Dlaczego została usunieta moja ocena sprzedającego ?Przecież opisałem prawdę

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sprzedający przysyła mi sprzęt inny niż opisany w aukcji Jest to laptop o innych parametrach niż ten , który powinien byc według opisu zawartym w aukcji Po checi odstąpienia od umowy kupna i zwrot sprzetu. S przedający imformuje mnie o tym ,że nie przyjmuje zwrotów a jedyne co to może mi wymienic laptop na inny . wszystko to opisuję w ocenie sprzedającego ale allegro wycofuję tą ocenę ze względu na zawarte w niej przypuszczenia ,że sprzedający próbuje mnie oszukać .Po interwencji allegro sprzedający wyraż chęc wymiany sprzetu ale tu znowu moje zdziwienie "pytanie czy inny laptop niż ten opisany w aukcji mnie zadowoli"
Myślałem ,że umowy o sprzedaży/kupnie zawarte przez internet obowiązuje mozliwość zwrotu do 14 dni od otrzymania przedmiotu

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak kupujesz od firmy to tak ,ale jak był zakup od osoby prywatnej to niekoniecznie . Prywatny sprzedawca nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
ale na zgłoszenie klienta ma obowiązek doprowadzić przedmiot do zgodności z umową , @makoz66 jeśli ten drugi laptop nie będzie zgodny z opisem odstąpisz od umowy żądając pełnego zwrotu poniesionych kosztów .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@makoz66 Reklamowałeś niezgodność z umową? Tak w komentarzu nie można umieszczać słow typu "oszust"
BRÓSLI

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Zakup od firmy - masz swoje prawa.
Zakup od sprzedawcy prywatnego - nie składaj zwrotu, tylko reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową. - Tak złóż reklamację i domagaj się od sprzedawcy, żeby dostarczony sprzęt był zgodny z opisem.
Masz problemy z zakupem? - przeczytaj wcześniej regulamin Allegro, potem dokonuj zakupów. Nie klikaj "na pałę", że akceptujesz regulamin.
I tak wracamy do absurdów - nie tylko Allegro.
Np. pieszy "wleci" na przejście dla pieszych na drodze i zostanie potrącony przez samochód - to wcale nie znaczy, że to wina kierowcy - to generalnie wina "systemu", który mówi pieszemu, że na drodze dla pojazdów mechanicznych, na przejściu - może się czuć jak "święta krowa". Lecz jakoś nie widać w TV , żeby informowali tych pieszych o ich obowiązkach - czyli o możliwości wejścia na przejście dla pieszych pod pewnymi warunkami (oprócz świateł).
Tak jest też na Allegro - zanim coś kupisz- to weź i przeczytaj regulamin Allegro. A przynajmniej warunki zwrotów i reklamacji - można się z nimi zapoznać przed dokonaniem zakupu.
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.