anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego wyniki wyszukiwania są tak fatalne i nieprawdziwe

piotrklim
#8 Zapaleniec#

Muszę w końcu zapytać a może odpowie ktoś z allegro.

Dlaczego od dłuższego czasu Allegro tak fatalnie pokazuje wyniki wyszukiwanych produktów i podam poniższy przykład.

Wyszukuję klocki LEGO Minecraft 21247 Dom aksolotla

W wyszukiwarkę allegro na laptopie wpisuję Lego 21247  (Wszystkie kategorie, bez filtrów) i najtańsze zestawy są za 104 i 119 zł, gdy tymczasem jak wejdę w któryś z tych produktów (pomijam błędne nazwy aukcji narzucone przez allegro czego allegro w ogóle nie weryfikuje i już wszyscy wiedza, że trzeba czytać opisy) to mogę wyszukać ten samo produkt taniej bo za 87,89zł

Wyszukiwanie: LEGO 21247

https://allegro.pl/listing?string=lego%2021247&order=p

Najtańszy:

https://allegro.pl/oferta/lego-minecraft-21247-dom-aksolotla-nowy-i-oryginalny-zestsaw-klockow-lego-...

I dlaczego nie pokazuje go w wynikach?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@piotrklim żeby przejść do wskazanej ofery, na liście wyszukiwań wystarczy, że klikniesz w opcję "porównaj 198 ofert", a następnie wybierzesz opcję sortowania "cena z dostawą: od najniższej". Pod promowanymi ofertami, wyświetlimy wszystkie dostępne oferty tego produktu. 

Zrzut ekranu 2025-01-13 130957.pngZrzut ekranu 2025-01-13 131445.png

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

piotrklim
#8 Zapaleniec#

Tylko że ja już wcześniej przy wcześniejszych wynikach wybieram sortuj po najniższej cenie. Biorąc pod uwagę, że ten sam produkt jest wyświetlany kilak razy w kilku "grupach" to musiałbym wchodzić w każdy z wyników wyszukiwania i znowu sortować po najtańszy. Zabiera to więcej czasu a wynika z tego, że wyniki nie są rzetelnie wyświetlane.

oznacz moderatorów

-PRORIDE-
#12 Orędownik#

Bo masz kupić pierwszy wyróżniony produkt na którym allegro zarabia 16% prowizji oraz dodatkowe 57zł co miesiąc. Na najtańszym produkcie za 88zł allegro zarobi tylko 10% prowizji. A że ktoś ma droższą ofertę pierwszą to tu się liczy cena produktu oraz wypromowanie i ilość sprzedanych sztuk. Ci co mają topowe oferty z najtańszą ceną to skorzystają.
Napis Gwarancja najniższej ceny też wprowadza w błąd powinien się zwać Gwarancja najniższej ceny nowego produktu. Wchodzisz w ofertę, a tam używany przedmiot za połowę ceny więc to kłamstwo że produkt ma najniższą cenę skoro używany jest tańszy. Dyskryminacja osób sprzedająca powystawowe, używane oraz ze zwrotów towarów, a tych sprzedawców jest mnóstwo.

oznacz moderatorów

piotrklim
#8 Zapaleniec#

Fatalne rozwiązanie, dawniej było lepiej. Podam kolejny przykład utrudniania wyszukiwania i zakupu:

Szukam konkretnego dysku twardego o konkretnym kodzie produktu, zaznaczam sortowanie: cena od najniższej, kup teraz, nowy oraz co ważne wysyłka z Polski i wysyłka smart. Dlaczego ważne bo po pierwsze mam smart i nie chcę czekać kilkanaście dni a po drugie eliminuje to sprzedawców azjatyckich bo już kupiłem podrobioną elektronikę. Wyskakują mi wyniki i mimo wpisania konkretnego modelu jest kilka grup. Mając przytoczone wcześniej uwagi wchodzę i wyszukuję w grupach najtańszych, niestety nie ma tam już wyszukiwania smarty ani wysyłka z Polski więc na początku jest tyle azjatyckich ofert, że rezygnuję z zakupu i wolę kupić poza Allegro.

To przykład z dziś a pokazuje, że utrudniając nam kupującym zakupy spowodujecie odpływ klientów.

oznacz moderatorów

piotrklim
#8 Zapaleniec#

Poza tym w wynikach wyszukiwania jest totalna siekanka. Wyszukujesz co innego, wyszukuje inne, w tutule aukcji co innego a w opisie jeszcze co innego.

oznacz moderatorów