anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego proces reklamacji przesyłki jest realizowany przez Allegro?

Kapela-rules
#9 Pomysłodawca#

Kupiłem produkt od jednego sprzedawcy. Produkt dotarł uszkodzony bo przesyłka była bardzo słabo zapakowana. Zgłosiłem wczoraj reklamację przez "Zgłoś reklamację lub problem", wybrałem "Przesyłka, np.: opóźniona, zgubiona lub zniszczona w transporcie", potem "uszkodzona", wszystko wypełniłem i na sam koniec było że to Allegro udzieli mi odpowiedzi, co mnie trochę zdziwiło, ale ok.

Dzisiaj dostałem odpowiedź od Allegro że reklamacja jest odrzucona. Przeczytałem odpowiedź i tylko zrobiłem taką minę 😐. Oto ona:

"Bardzo mi przykro, że doszło do uszkodzenia przesyłki AD006000O6. Rozumiem, że pomyślne rozwiązanie tej sprawy jest dla Ciebie ważne.   Sprawdziłam na zdjęciach, że przesyłka była nieodpowiednio zapakowana na czas podróży. Zgodnie z regulaminem usługi "Allegro Delivery", § 10, przesyłka powinna być odpowiednio zabezpieczona wewnątrz oraz zapakowana stosownie do wagi i zawartości. Dlatego reklamację odrzucam.   Domyślam się, że taki obrót sprawy nie jest dla Ciebie komfortowy i dlatego zachęcamy do kontaktu ze sprzedającym, który odpowiada za prawidłowe przygotowanie przesyłki do transportu. Więcej informacji o kontakcie ze sprzedającym znajdziesz tutaj: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/problemy-transakcyjne/jak-rozpoczac-dyskusje-i-wyjasnic-prob...  "

Drogie Allegro, po co ten cały formularz reklamacji jest kierowany do was a nie od razu do sprzedawcy? Po co wy bierzecie udział w procesie reklamacji i "odrzucacie" reklamacje. Nie jesteście stroną transakcji, jesteście tylko platformą na której następuje zakup/sprzedaż. To sprzedawca zrąbał sprawę z pakowaniem produktu i byłem święcie przekonany że reklamując przesyłkę przez "Zgłoś reklamację lub problem" to jest ona kierowana do sprzedawcy. Teraz ja muszę znowu się bawić w pisanie wiadomości, bo nigdzie nie ma tej treści którą wam wysłałem i nie mogę zrobić zwykłego kopiuj-wklej.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

Kapela-rules
#9 Pomysłodawca#

@MikroLITY Mówisz o dwóch różnych rzeczach. "Allegro One Box" to automaty Allegro. To jak oni sobie dostarczą do nich przesyłkę to bez znaczenia dla kupującego, bo kupujący nawet tego nie wie, bo w aplikacji/stronie chyba nie ma takiej informacji i po prostu dostaje się powiadomienie w apce że jest paczka do odebrania.

A opcja "Kurier" bez żadnego dopisku o przewoźniku to jest pewnie ta usługa kurierska Allegro o której piszesz i tam rzeczywiście nie ma wyboru przewoźnika i to być może w niej Allegro samo narzuca firmę kurierską.

oznacz moderatorów