Ten temat mnie zainteresował, ponieważ już ponownie spotkałam się z anulowaniem zakupu przez sprzedawcę bez rozmowy ze mną i podaniem powodu "brak towaru", który miał w ofercie dalej przez następne dni, albo "błąd techniczny". Nie odpuściłam, straciłam nerwy, czas i poprosiłam o pomoc allegro. Nadal jednak nie rozumiem dlaczego sprzedawca ma możliwość bezprawnego anulowania zakupu bez rozmowy z klientem i potem trzeba tracić czas i nerwy z tego powodu
REGULAMIN ALLEGRO
Co, jeśli nie masz produktu, który oferujesz i chcesz anulować zakup
Jako sprzedający masz obowiązek wywiązania się z umowy zawartej na odległość z kupującym. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie masz produktu, który klient kupił w jednej z Twoich ofert:
skontaktuj się z kupującym i zaproponuj mu rozwiązanie
zdobądź brakujący produkt i wyślij zamówienie kupującemu.
Aby uniknąć takich sytuacji, zadbaj o aktualizację stanów magazynowych.
Tylko kupujący może odstąpić od umowy zawartej na odległość. Jeżeli kupujący samodzielnie nie odstąpi od umowy, a Ty zmienisz status zamówienia na Anulowane – nie rozwiązuje to umowy zawartej na odległość z kupującym.
OGÓLNE PRZEPISY
Kiedy sprzedawca może anulować zamówienie (błędna cena):
Błąd jest "ewidentny":Różnica w cenie jest na tyle duża, że przeciętny kupujący mógł zauważyć pomyłkę.(np. telewizor za 10 zł zamiast 1000 zł)
Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli: Sprzedawca musi wysłać do klienta, najlepiej pisemnie, oświadczenie o uchyleniu się od skutków umowy zawartej pod wpływem błędu.
Niezwłoczna reakcja: Błąd należy wykryć i zgłosić jak najszybciej po jego zauważeniu.
Przed potwierdzeniem realizacji: Jeśli sklep nie potwierdził przyjęcia zamówienia do realizacji, łatwiej jest anulować transakcję. (na allegro dostaje kupujący potwierdzenie zaraz po opłacie)
Mam takie osobiste wnioski:
Sprzedawca anulując sam zakup, bez zgody kupującego narusza prawo. Oczywiście, jeśli sprzedawca przez błąd techniczny, czy ludzki nie ma towaru, który nam sprzedał, to każdy normalny klient to zrozumie i po wyjaśnieniu sprzedawcy sam anuluje zakup. Jeśli jednak z różnych powodów, które nie dają mu prawa do zerwania umowy, anuluje je, to oczywiście narusza prawo. Anulowanie zakupu przez sprzedawcę i zwrot pieniędzy jest bezprawne i nadal nie rozwiązuje umowy. Allegro dając możliwość sprzedawcy zwrotu pieniędzy przez ich system, bez anulowania zakupu przez kupującego, tylko bezprawnie przez sprzedawcę daje możliwość nadużyć stosowanych przez sprzedawcę. Na dodatek wówczas kupujący dostaje informację przez system, że:
Sprzedający zwrócił Ci pieniądze za zakupy:
Pieniądze w ciągu 3-7 dni roboczych trafią na konto lub kartę, z którego był opłacony zakup. W mejlu znajdziesz informacje o zwrocie.
Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu. W przypadku dalszych problemów zgłoś ponownie problem.
Jednakże po anulowaniu przez sprzedawcę zakupu, nasz zakup nadal jest widoczny w naszych zakupach, ponieważ został anulowany bezprawnie przez sprzedającego.
Radzę otworzyć wówczas ponownie dyskusję, jeśli uważamy, że sprzedawca łamie prawo.
NIE WIEM PO CO SPRZEDAWCA MA MOŻLIWOSĆ ANULOWANIA ZAMÓWIENIA NA ALLEGRO, skoro anulowanie zamówień nieopłaconych itp. na które pozwala regulamin allegro jest automatyczne.
Apeluję do Allegro do zmiany tego, ponieważ Polacy uwielbiają robić zakupy na allegro, ale coraz częstsze takie sytuacje problemowe z niektórymi sprzedawcami na allegro mogą ich zniechęcić.
