmo nie pracują. A zaoszczędzony czas z pewnością spędzą nad inną ważną aktywnością.
To nie pierwsza taka wtopa z usuwaniem czegoś, co w pełni działa, bo "ktoś nie używa".
Póki co Allegro się buja, bo konkurencja jeszcze się rozwija, a ludzi są przyzwyczajeni do obsługiwania Allegro.
Nie każdy bohater nosi pelerynę.
Nie każdy kto pelerynę nosi, jest bohaterem.
Szczególnie jeżeli ten ktoś mówi, że zrewolucjonizuje (już) sprawnie działającą usługę i proponuje rozwiązania wyjęte z czapy, niepoparte żadnymi analizami.
@sSQNn napisał(a):
To nie pierwsza taka wtopa z usuwaniem czegoś, co w pełni działa, bo "ktoś nie używa".
Prawdziwy powód usunięcia jest taki, że nie umieli tej funkcji zintegrować z wyświetlaniem produktów (zamiast przedmiotów).
Mnie jednak nieustannie rozwala coś innego... Kolejne zmiany motywowane "będzie dla was lepiej" 😄 a mianowicie:
"Zmienimy sposób wyświetlania produktów promowanych w sortowaniu po trafności
Przy sortowaniu po trafności nadal będziemy brać pod uwagę to, czy produkt jest promowany. Jednak nie będziemy już wyświetlać produktów promowanych w oddzielnej sekcji. Jeśli wybierzesz sortowanie po trafności, to nadal produkty promowane, które odpowiadają Twojemu zapytaniu, będą miały zdecydowanie większe szanse znaleźć się wyżej w wynikach wyszukiwania niż produkty niepromowane. Promowane oferty niezmiennie będą mieć też większą szansę na zostanie Top ofertą.
Sekcja Produkty promowane będzie nadal widoczna, gdy kupujący wybierze inne rodzaje sortowania, na przykład po cenie. Dzięki temu jeszcze lepiej dopasujemy wyniki wyszukiwania do zapytań kupujących."
🤣🤣🤣
Rozwala mnie najbardziej jak Allegro usiłuje przepchnąć sprzedaże albo jak najdrożej albo tych wszystkich promowanych i sponsorowanych, a bezczelnie piszą, że to dla nas żeby się jeszcze lepiej przeglądało. No mam od października 2024 wrażenie, że to jakiś eksperyment społeczny na sprawdzenie tego co można z ludźmi zrobić i że Allegro stara się udowodnić jak szybko idiokracja nadchodzi.
A ja próbowałem i próbowałem zrozumieć te zmiany na korzyść kupujących i sprzedających, przez wiele miesięcy. Straciłem nadzieję, że ktoś to wymyślił byśmy mieli lepiej. Od 1 czerwca nie kupuję bo nie mam możliwości wyszukiwania towarów które mnie interesują. Allegro straciło mnie, tzn normalnego kupującego. I w cholerę z tym wszystkim.
@N_Nitka28 Kompletna NIEPRAWDA !
To jest wciskanie ludziom ciemnoty !
Takie tłumaczenie to możecie mieć na swój wewnętrzny użytek, a nie dla kupujących użytkowników.
niech się wypowie jakiś inny moderator i uzasadni to jakoś sensownie, bo ta moderatorka nie kuma
@boismortier nie otrzymasz sensownej odpowiedzi , zwykle zasłaniają się owianą tajemnicą
,, decyzją biznesową ,,
@boismortier Wypowiedział się już szef moderacji w innym poscie.
...lub przekaże do odpowiedniego działu. Dział nazywa się Amba Fatima.
Przyjemność robienia zakupów tu to już historia . Teraz tylko "wybrani" będą mogli handlować i tylko ich produkty będą podsuwane w wyższych cenach i nie zawsze w odpowiedniej jakości.
Jakaś stażystka...
Innymi słowy: czy jest tam jakiś nie milenials na pokładzie?
@boismortier Cóż nie kuma, ale za to rechocze...
Mam wrażenie, że cała polityka Allegro zaczyna polegać na tym by kupować szybko i bez większego zastanowienia to co nam podsuną. Bardziej świadomi klienci lub dawanie narzędzi klientom do budowana takiej świadomości to mniejsze zyski.