@Client:37673484 Z tego co widzę otrzymałeś od sprzedawcy wyjaśnienia dlaczego nie zrealizował zamówienia. Zwrócił pieniądze za zakup.
Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc w związku z tą sytuacją. Rozumiem również, że sprawa może być frustrująca. W tym przypadku możesz ostatecznie skierować sprawę do sądu.
Swoje sugestie i uwagi do procesu możesz nam zgłosić na tej stronie.
W zamówieniu jest informacja, że zostało anulowane, ponieważ brak towaru, a towar nadal jest w sprzedaży, więc nieprawdziwa informacja w tłumaczeniu. Bo tłumaczenia się i przeprosin nie miałam wówczas, dopiero po założeniu dyskusji z allegro.
Allegro dobrze zareagowało, ale niestety czekało bardzo długo na odpowiedź sprzedawcy. Ja tego czasu nie miałam, ponieważ niewysłany dzisiaj towar oznaczał dla mnie, że nie zostanie dostarczony jutro, a był niezbędny. (zamawiałam w poniedziałek, a dzisiaj jest piątek). Dlatego poinformowałam dzisiaj w południe, że kupiłam już gdzieś indziej i że tylko pozwolę sobie dać zła opinie o sklepie sprzedawcy.
No i wtedy jakiś cud się stał i towar, którego nie wysłali z powodu braku na stanie a który mieli dalej w ofercie zaproponowali mi, żebym kupiła ponownie i że mi wyślą. Ponieważ zamówiłam już gdzieś indziej towar , który i tak nie wiem czy zdąży dotrzeć, pomimo zapewnienia sprzedawcy telefonicznie, to wolałam wystawić im opinię niż skorzystać z oferty.
Nie frustruje mnie zakończenie tej sprawy, tylko, że my kupujący musimy mieć z tym do czynienia, a wystarczyłoby nie dawać możliwości sprzedającym na anulowanie zakupu. Jeśli maja istotny powód to powinni zadzwonić do kupującego, wytłumaczyć jaki mają i problem i poprosić o anulowanie zakupu przez kupującego. Tylko takie rozwiązanie jest uczciwe i zgodne z przepisami
@Client:37673484 rozbawiłaś mnie tą wypowiedzią "Allegro dobrze zareagowało" Tu są negatywy z Oficjalnego sklepu Allegro, zobacz ile mają negatywów za "Zamówienie nie zostało dostarczone". I teraz zastanów dlaczego Allegro nic nie zrobi z Twoim apelem.
To teraz mnie rozbawił twój link. Tak, piękny styl " Dziękujemy, że ... lub Przepraszamy itp." Przynajmniej ładna forma zachowana.
No w moim przypadku było "rozumiem frustrację z Pani strony. homlagifts, proszę o informację dlaczego nie zrealizowali Państwo zamówienia kupującej?" I czekanie, czekanie
Pisząc dobrze zareagowało doceniłam ton wypowiedzi 🙂
Pani podała link gdzie mogę zaproponować zmianę na allegro. I ja rzeczywiście zaczęłam patrzeć na to i się zastanawiać. Ale dam sobie spokój w takim razie
Ja ma w takim razie takie wnioski dla siebie. Zamawiać u małych sprzedawców. Zakupy przeważnie są bezproblemowe. W razie problemów dzwoni pracownik sprzedawcy- przeprasza, wyjaśnia sprawę i proponuje rozwiązanie. Zachowuje też formy prawne. W razie braków towaru prosili o wycofanie przeze mnie i nigdy nie odmawiałam, jak np. z 5 rzeczy nie mieli jednej i nie miałam podstaw im nie wierzyć.
A dużym firmom, którzy oszczędzają na obsłudze klienta proponuję wyszkolić czat AI, żeby przy pierwszym odkrytym problem dzwonił do klienta, żeby problem nie narastał z czasem
@Client:37673484 ALE PO CO MAJĄ SIĘ STARAĆ SKORO NADRABIAJĄ WIELKOŚCIĄ SPRZEDAŻY? statystyki i tak mają świetne a im zwisa negatyw
@Client:37673484 primo zwrot środków wpierw musi się zaksięgować secundo system zamyka automatycznie ale nie od razu tylko jak wykryje
@Client:37673484 system działa automatycznie nie otworzysz dyskusji z zwróconą kasą zamknie ją system
Otworzyłam ponownie, więc nie masz racji.